منهاج الصلاح فی اختصار المصباح

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «مصباح الصلاح فی اختصار المصباح» اثر عربی جمال الدین حسن بن یوسف بن مطهر، معروف به علامه حلی (648-726ق) است که با تحقیق سید عبدالحمید میردامادی منتشر شده است. این کتاب گزیده ای از «المصباح المتهجد» شیخ طوسی (متوفی 460ق) پیرامون ادعیه و عبادات است که علامه حلی بنا به خواهش وزیر محمد بن محمد قوهدی تلخیص نموده است.
کتاب با مقدمه محقق آغاز و مطالب در یازده باب تنظیم شده است.
این اثر گزیده ای از ده فصل کتاب «مصباح المتهجد» شیخ طوسی است که علامه حلی، هر فصلی را نامی نهاده و برای هر سرفصل، جمله ای شرح گونه نگاشته است و فصل یازدهم آن را «فی ما یجب علی عامة المکلفین من معرفة أصول الدین» نام گذارده است .
علامه حلی آن کتاب را در ده باب تلخیص کرد و از آنجا که دعا و عبادات، فرع بر شناخت خدا و داشتن اعتقادات صحیح است، بخش دیگری بر آن کتاب افزود که متضمن بیان اعتقادات صحیح اسلامی است و آن را باب یازدهم کتاب قرار داد و بعدها همین باب یازدهم به جهت اختصار و در عین حال، جامعیتی که داشت، مورد توجه ویژه اهل علم واقع شد و آن را جداگانه استنساخ کردند و به عنوان «باب حادی عشر» معروف شد .
هرچند که علامه این اثر را در تلخیص «مصباح المتهجد» نوشته، اما نمی توان آن را صرف تلخیص نامید، زیرا دارای امتیازات ویژه ای است که می توان آنها را در مؤلفه های زیر، خلاصه نمود:

پیشنهاد کاربران

بپرس