منهل الغمام فی شرح شرائع الاسلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] منهل الغمام فی شرح شرایع الإسلام، تألیف شیخ عباس بن شیخ حسن بن شیخ جعفر کاشف الغطاء(1253 - 1323ق)، از جمله شروح عربی کتاب «شرایع الإسلام فی مسائل الحلال و الحرام» محقق حلّی (602 - 676ق) است.
صاحب الذریعة چنین نوشته که مجلدی بزرگ از آن در شرح باب متاجر و معاملات، در نجف موجود است و متذکر شده که در کتاب «زندگانی و شخصیت شیخ انصاری»، صفحه 227 نام سهل الغمام ضبط شده که اشتباه است .
شروح کتاب «شرایع الإسلام» (که به گونه های مختلف مانند: شرح مزجی، تعلیقه و قال - اقول بوده) دو قسمند: اول: شرح هایی که نام خاصی ندارند و به نام «شرح شرایع الإسلام» معروفند، مانند شرح شهید ثانی؛ دوم: شروحی که عناوین خاصی دارند و معروف ترین آنها عبارتند از: مسالک، مدارک، جواهر، مطالع الأنوار و هدایة الأنام .
شارح در این کتاب با ذکر بخشی از عبارت شرایع، به شرح و توضیح آن پرداخته و بر عبارات شرایع تعلیقه زده است.
مجموعه سه جلدی حاضر در واقع شرح بخشی از جلد دوم از مجموعه چهار جلدی کتاب «شرایع الإسلام» است. شرح حاضر مشتمل بر سه جزء است که در جزء اول، فصول دوم، سوم و چهارم از کتاب تجارت، در جزء دوم، فصول هفت گانه از کتاب وکالت و در جزء سوم، کتاب وقف و صدقات شرح و توضیح شده است.
شارح در مقدمه به نام شیخ مرتضی انصاری و اینکه برخی عبارات ایشان را توضیح داده، اشاره کرده است ؛ البته در ذکر این عبارات کمتر به نام شیخ اشاره شده و بیشتر با نام استاد از ایشان یاد شده است . نویسنده گاه نیز با عباراتی چون «قال الوالد» و یا «فی تقاریر الوالد» مطالبی را نیز از پدر خود صاحب کتاب «أنوار الفقاهة» نقل می کند .

پیشنهاد کاربران