منگور

لغت نامه دهخدا

منگور. [ م َ ] ( اِخ ) نام کوهی است در بلاد کیماک که دشت قبچاق باشد و درآن چشمه ای است که اندک آبی دارد. اما هر چند بردارند کم نمیشود. ( برهان ) ( آنندراج ) ( از ناظم الاطباء ).

منگور. [ م َ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای شش گانه بخش حومه شهرستان مهاباد است. دهستان منگور از 79 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعیت آن در حدود 8895 تن است و قراء عمده آن به شرح زیر است : کوپر. میرآباد. هنکوه. سوستان. کلات. ترکش. مرکز دهستان قریه ترکش میباشد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4 ). رجوع به جغرافیای سیاسی کیهان ص 109 شود.

فرهنگ فارسی

نام یکی از دهستان های بخش حومه شهرستان مهاباد . این دهستان در جنوب باختری مهاباد واقع است . کوهستانی و سردسیر است . این دهستان ۷۹ آبادی دارد که جمعیت آنها بالغ بر ۸۸۹۵ تن میشود . محصول عمده اش غلات توتون حبوبات و لبنیات است .

دانشنامه آزاد فارسی

مَنگور
از طوایف کُرد بلباس، مرکب از دو دستۀ کوه نشین، عموماً ساکن ایران، و دشت نشین، ساکن کردستان عراق. منگورهای عراق، متشکل از منگورهای زودی و منگورهای روته، در روستاهای دو سمتِ غرب و شرق رودخانۀ ژارآوا سکونت دارند و منگورهای ایران در نواحی کوهستانی غرب یکجانشین اند. منگورها در گذشته از طوایف معتبر کرد به شمار می آمدند. باپورآقا منگور در اوایل دورۀ قاجاریه، سرکردۀ ایل بلباس بود و پس از کشته شدنش به دست احمدخان مقدم، حاکم مراغه، قرنی آقامنگور جانشین او شد. حمزه آقا منگور ( ـ۱۲۹۸ق) از سرداران شجاع کردان در زمان خود و سردار شورش ویرانگر شیخ عبیدالله شمزینی بود (۱۲۹۷ق) و سرانجام به دست حسین علی خان امیرنظام گروسی، پیشکار آذربایجان، کشته شد. در ۱۳۳۲ق، سالار عشایر منگور از همراهی با دولت عثمانی و شرکت در بسیج نظامی آن دولت خودداری کرد. منگورها در ۱۳۰۵ـ۱۳۰۶ش بر علیه قانون نظام اجباری و لباس متحدالشکل و کلاه پهلوی، شوریدند. اینان در تشکیل جمهوری خودمختار مهاباد نیز شرکت داشتند (۱۳۲۴ش).

پیشنهاد کاربران

مَنگور نام یکی از ایل های کرد مکریان است که مابین منطقه سردشت، پیرانشهر و مهاباد واقع در استان آذربایجان غربی زندگی می کنند. عشایر ایل منگور در روستاهای عشایری بین سردشت، پیرانشهر، مهاباد و بشدر و همچنین تا مرز عراق پراکنده شده اند و از تلفیق کشاورزی و دامداری، گذران زندگی می کنند. مناطق ییلاقی این ایل ییلاق های سران، گده و هنگون در اطراف مهاباد و آلواتان و دشت وزنه در سردشت است که معمولاً از اواسط اردیبهشت به مدت چهار ماه منبع تغذیه دام های ایل را تشکیل می داد. اما هم اینک به دلیل وضع خاص منطقه کوچ صورت نمی گیرد. منطقه ای که منگورها در آن سکونت دارند را «مَنگورایَتی» می نامند.
...
[مشاهده متن کامل]

جدا از شهرهای پیرانشهر و مهاباد که به ترتیب مرکز شهرستانهای پیرانشهر و مهاباد محسوب می شوند، اکثریت جمعیت این ایل در دو دهستان منگور غربی و منگور شرقی سکونت دارند و بخش منگور سردشت در ناحیه میرآباد قرار دارد. دهستان منگور غربی تابع پیرانشهر و دهستان منگور شرقی از توابع مهاباد می باشد.
ایل منگور از شش طایفه مروت، زین، امان، زرین، شم و خدر تشکیل شده اند که اکثریت با طایفه مروت در مهاباد می باشد و بقیه به طور پراکنده در مهاباد و پیرانشهر و ناحیه میرآباد و شهر ربط در سردشت سکونت دارند.
شاخه ساکن مهاباد این ایل در جنوب مهاباد به سر می برد که امروزه یکجانشین شده اند. منطقه ییلاق ( تابستانی ) آنان کده، لسیو و کاکن می باشد. گذران زندگی آنان از گله داری و کشت توتون، گندم، جو، چغندر و حبوبات است. ایشان مسلمان و پیرو مذهب شافعی هستند. در حال حاضر ایل منگور با جمعیتی نزدیک به ۱۰هزار نفر در نواحی مهاباد، پیرانشهر و بوکان و تا مرز عراق ساکن هستند.
در گذشته در منطقهٔ مکریان سه ایل مامش، منگور و پیران بر سر زمین های کشاورزی دچار درگیری بسیار شدیدی می شوند. در این جنگ از اسب نژاد کرد و شمشیر و نیزه استفاده می شد. این جنگ که سرانجامش صلح بود .
• حدود سال ۱۸۸۰ قبیله مامش و منگور پیران با همکاری ایل هرکی به یاری شیخ عبیدالله نهری به قیام شیخ عبیدالله دست زدند.

منگور
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/منگور
بژی منگور
مَنگور نام روستا ویا دهکده بزرگی است در فرمانداری اوستان دایکندی واقع در مرکز جغرافیایی افغانستان. روستا ویا دهکده منگور که در افغانستان میباشد دارای چشمه های آب سرد وشیرن است همچنان این روستا خیلی سرسبز و شاداب میباشد, مردمان این روستا به سرزنده گی , شادابی, شجاعت در میان دیگر روستاها و مناطق شهرت خاص دارد , البته جای یاد آوری است که باشندگان این روستا همه از قوم هزاره افغانستان میباشد و در میان مناطق مجاور که پشتون نشین است تا هنوز از شجاعت بینظیر بزرگان هزاره ها که از دنیا رفته است مثال های بی نظیر و افسانه ای زده می شود!
...
[مشاهده متن کامل]

امید این توضیحات دقیق را نیز در واژه نامه و معرفی واژه منگور بگنجانید
با احترام
رجب علی شهاب افسر ارتش افغانستان

درقسمت مربوط به منگور در دانشنامه پارسی ، نام باپیر آغا به اشتباه "باپور " ذکر شده ، صحیح آن " باپیر" است. اصطلاح باپیر در زبان کردی به معنی پدر بزرگ است.
درود بر عشایر منگور ( طایفه آمان )
ایلی مهمان نواز و با فرهنگ مردمانی خوش رفتار

بپرس