مهر علی تبریزی

لغت نامه دهخدا

مهرعلی تبریزی. [ م ِ ع َ ی ِ ت َ ] ( اِخ ) ( ملا... ) از شعرا و ادبای متأخر ایران در تبریز بود و زندگانی آزادانه و وارسته ای داشت. ملامهرعلی در اوایل سلطنت قاجاریه در تبریز زندگانی مینمود. تولد او در خوی بود، سپس به تبریز آمده و در این شهر شهرت پیدا کرد. سال ولادت او باید در حدود 1182 هَ. ق. باشد. او در اشعار فارسی و ترکی خود فدوی تخلص می کرد. ملامهرعلی زندگانی فقیرانه ای داشت و از حیث لباس و خوراک مراعات ظاهر و آداب روحانیت را نمیکرده و طبعاً مردی تندخوو تیززبان بوده است. در اواخر عمر موفق به تأهل و تشکیل خانواده می شود و اولادی از وی به جای میماند و سرانجام به سال 1262 هَ. ق. در تبریز فوت می کند و از وی فرزندی به نام فضلعلی باقی میماند. ( از مجله دانشکده ادبیات تبریز مقاله حسن قاضی طباطبائی از مجمعالفصحاء و کتاب زنبیل فرهادمیرزا معتمدالدوله ).

فرهنگ فارسی

از شعرا و ادبای متاخر ایران در تبریز بود و زندگانی آزادانه و وارسته ای داشت .

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] ملامهرعلی تبریزی خویی (۱۲۶۲ ۱۱۸۲ق)، شاعر قرن سیزدهم است که به سه زبان ترکی، فارسی و عربی شعر می سرود و تخلص او در فارسی و ترکی «فدوی» بود. عمده شهرت وی به سبب قصیده مدحیه یا غدیریه اوست. او همچنین قصیده ای در مدح پیامبر اکرم(ص) دارد. شعرهای عربی و فارسی او غالبا ضعیف و اشعار ترکی او دارای مضامین زیبا، عاشقانه و حکمی است.
سال تولد او به درستی معلوم نیست ولی از تصریح فرهاد میرزا به اینکه در ۱۲۶۲ق به سن هشتادسالگی از دنیا رفته، پیداست که سال تولد او حدود ۱۱۸۲ق بوده است. در زادگاه او نیز به سبب اشتهارش به زنوزی و خویی اختلاف وجود دارد.
ملامهرعلی تحصیلات ابتدایی را در خوی به انجام رسانید، سپس برای ادامه تحصیل به عراق، خراسان و اصفهان سفر کرد و بسیاری از علوم را فراگرفت. او به نجوم علاقه ای وافر داشت و خطاطی هم می کرد. در اواخر عمر به تبریز رفت و بدین سبب به ادیب تبریزی نیز شهرت یافت. وی مدتی نیز در مرند ساکن بود و تأسیس مدرسه ای را در آن شهر به او نسبت می دهند.

پیشنهاد کاربران

بپرس