منظر الاولیاء

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] منظر الاولیاء (در مزارات تبریز و حومه). «منظر الاولیاء (در مزارات تبریز و حومه)»، نوشته محمد کاظم بن محمد تبریزی متخلص به اسرار علی شاه (1265 - 1315ق) این کتاب که در شمار کتاب های تاریخی است، اطلاعات زیادی نظیر شرح حال گذشتگان و تاریخ تمدن ایرانی در اختیار پژوهشگران، محققان و تاریخ نگاران قرار می دهد.
این کتاب؛ مشتمل بر مقدمه، فهرست مطالب مقدمه مصحح، مقدمه مؤلف و شش روضه با عنوان های «در احوال امامزادگان و سادات مدفون در تبریز»، «در بیان احوال اولیاء الله مدفون در تبریز»، «در احوال سلاطین و وزرای مدفون در تبریز»، «در احوال بعضی از فحول شعرای مدفون در تبریز»، «در احوال بعضی از اولیای مدفون در مضافات تبریز» و «در اسمای مشایخ سلسله ی نعمت اللهی و ترجیح آن بر سایر سلاسل» است.
در پایان کتاب نیز تصاویر نسخه های خطی، نمایه های آیات، نام ها، مکان ها، کتاب ها، خاندان ها، سرودها و چکیده انگلیسی کتاب عنوان شده اند.
بر اساس مطالب این کتاب، تاریخ نویسی و شاخه های آن؛ مانند شرح حال نگاری، سیره نویسی، صحابه شناسی، زندگینامه نویسی، طبقات نویسی و تذکره نویسی، از قدمت دیرینه ای در تمدن اسلامی برخوردار است. به گزارش وی، برخی از تذکره نویسی ها در قالب بیان شرح حال درگذشتگان برجسته ای است که در مزار خاصی دفن شده اند و در مجموع به گرایش فکری خاصی تعلق داشته اند. این رشته تحت عنوان دانش مزارات، یکی از ده ها شعبه شرح نگاری اسلامی با توجه به مزار درگذشتگان معروف و شاخص است و این شرح حال ها یکی از منابع تاریخی ایرانیان و مسلمانان به شمار می رود.
پژوهشگران تمدن اسلامی بخشی از تاریخ این تمدن را مدیون اطلاعاتی اند که در این منابع ارایه شده است. در این منابع، اطلاعات عادی، پیشینه فکر و اندیشه غالب بر جامعه ایران و حتی مسائل غیرعادی آورده شده است. «منظرالاولیاء» نیز از جمله این تذکره نویسی ها به حساب می آید.

[ویکی فقه] منظر الاولیاء (کتاب). «منظر الاولیاء (در مزارات تبریز و حومه)»، نوشته محمدکاظم بن محمد تبریزی متخلص به اسرار علی شاه (۱۲۶۵- ۱۳۱۵ ق) این کتاب که در شمار کتاب های تاریخی است، اطلاعات زیادی نظیر شرح حال گذشتگان و تاریخ تمدن ایرانی در اختیار پژوهشگران، محققان و تاریخ نگاران قرار می دهد.
این کتاب؛ مشتمل بر مقدمه، فهرست مطالب مقدمه مصحح، مقدمه مولف و شش روضه با عنوان های «در احوال امامزادگان و سادات مدفون در تبریز»، «در بیان احوال اولیاء الله مدفون در تبریز»، «در احوال سلاطین و وزرای مدفون در تبریز»، «در احوال بعضی از فحول شعرای مدفون در تبریز»، «در احوال بعضی از اولیای مدفون در مضافات تبریز» و «در اسمای مشایخ سلسله نعمت اللهی و ترجیح آن بر سایر سلاسل» است. در پایان کتاب نیز تصاویر نسخه های خطی، نمایه های آیات، نام ها، مکان ها، کتاب ها، خاندان ها، سرودها و چکیده انگلیسی کتاب عنوان شده اند.
گزارش محتوا
بر اساس مطالب این کتاب، تاریخ نویسی و شاخه های آن؛ مانند شرح حال نگاری، سیره نویسی، صحابه شناسی، زندگی نامه نویسی، طبقات نویسی و تذکره نویسی، از قدمت دیرینه ای در تمدن اسلامی برخوردار است. به گزارش وی، برخی از تذکره نویسی ها در قالب بیان شرح حال درگذشتگان برجسته ای است که در مزار خاصی دفن شده اند و در مجموع به گرایش فکری خاصی تعلق داشته اند. این رشته تحت عنوان دانش مزارات، یکی از ده ها شعبه شرح نگاری اسلامی با توجه به مزار درگذشتگان معروف و شاخص است و این شرح حال ها یکی از منابع تاریخی ایرانیان و مسلمانان به شمار می رود. پژوهشگران تمدن اسلامی بخشی از تاریخ این تمدن را مدیون اطلاعاتی اند که در این منابع ارایه شده است. در این منابع، اطلاعات عادی، پیشینه فکر و اندیشه غالب بر جامعه ایران و حتی مسایل غیرعادی آورده شده است. «منظر الاولیاء» نیز از جمله این تذکره نویسی ها به حساب می آید. اسرار علی شاه در تالیف منظر الاولیاء استفاده بسیار از روضة الاطهار حشری تبریزی کرده، و علاوه بر آن، از این آثار نیز بهره برده است: ریاض الابرار، هشت بهشت: تالیف ادریس بدلیسی، اجمل التواریخ: تالیف میرزا رضاقلی تهرانی، بستان السیاحة: تالیف زین العابدین شروانی، مجالس المومنین: تالیف قاضی نورالله شوشتری، حبیب السیر: تالیف خواند میر، عترت علویه، بحر الانساب.
منبع
نرم افزار جغرافیای جهان اسلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.

پیشنهاد کاربران

بپرس