منطقه حفاظت شده شالو و منگشت

پیشنهاد کاربران

منطقه حفاظت شده شالو و منگشت با مساحت ۱۲۹۹۱ ( تقریبی ۱۳۰۰۰ ) هکتار واقع در استان خوزستان، شهرستان ایذه در سال ۱۳۷۸ حفاظت شده اعلام شد. این منطقه در ۱۵ کیلومتری شهرستان باغملک و ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان ایذه قرار دارد و دسترسی به منطقه تنها از ضلع شرقی و غربی آن امکان پذیر می باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

قسمت عمده منطقه کوهستانی برف گیر و ارتفاع آن بین ۷۸۰ تا ۳۶۱۸ متر از سطح دریاست. متوسط دما و بارندگی سالیانه ۱۴تا ۱۶ درجه سانتیگراد و ۸۰۰تا ۱۰۰۰ میلی متر بارش موجب تشکیل اقلیم نیمه مرطوب در ارتفاع کمتر ۱۰۰۰متر تا مرطوب معتدل و سرد در ارتفاع بالای ۲۰۰۰ متر در ناحیه شده اند. رودخانه پرآب کارون در شرق منطقه جریان دارد. جلوه های زیبای طبیعی، وجود رودخانه کارون در نزدیکی منطقه، وجود بزرگترین سد های کشور یعنی سد کارون ۳ و سد کارون ۴ و راه های دسترسی مناسب، زمینه فعالیت های گردشگری را در منطقه فراهم نموده اند. کوهستان منگشت در شهرستان های لردگان و ایذه و باغملک، مرکب از کوه های شناز، تنوش، ناشلیل , گره اسبید، مهولی، زردحلقه، نشا، گندمکار، سه پران، سرچاه، قوچه، بدرنگان، برآفتاب، کله، کلمه و دوزرد قرار دارد. بلندترین قله این کوهستان سه هزار و ششصد و هجده متر ارتفاع دارد که در ۵۵ کیلومتری جنوب شرقی ایذه و در پنجاه و دو کیلومتری گرمان و در سیزده کیلومتری شمال غربی روستای لیراب واقع شده است. جنگل ها تا ارتفاع ۲۱۰۰ متری هستند از ارتفاع بالای۲۱۰۰متری دیگر جنگلی دیده نمیشود و به مراتع ییلاقی و سرد و در ارتفاع بالای ۳۰۰۰متر به منطقه بسیار سرد و در بالای ۳۵۰۰متر ارتفاع به منطقه نیمه آلپی میرسد.
رودخانه های بلواس ( ابوالعباس ) , تنگ کُرد, هلایجان، آب زردک، صیدون از دامنه های غربی، لیراب و سمه از دامنه جنوبی، خرسان و کارون از دامنه های شرقی این کوهستان سرچشمه می گیرند. بخش عظیمی از این کوهستان را جنگل های نسبتاً انبوه پوشانیده و در انتهای آن دریاچه ای به نام «بوندان» یا بندان ایجاد شده است. منطقه با پوشش جنگلی بسیار خوب و زیبا از غنای زیستی جانوری و گیاهی خوبی برخوردار است و همچنین آبشار توف اسپید و آبشار شیوند از زیبا ترین آبشار های استان خوزستان در این منطقه واقع شده است.
بلوط ایرانی گونه درختی شاخص و غالب منطقه به شمار می رود. علاوه بر آن گونه های بنه، کلخنگ، انجیر و کیکم در منطقه می رویند. در مجموع ۲۳۰ گونه گیاهی در منطقه موجود است به طوری که می توان از منطقه به عنوان یک باغ گیاهشناسی طبیعی دانست که عمده پوشش گیاهی منطقه را درختان بلوط تشکیل می دهند همچنین باغهای انار، انگور، انجیر، گردو و… در منطقه توسط باغداران روستائی ایجاد گشته اند دارای قدمتی دیرینه می باشند.

منطقه حفاظت شده شالو و منگشت
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/منطقه_حفاظت‌شده_شالو_و_منگشت