منزوی احمد

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] احمد منزوی فرزند شیخ آقا بزرگ تهرانی، نگارنده دایرة المعارف بزرگ کتاب شناسی «الذریعة الی تصانیف الشیعة»، در شهر سامره از کشور عراق، به سال 1304ش زاده شد. وی تا دوازده سالگی در سامره بود. پدرش در 1354ق1314/ش برای آغاز به کار چاپ «الذریعة» به نجف رفت و احمد با خانواده راهی این شهر شد. کلاس ششم ابتدایی را در مدسه علوی ایرانیان در شهر نجف گذراند. ضمن تحصیل، در یک دوزندگی به شاگردی می پرداخت، ادبیات فارسی را نزد عمویش حاج محمد ابراهیم بهشتی پور و «جامع المقدمات» را نزد شاگردان پدر آموخت.
در 1322ش برای ادامه تحصیل، نجف را رها کرده و به تهران رفت. در مدرسه سپهسالار جای گرفت و کلاس دوازده ادبی را همراه داوطلبان در مدرسه دارالفنون تهران گذراند. در خرداد 1327ش از شعبه معقول دانشکده معقول و منقول، که امروز دانشکده الهیات خوانده می شود، با درجه لیسانس، فارغ التحصیل شد و به کار دبیری در شهرستان انزلی پرداخت. سفرش به انزلی طول نکشید و در 1327ش به تهران بازگشت.
1- همکاری با مؤسسۀ علوم اجتماعی وابسته به دانشکده علوم اجتماعی؛
2- فهرست نویسی در کتابخانه های مجلس و آستان قدس رضوی؛
3- فهرست نویسی کتاب های چاپ سنگی برای مرکز اسناد دانشگاه تهران؛
4- تدوین فهرست نسخ خطی و عکسی در دایرة المعارف بزرگ اسلامی.

دانشنامه آزاد فارسی

مُنزوی، احمد (سامره ۱۳۰۳ش-۱۳۹۴ش)
مُنزوی، احمد
نسخه شناس، کتاب شناس و فهرست نگار ایرانی. فرزند شیخ آقابزرگ تهرانی بود. در کودکی در زادگاه خود به مکتب خانه رفت و درس فارسی را نزد عمویش فراگرفت. از ۱۳۱۴ تا ۱۳۲۲ش را در شهر نجف گذراند و ضمن دوزندگی، از مدرسۀ علوی در نجف، گواهینامۀ ششم ابتدایی دریافت کرد. در ۲۰ سالگی برای ادامۀ تحصیل راهی تهران شد و در ۱۳۲۴ش، از مدرسۀ دارالفنون دیپلم ششم ادبی گرفت. سپس به دانشکدۀ معقول و منقول رفت و پس از دریافت دانشنامۀ لیسانس در ۱۳۲۷ش با سِمت دبیری به بندر انزلی رفت و به تدریس در مدارس آن جا پرداخت. در ۱۳۲۹ش، به تهران بازگشت و ضمن تدریس در دبیرستان ها به فهرست نگاری کتاب های مجلس شورای ملی، آستان قدس رضوی، ملک، کتابخانۀ مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران، پاکستان، پنجاب هند، و دایرةالمعارف بزرگ اسلامی پرداخت. در ۱۳۸۲ش، کتابخانۀ شخصی خود را به دایرةالمعارف بزرگ اسلامی اهدا کرد. از آثار اوست: فهرست نسخه های خطی فارسی، ۶ جلد (۱۳۴۸ـ۱۳۵۳ش)؛فهرست مشترک نسخه های خطی فارسی پاکستان، ۱۴ جلد (۱۳۶۲ـ۱۳۷۵ش)؛فهرست نسخه های خطی کتابخانۀ گنج بخش ۳ جلد (اسلام آباد، ۱۳۵۷ـ۱۳۵۹ش)؛ فهرستوارۀ کتاب های فارسی که تاکنون ۱۰ جلد آن منتشر شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس