منشویک

لغت نامه دهخدا

منشویک. [ م ِ ش ِ ] ( روسی ، اِ ) اقلیت. مقابل بلشویک ، اکثریت. ( یادداشت مرحوم دهخدا ). دومین کنگره حزب سوسیال دمکرات کارگران روسیه در تاریخ 17 ژوئیه سال 1903م. افتتاح گردید و در این مجمع عمومی بین انقلابیون که رهبری آنها را لنین داشت و عده دیگری که با روش لنین مخالفت داشتند اختلاف افتاد و اکثریت که طرفداران لنین بودندبلشویک و اقلیت که مخالف انقلاب بودند منشویک نامیده شدند. منشویکها طرفدار سازش با احزاب آزادی خواه و صلح دوست بودند. در جریان انقلاب بارها بین دو دسته فوق مبارزات شدید و خونین روی داد و سرانجام پیروزی نهایی نصیب لنین و طرفدارانش گردید و یکی از رهبران معروف منشویکها تروتسکی بود. ( از فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

( کلمه روسی یعنی طرفدار اقلیت . ) دومین کنگره حزب سوسیال دموکرات کارگران روسیه در تاریخ ۱۷ ژوئیه سال ۱۹٠۳ م . افتتاح گردید و در این مجمع عمومی بین انقلابیون که رهبری آنها را لنین داشت و عده دیگری که بروش لنین نظرات انتقادی و مخالفت داشتند اختلاف افتاد و اکثریت که طرفداران لنین بودند بلشویک و اقلیت که مخالف انقلاب بودند منشویک نامیده شدند. منشویکها طرفدار سازش با احزاب آزادی خواه و صلح دوست بودند. در جریان انقلاب بارها بین دو دسته فوق مبارزات شدید و خونین روی داد و سرانجام پیروزی نهائی نصیب لنین و طرفدارانش گردید و یکی از رهبران معروف منشویکها تروتسکی بود.
( صفت ) پیرو فرقه منشویک ( اقلیت حزب سوسیال - دموکرات روسیه ) مقابل بلشویک

فرهنگ عمید

طرف دار منشویسم که شعبه ای از حزب سوسیال دموکرات روسیه بود و در انقلاب بلشویکی در مقابل بلشویک ها قرار داشت.

دانشنامه آزاد فارسی

مِنْشِویک (Menshevik)
به روسی «اقلیت». عضو دستۀ اقلیت حزب سوسیال دموکرات روسیه. در ۱۹۰۳ از بلشویک ها جدا شد. منشویک ها طرفدار حزبی بزرگ و با پیوندهای سازمانی سست بودند و اعتقاد داشتند که پیش از وقوع انقلاب سوسیالیستی در روسیه، جامعۀ سرمایه داری باید در این کشور بیشتر گسترش یابد. در انقلاب روسیه، منشویک ها قدرت محدودی یافتند و دولتی در گرجستان بر پا کردند، که در ۱۹۲۲ سرکوب شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس