مهندسی عمران

دانشنامه عمومی

مهندسی عمران یکی از شاخه های مهندسی است، که به طراحی، نگهداری و ساخت سازه های طبیعی و مصنوعی شامل جاده ها، پل ها، کانال ها، سدها و ساختمان ها و سازه های مختلف دیگری می پردازد. [ ۱] [ ۲]
مهندسی عمران، پس از مهندسی جنگ، قدیمی ترین نظام مهندسی به شمار می آید[ ۳] و امروزه مهندسی عمران، حد واصل مهندسی نظامی و مهندسی غیرنظامی محسوب می گردد. [ ۴] مهندسی محیط زیست، مهندسی ژئوتکنیک، مهندسی زلزله، ژئوفیزیک، ژئودزی، مهندسی حمل و نقل، علوم زمین، علوم جوی، منابع آب، مهندسی قانونی، مهندسی شهری، مهندسی هیدرولیک، علم مواد، مهندسی سازه های دریایی، مدیریت سواحل، نقشه برداری و مهندسی سازه از جمله شاخه های علمی هستند که به بهبود پروژه های مهندسی عمران کمک می کنند.
آغاز فعالیت های مهندسی عمران احتمالاً بین ۴۰۰۰ تا ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح و در مصر باستان و میان رودان بوده است. هنگامی که انسان ها زندگی عشایری را رها کردند؛ نیاز به ساخت و ساز جهت تأمین سرپناه پدید آمد. در همان زمان گسترش حمل و نقل به نحو فزاینده ای اهمیت یافت و به اختراع چرخ و همچنین آغاز دریانوردی منجر شد. تا پیش از دوران مدرن، تفاوت واضحی بین مهندسی عمران و معماری وجود نداشت؛ و اغلب از این دو عنوان به جای یک دیگر استفاده می شد.
از ساخت هرم های مصری ( ۲۷۰۰–۲۵۰۰ پیش از میلاد ) می توان به عنوان اولین نمونه از ساخت سازه های عظیم یاد کرد. از دیگر سازه های تاریخی عمرانی می توان به سامانهٔ مدیریت آب قنات در ایران باستان ( با قدمت بیش از ۳۰۰۰ سال ) ، پارتنون در یونان باستان ( ۴۴۷–۴۳۸ پیش از میلاد ) ، جادهٔ آپیا در روم باستان ( ۳۱۲ پیش از میلاد ) و دیوار بزرگ چین ( ۲۲۰ پیش از میلاد ) اشاره کرد.
از آغاز وجود بشر مهندسی یک نمود از زندگی بوده است. اولین تمرین های مهندسی عمران ممکن است از ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ قبل از میلاد مسیح در مصر باستان و بین النهرین، وقتی انسان کوچ نشینی را ترک کرد آغاز شده باشد، که بنابر علت نیاز به ساختمان برای پناهگاه بوده است. در این مدت حمل و نقل به به طور فزاینده مهم شد و موجب پیشرفت چرخ و کشتیرانی شد، ساختار اهرام در مصر ( در حدود ۲۵۰۰ تا ۲۷۰۰ سال پیش از میلاد مسیح ) می تواند به عنوان اولین سازهٔ پی ریزی شده در نظر گرفته شود. دیگر ساختمان های باستانی مهندسی عمران شامل: پارتنون ( معبد خدای اتنا در اتن ) به وسیلهٔ ایکتینوس ( معمار ) در یونان باستان ( ۴۴۷ تا ۴۳۸ سال قبل از میلاد مسیح ) - راه اپین به وسیلهٔ مهندسین رومی ( حدود ۳۱۲ سال قبل از میلاد ) - دیوار بزرگ چین به وسیلهٔ جنرال امتیانگ تحت امر امپراتور چین کین چی هانگ ( حدود ۲۲۰ سال قبل از میلاد ) و گنبدهای ساخته شده در سریلانکای باستان مثل جتاوارانامایا و آبیاری وسیعی که در آنورادهاپورا کار می کند. رومی ها سازه های مهندسی را در پهنهٔ امپراتوری خود توسعه دادند، که به طور خاص شامل قنات - دستگاه عمارت اجاره نشینی - بندرها و برج ها سدها و راه ها است.
عکس مهندسی عمرانعکس مهندسی عمرانعکس مهندسی عمران
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

مهندسی عمران (civil engineering)
پل گلداستون، اسکاتلند، ساخته جان اسمیتون
شاخه ای از مهندسی. به ساختن راه، پل، فرودگاه، آبگذر، شبکۀ آب رسانی، تونل، کانال، شبکۀ آبیاری و بندر می پردازد. برای اولین بار در فرانسه مهندسی عمران به منزلۀ حرفه ای مستقل از معماری و مهندسی نظامی به رسمیت شناخته شد. فرانسوی ها برای احداث راه و پل ، اداره ای را سازمان دهی کردند که ، در ۱۷۶۳، به هیئت مهندسان پل تبدیل شد. جان اسمیتون، مهندس انگلیسی، برای جداکردن طرح های نظامی از غیرنظامی انجمن مهندسان عمران را پایه گذاری کرد (۱۷۷۱). در ایران این رشته ابتدا مهندسی راه و ساختمان نامیده می شد ولی اکنون مهندسی عمران خوانده می شود. دانشکده فنی تهران و تبریز از قدیمی ترین دانشکده هایی هستند که این رشته در آن ها تدریس می شد.

پیشنهاد کاربران

اولین رشته مهندسی ( مهندسی عمران )
مهندسی سازندگی
مجموعه مهندسی عمران یا رشته عمران یکی از رشته های پر اهمیت و جذاب در مجموعه رشته های آزمون سراسری است که داوطلب در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی می تواند آن را انتخاب کند. پیشرفت سریع جوامع و نیازهای روز افزون آنها به انجام طرحهای مختلف عمرانی از یک طرف و رشد و توسعه علوم مختلف از طرف دیگر، ایجاب می نماید تا با یک برنامه ریزی صحیح و همه جانبه و پرورش استعدادهای جوان و نیز استفاده بهینه از ابزار و امکانات موجود در جامعه ، گامی بلند در جهت ترقی و تعالی جامعه برداشته شود.
...
[مشاهده متن کامل]

تعریف و شرح
تاریخچه ی مهندسی عمران به قرن هجدهم باز می گردد. در آن زمان مهندسی عمران در مقابل مهندسی نظامی قرار داشت. اصطلاحی که به همه ی امور مهندسی که به مسایل ساخت و ساز بناهای دست ساز بشر باز می گشت. مانند سدها، ساختمان ها، پل ها و کانال ها گفته می شد. البته طی گذشت سال های متمادی و با پیشرفت علم و تخصصی شدن علوم، به مرور علوم مختلف، از جمله مکانیک جدا شده اما این اصطلاح هم چنان نام خود را برای عمران حفظ مهندسی کرد.
این رشته قبلا به مهندسی راه و ساختمان موسوم بوده و به منظور تربیت مهندسان طراح ، محاسبه و اجرای پروژه های ساختمانی، صنعتی ، راه سازی و تاسیسات آبی و نظارت بر حسن اجرای طرحهای عمرانی در زمینه های فوق و همچنین همکاری با مهندسان مشاور یا محاسبه در زمینه های یاد شده ، به وجود آمده است. قسمت عمده دروس این رشته را مجموعه متنوعی از دروس نظری و پروژه های طراحی تشکیل می دهد و کنار آنها تعدادی دروس آزمایشگاهی و کارگاهی و نیز دو دوره کارآموزی در طی دو تابستان پیش بینی شده است. با توجه به سیاستهای عمرانی و سرمایه گذاریهای دولت برای ایجاد ساختمانها، راهها، پلها، سدها، نیروگاههای هسته ای و حرارتی ، رفع نیازهای عمرانی در زمینه مسکن و تاسیسات آبی جهت تامین آب آشامیدنی شهرها و روستاها همچنین بازسازی مناطق جنگ زده اهمیت این رشته مشخص می شود. فارغ التحصیلان این رشته می توانند در وزارتخانه ها ( نظیر وزارتخانه های راه و ترابری مسکن و شهرسازی و نیرو ) و شرکتهای دولتی و شرکتهای خصوصی و مهندسان مشاور به کارهای طراحی ، محاسبه و اجرا بپردازند. در شرایط حاضر فارغ التحصیلان این رشته می توانند در دوره های مختلف کارشناسی ارشد سازه ( آنالیز و طرح سازه ها ) ، خاک و پی ( مطالعه مسائل مربوط به رفتار خاکها و محاسبات پی ها ) ، راه و ترابری ( طرح راهها و شبکه ترابری ) ، سازه های آبی ( طراحی سازه های هیدرولیکی و مسائل آبی دیگر در ارتباط با سدها ) در داخل کشور ادامه تحصیل دهند.
کاربرد و زیر شاخه ها
هدف از این رشته تربیت نیروهای متخصصی است که بتوانند در پروژه های مختلف عمرانی در زمینه های ساختمان سازی، راه سازی، پل سازی، برج سازی، سازه ها و بناهای آبی، جمع آوری و دفع فاضلاب و غیره مسوولیت طراحی، محاسبه، اجرا و نظارت بر اجرا را بر عهده گیرند. مهندسی عمران از جمله رشته هایی است که بیانگر کاربرد علم در ایجاد سازندگی و عمران است. یعنی هرچیزی که به آبادی یک کشور باز می گردد، مانند: سد، فرودگاه، جاده، برج، تونل، دکل های مخابراتی، ساختمان های مقاوم در برابر زمین لرزه، سیل و آتش و نیروگاههای برق و مصالح سبک، ارزان و با کیفیت مناسب برای ساخت و ساز، در حیطه کار مهندس عمران قرار می گیرد. برای آغاز تمامی پروژه های عمرانی به یک مهندس کارآمد عمران نیاز داریم تا علاوه بر رعایت جنبه های فنی و اجرایی، اقتصادی نیز عمل کند. چون اقتصادی بودن یک اصل در مهندسی عمران است.
در ایران این رشته در سطح کارشناسی دارای سه گرایش عمران - عمران، عمران - نقشه برداری و عمران - آب و در بعضی دانشگاه ها گرایش های عمران - سازه، عمران - خاک و عمران - راه در سطح کارشناسی به آن اضافه می شود.
عمران - عمران
این رشته قبلاً به مهندسی راه و ساختمان موسوم بوده و به منظور تربیت مهندسان طراح، محاسبه و اجرای پروژه های ساختمانی، صنعتی، راه سازی و تأسیسات آبی و نظارت بر حسن اجرای طرحهای عمرانی در زمینه های فوق و همچنین همکاری با مهندسان مشاور یا محاسبه در زمینه های یاد شده، به وجود آمده است. مانند سایر رشته های مهندسی، این رشته دارای 23 واحد عمومی است. همچنین دانشجویان این رشته باید تعداد 25 واحد را به عنوان واحدهای پایه بگذرانند. علاوه بر این واحدها، ۹۵ واحد اختصاصی که دروسی از جمله کارآموزی و پروژه های فولاد و بتن و راه سازی نیز جزو دروس این دانشجویان می باشد. با توجه به سیاستهای عمرانی و سرمایه گذاریهای دولت برای ایجاد ساختمان ها، راه ها، پل ها، سدها، نیروگاه های هسته ای و حرارتی، رفع نیازهای عمرانی در زمینه مسکن و تأسیسات آبی جهت تامین آب آشامیدنی شهرها و روستاها همچنین بازسازی مناطق جنگ زده اهمیت این رشته مشخص می شود. فارغ التحصیلان این رشته می توانند در وزارتخانه ها ( نظیر وزارتخانه های راه و ترابری، مسکن و شهرسازی و نیرو ) و شرکتهای دولتی و خصوصی و مهندسان مشاور به کارهای طراحی، محاسبه و اجرا بپردازند.
عمران - نقشه برداری
طراحی و اجرای برنامه های عمرانی و مطالعات مربوط به زمین مستلزم وجود اطلاع دقیق مهندسی ( مسطحاتی، ارتفاعی، چگونگی ) به صورت نقشه های گوناگون ( ترسیمی، رقمی، تصویری ) از منطقه مورد نظر است. مجموعه نقشه برداری پاسخگوی این نیازها به گونه ای هماهنگ با دیگر رشته های عمران است و هدفش تربیت افرادی است که آگاهی علمی کافی و مهارت فنی لازم را در زمینه نقشه برداری داشته باشند. داوطلبان ورود به این رشته باید در ریاضیات و فیزیک قوی بوده ( جالب است که بدانید این رشته بیشترین ریاضی را در تمام رشته های مهندسی دارا می باشد با داشتن ۲۱ واحد در دانشگاه ) علاقه مندی و آمادگی جسمی ( برای کارهای صحرایی و غیره ) لازم را دارا باشند.
نقشه بردار
عمران - آب
این دوره ( کارشناسی ) به منظور تربیت متخصصانی تدوین شده است که بتوانند در زمینه های شناخت منابع آب و کنترل و بهسازی کیفیت منابع آب اطلاعات لازم را به دس . . .

بپرس