موالی

/mavAli/

مترادف موالی: آقایان، سروران، بزرگان، مولایان، بندگان، تابعان، یاران، دوستان، رفقا

برابر پارسی: نیازادگان

لغت نامه دهخدا

موالی. [ م ُ ] ( ع ص ، اِ ) یار. یاور. دستگیر. ج ، موالون. ( ناظم الاطباء ) :
چو چرخ گردان بر تارک معادی گرد
چو مهر تابان بر طلعت موالی تاب.
مسعودسعد.
چو خورشید درخشانم ز نور و نار با بهره
موالی را همه نورم معادی را همه نارم.
سوزنی.
عیش تو خوش و ناخوش از او عیش معادی
کار تو نکو و ز تو نکو کار موالی.
سوزنی.
بخت موالی تو سوی ارتفاع
بخت مخالف تو سوی انحدار.
فرخی.
وی را به تو دهم به زنی به گواهی دو کس از موالیان ما. خادمی را گفت که چند کس را از موالیان ماحاضر کن . ( تاریخ برامکه ).

موالی. [ م َ ] ( ع اِ ) ج ِ مولی. ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ). و رجوع به مولی شود. || اقربا و نزدیکان مانند پسرعمو و جز آن. ( یادداشت مؤلف ) : و انی خفت الموالی من ورائی و کانت امرأتی عاقراً فهب لی من لدنک ولیا. ( قرآن 5/19 ). || ج ِ مولاة. ( متن اللغة ) ( یادداشت مؤلف ). رجوع به مولاة شود. || یاران و دوستان. ( ناظم الاطباء ). یاران و خداوندان. و آن جمع مولاست. ( غیاث ). خداوندان. ( ناظم الاطباء ) ( یادداشت مؤلف ). رؤسا. بزرگان. صاحبان. ( یادداشت لغت نامه ). || آزادشدگان. ( یادداشت مؤلف ). غلامان. بندگان :
به وقت آن که صلتها دهی موالی را
ز یک دو صلت این خسروانت آید ننگ.
فرخی.
یکی از موالی عبداﷲ چون دید بانگ کرد که امیرالمؤمنین را بکشتند. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 189 ).
این حکم خدای است رفته بر ما
او بار خدای است و ما موالی.
ناصرخسرو.
امیراسماعیل با موالی و ممالیک خویش و اصحاب و اتباع پدر مقابل آمد. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 193 ). بعضی بر خانه موالی خویش خروج کردند و به معاندان آن دولت التجا ساختند. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 10 ).
- موالی نواز ؛ بنده نواز. غلام نواز. زیردست نواز. که زیردستان و غلامان خویش بنوازد :
مهتر چنین باید موالی نواز
مهتر چنین باید معادی شکن.
فرخی.

موالی. [ م َ ] ( اِخ ) اصفهانی میرزا ابوالحسن ، از گویندگان قرن دوازدهم هجری بود. وی به گجرات سفر کرد و در حیدرآباد در خدمت نواب نظام الملک آصف جاه به جاه و مقام رسید. موالی از حیدرآباد به دهی و از آنجا به لکهنو عزیمت کرد و در آنجا در هفتادسالگی درگذشت. بیت زیر از اوست :بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

جمع مولی
( اسم ) دوست دارنده : [ و استرضائ جوانب از موالف و مجانب و اقارب و اباعد و موالی و معاند ... باتمام رسانید...] ( مرزبان نامه . ۱۳۱۷ .ص ۲ ) ۱۸٠ - یاور دستگیر .
کشمیری مرتضی قلیخان از شعرای قرن دوازدهم و از ستایشگران پادشاهان تیموری هند بود .

فرهنگ معین

(مُ ) [ ع . ] (اِفا. ) دوست دارنده .
(مَ ) [ ع . ] (اِ. ) جِ مولی .

فرهنگ عمید

دوست، یار، یاور.
= مولی

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] ریشه کلمه:
ولی (۲۳۱ بار)

«مَوالِی» جمع «مولی» در اصل، از مادّه «ولایت» به معنای ارتباط و اتصال است، و به تمام افرادی که با یکدیگر به نوعی ارتباط دارند، اطلاق می شود، منتها در پاره ای از موارد به معنای ارتباط «سرپرست» با «پیروان» می باشد و در آیه فوق به معنای «وارثان» است.
مفسران برای آن معانی متعددی ذکر کرده اند: بعضی آن را در اینجا به معنای دوست، و بعضی به معنای غلام آزاد شده دانسته اند، (زیرا بعضی از پسرخوانده ها بردگانی بودند که خریداری می شدند، سپس آزاد می گشتند و چون مورد توجّه صاحبانشان بودند آنها را به عنوان پسر خویش می خواندند). توجّه به این نکته نیز لازم است که: تعبیر «مولا» در این گونه موارد ـ که طرف برده آزاد شده بود ـ از این جهت بود که آنها بعد از آزادی، رابطه خود را با مالک خود حفظ می کردند، رابطه ای که از نظر حقوقی در پاره ای از جهات، جانشین خویشاوندی می شد و از آن، تعبیر به «ولاء عتق» می نمودند. لذا، در روایات اسلامی می خوانیم: «زید بن حارثه» بعد از آن که پیامبر(صلی الله علیه وآله)او را آزاد کرد، به عنوان «زید بن محمّد» خوانده می شد، تا این که قرآن نازل شد، و دستور فوق را آورد، از آن به بعد، پیامبر(صلی الله علیه وآله)به او فرمود: تو «زید بن حارثه» ای، و مردم او را «مولی رسول اللّه»(صلی الله علیه وآله)می خواندند. و نیز گفته اند: «ابو حذیفه» غلامی به نام «سالم» داشت، او را آزاد کرد، و فرزند خود نامید، هنگامی که آیه فوق نازل شد، او را به نام «سالم» مولی «ابی حذیفه» نامیدند.

دانشنامه آزاد فارسی

مَوالی
جمع مولی، در لغت به معنی مالک و بنده و در اصطلاح کتب رجال و تراجم، بیشتر به معنی بنده و غیرعرب آمده است. در صدر اسلام، به ویژه در دورۀ امویان، این لفظ دربارۀ بندگان آزادشده و مسلمانانی که از قوم عرب نبوده اند (و اختصاصاً ایرانیان)، به کار می رفته است. در نزد عرب، هرگاه مالک، بنده و کنیز خود را آزاد می کرد گونه ای پیوستگی میان آن دو به وجود می آمد که این بستگی را ولا می گفتند و بندۀ آزادشده را «مولا» می خواندند. مثلاً اگر بنده آزادشده از دنیا می رفت و وارثی نداشت، مرده ریگ او به مالکش می رسید. همچنین اگر مالکِ بنده ای به قبیله ای منتسب بود، مولا نیز به آن طایفه منتسب می شد، چنان که می گفتند مولای بنی هاشم یا مولای ثقیف. گفتنی است که لفظ مولا در میان اعراب جاهلی چنین مفهومی نداشت و به جانشین و بازمانده و وارث و برادر گفته می شد. طبقۀ موالی جزیه و خراج نمی پرداختند، اما مناصب دولتی نیز نداشتند و مستمری دریافت نمی کردند. در روزگار بنی امیه، سخت گیری بر موالی و تحقیر ایشان، موجب بروز نهضت ها و اغتشاشات و اقداماتی خشونت آمیز علیه بنی امیه و حکام عرب شد که ازجمله باید به قتل عمر بن خطاب، دومین خلیفۀ مسلمانان، مشارکت تعداد کثیری از ایرانیان در قیام مختار ثقفی و شکل گیری جنبش شعوبیه اشاره کرد.

پیشنهاد کاربران

تا اسلام و آخوند در ملک ایران چرا می کند و شکم می پروراند ، ایرانی آرامش ندارد و ایران آباد و پایدار نخواهد شد ، جهل فراگیر اسلام انتها ندارد به هوش باشید
مریم
وَإِنِّی خِفْتُ الْمَوَالِیَ مِن وَرَائِی وَکَانَتِ امْرَأَتِی عَاقِرًا فَهَبْ لِی مِن لَّدُنکَ وَلِیًّا
ﻭ ﻫﻤﺎﻧﺎ ﻣﻦ ﭘﺲ ﺍﺯ ﺧﻮﺩ ﺍﺯ ﺧﻮﻳﺸﺎﻭﻧﺪﺍﻧﻢ ﺑﻴﻤﻨﺎﻛﻢ ، ﻭ ﻫﻤﺴﺮم [ ﺍﺯ ﺷﺮﻭﻉ ﺯﻧﺪﮔﻲ ] ﻧﺎﺯﺍ ﺑﻮﺩﻩ ﺍﺳﺖ ، ﭘﺲ ﻣﺮﺍ ﺍﺯ ﺳﻮﻱ ﺧﻮﺩ ﻓﺮﺯﻧﺪﻱ ﻋﻄﺎ ﻛﻦ . ( ٥ )
در اصطلاح به معنی غیر عرب است. اعراب پس از حمله به ایران، ایرانیان را با این نام می خواندند.
اعراب پس از تصرف ایران، این نام را برای ایرانیان برگزیدند. موالی در اصطلاح به معنی غیر عرب به کار می رود.
در زبان فارسی ما میگیم
مکانیک ، مکانیکی
نقاش، نقاشی
خیاط ، خیاطی
عطار ، عطاری
و خیلی از واژگان دیگه که دقیقاً با گذاشتن ی در آخر به هم ربط پیدا میکنه
آنوقت چطور معنی واژه موال که میشه توالت و دستشویی و مستراع وقتی در آخرش ی اضافه میشه موال ، موالی در معنی و مفهوم هیچ ربطی به هم پیدا نمیکنه
...
[مشاهده متن کامل]

در کتاب دو قرن سکوت آمده: اعراب که بر ایران چیره شده بودند، ایرانیان را در کشور خودشان به نام موالی می خواندند که یعنی بندگان، و موالی حق قاضی شدن و حق . . . . . را نمی داشتند.
موالی از اضداد است یعنی هم معنی مثبت دارد هم معنی منفی پس به معنای آزاد و به معنای بنده و برده است
به سروران دوره ی عباسی برای نزدیکی به عباسیان و بالا بردن منزلت خود.
بنام فعال مایشا
با سلام، مسلمین عرب به کسانی که عرب نبوده و اسلام اورده بودند کلمه موالی را بکار میبردند.
با تشکر

بپرس