منه المنان فی الدفاع عن القران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] منة المنان فی الدفاع عن القرآن (کتاب). «منة المنان فی الدفاع عن القرآن» نوشته شهید آیت الله العظمی سید محمد صدر و به زبان عربی است.
نویسنده در این کتاب که در واقع نوعی تفسیر قرآن کریم است به بیان سؤالاتی که حول آیات این سوره ها مطرح شده پرداخته و فرضیه های متعدد را در پاسخ بدانها مطرح می کند. به گفته نویسنده سؤالاتی که در این کتاب مطرح شده به دلالت مطابقی و مستقیما ضد قرآن کریم می نماید از این رو به بیانی روشن و ذهنی صاف در پاسخ بدانها نیاز است. وی در پاسخ به سؤالات مطرح شده وجوه و فرضیه های متعددی را ذکر می کند و هیچگاه نظر قطعی خود را ابراز نمی کند بلکه زمینه را برای اندیشیدن بیشتر در مورد فرضیه های مطرح شده باز می گذارد تا خواننده خود به جواب صحیح دست یابد. از دیدگاه نویسنده این روش دارای مزایای ذیل می باشد: ۱- باز گذاشتن باب تفکر و اندیشه برای خواننده ۲- توجه دادن به اینکه سؤالات مطرح شده در مورد قرآن می تواند جوابهای متعددی داشته باشد نه تنها یک جواب ۳- پرهیز از تفسیر به رای از جانب نویسنده. نویسنده در مقدمه کتاب سه فرضیه و احتمال را در مورد « اسامی سور » مطرح می کند و اختلاف قرائات را نقطه قوتی برای نوع مباحث مطرح شده در این کتاب می داند. بحث درباره اغراض و اهداف سوره های قرآن ، سیاق آیات و... از دیگر موضوعاتی است که در مقدمه کتاب بدانها پرداخته شده است. نویسنده در آغاز کتاب به بحث درباره «بسملة» و حکمت شروع سور قرآنی با آن می پردازد و سؤالاتی را که در این زمینه مطرح شده به همراه پاسخ های ممکن ارائه می کند. سپس برخلاف سایر مفسرین که از ابتداء قرآن، تفسیر آن را آغاز می کنند از آخر قرآن یعنی سوره ناس آغاز می کند تا به ابتدای آن برسد اما با نوشیدن شربت شهادت نوشته او ناتمام ماند و فقط تا سوره علق ادامه یافت. ساختار کتاب کتاب دارای مقدمه ای مفصل مشتمل بر ۲۰ قسمت می باشد. مطالب کتاب هم ضمن ۱۹(بخش) آمده است: «مبحث البسملة» که عناوینی چون: معنی الباء فی البسملة، لماذا ذکر الاسم، لماذا ابتدا سور القرآن الکریم بالبسملة، مضمون البسملة و مدلولها، معنی الاسم و... را دربردارد. سورة الناس، سورة الفلق تا سورة العلق. در هریک از این بخش ها نویسنده به بیان سؤالاتی درباره سوره مورد نظر پرداخته و در پاسخ بدانها فرضیه های متعددی را مطرح می کند. در پایان کتاب هم فهرست مطالب آن آمده است. نسخه شناسی کتاب به قلم آیت الله شهید سید محمد صدر از علمای عراق نگاشته شده و در قطع وزیری با جلد گالینگور در ۴۸۵ صفحه برای بار نخست در سال ۱۴۲۳ هجری توسط «دار الاضواء» بیروت منتشر شده است.

[ویکی نور] منه المنان فی الدفاع عن القرآن. منة المنان فی الدفاع عن القرآن نوشته شهید آیت الله سید محمد صدر و به زبان عربی است.
نویسنده در این کتاب که در واقع نوعی تفسیر قرآن کریم است به بیان سؤالاتی که حول آیات این سوره ها مطرح شده پرداخته و فرضیه های متعدد را در پاسخ بدانها مطرح می کند.به گفتۀ نویسنده سؤالاتی که در این کتاب مطرح شده به دلالت مطابقی و مستقیما ضد قرآن کریم می نماید از این رو به بیانی روشن و ذهنی صاف در پاسخ بدانها نیاز است.وی در پاسخ به سؤالات مطرح شده وجوه و فرضیه های متعددی را ذکر می کند و هیچگاه نظر قطعی خود را ابراز نمی کند بلکه زمینه را برای اندیشیدن بیشتر در مورد فرضیه های مطرح شده باز می گذارد تا خواننده خود به جواب صحیح دست یابد.از دیدگاه نویسنده این روش دارای مزایای ذیل می باشد:
نویسنده در مقدمه کتاب سه فرضیه و احتمال را در مورد«أسامی سور» مطرح می کند و اختلاف قرائات را نقطۀ قوتی برای نوع مباحث مطرح شده در این کتاب می داند.بحث دربارۀ اغراض و اهداف سوره های قرآن، سیاق آیات و...از دیگر موضوعاتی است که در مقدمه کتاب بدانها پرداخته شده است.
نویسنده در آغاز کتاب به بحث دربارۀ «بسملة» و حکمت شروع سور قرآنی با آن می پردازد و سؤالاتی را که در این زمینه مطرح شده به همراه پاسخ های ممکن ارائه می کند. سپس برخلاف سایر مفسرین که از ابتداء قرآن، تفسیر آن را آغاز می کنند از آخر قرآن یعنی سوره ناس آغاز می کند تا به ابتدای آن برسد اما با نوشیدن شربت شهادت نوشته او ناتمام ماند و فقط تا سورۀ علق ادامه یافت.
کتاب دارای مقدمه ای مفصل مشتمل بر 20 قسمت می باشد.مطالب کتاب هم ضمن 19آمده است:

[ویکی فقه] منه المنان فی الدفاع عن القرآن (کتاب). «منة المنان فی الدفاع عن القرآن» نوشته شهید آیت الله العظمی سید محمد صدر و به زبان عربی است.
نویسنده در این کتاب که در واقع نوعی تفسیر قرآن کریم است به بیان سؤالاتی که حول آیات این سوره ها مطرح شده پرداخته و فرضیه های متعدد را در پاسخ بدانها مطرح می کند. به گفته نویسنده سؤالاتی که در این کتاب مطرح شده به دلالت مطابقی و مستقیما ضد قرآن کریم می نماید از این رو به بیانی روشن و ذهنی صاف در پاسخ بدانها نیاز است. وی در پاسخ به سؤالات مطرح شده وجوه و فرضیه های متعددی را ذکر می کند و هیچگاه نظر قطعی خود را ابراز نمی کند بلکه زمینه را برای اندیشیدن بیشتر در مورد فرضیه های مطرح شده باز می گذارد تا خواننده خود به جواب صحیح دست یابد. از دیدگاه نویسنده این روش دارای مزایای ذیل می باشد: ۱- باز گذاشتن باب تفکر و اندیشه برای خواننده ۲- توجه دادن به اینکه سؤالات مطرح شده در مورد قرآن می تواند جوابهای متعددی داشته باشد نه تنها یک جواب ۳- پرهیز از تفسیر به رای از جانب نویسنده. نویسنده در مقدمه کتاب سه فرضیه و احتمال را در مورد « اسامی سور » مطرح می کند و اختلاف قرائات را نقطه قوتی برای نوع مباحث مطرح شده در این کتاب می داند. بحث درباره اغراض و اهداف سوره های قرآن ، سیاق آیات و... از دیگر موضوعاتی است که در مقدمه کتاب بدانها پرداخته شده است. نویسنده در آغاز کتاب به بحث درباره «بسملة» و حکمت شروع سور قرآنی با آن می پردازد و سؤالاتی را که در این زمینه مطرح شده به همراه پاسخ های ممکن ارائه می کند. سپس برخلاف سایر مفسرین که از ابتداء قرآن، تفسیر آن را آغاز می کنند از آخر قرآن یعنی سوره ناس آغاز می کند تا به ابتدای آن برسد اما با نوشیدن شربت شهادت نوشته او ناتمام ماند و فقط تا سوره علق ادامه یافت.
ساختار کتاب
کتاب دارای مقدمه ای مفصل مشتمل بر ۲۰ قسمت می باشد. مطالب کتاب هم ضمن ۱۹(بخش) آمده است: «مبحث البسملة» که عناوینی چون: معنی الباء فی البسملة، لماذا ذکر الاسم، لماذا ابتدا سور القرآن الکریم بالبسملة، مضمون البسملة و مدلولها، معنی الاسم و... را دربردارد. سورة الناس، سورة الفلق تا سورة العلق. در هریک از این بخش ها نویسنده به بیان سؤالاتی درباره سوره مورد نظر پرداخته و در پاسخ بدانها فرضیه های متعددی را مطرح می کند. در پایان کتاب هم فهرست مطالب آن آمده است.
نسخه شناسی
کتاب به قلم آیت الله شهید سید محمد صدر از علمای عراق نگاشته شده و در قطع وزیری با جلد گالینگور در ۴۸۵ صفحه برای بار نخست در سال ۱۴۲۳ هجری توسط «دار الاضواء» بیروت منتشر شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس