منجزات مریض

لغت نامه دهخدا

منجزات مریض. [ م ُ ن َج ْ ج َ ت ِ م َ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) ( اصطلاح فقه ) یعنی موضوع معاملات ناقل مال مالکی که در مرض موت است ، بطوری که نقل قطعی در زمان حیات او صورت گیرد ( بعکس وصیت تملیکی ) یا لااقل محتمل باشد که در زمان حیات او نقل واقع شود. ولی اگر معلوم باشد که نقل قطعی در زمان ممات او صورت خواهد گرفت آنها را منجزات مریض نمی گویند. مرض موت در قانون مدنی از اسباب حجر نیست و منجزات مریض از اصل مال محسوب است و اجازه ورثه شرط نیست و اگر عمل مورد منجزات ، خلاف قوانین آمره باشد به حکم دادگاه می توان آن را ابطال کرد، مانند صلح به قصد محروم کردن وارث. ( ترمینولوژی حقوق تألیف جعفری لنگرودی ). کسی که مریض باشد در مرض متصل به مرگ ، منجزاتش در هبات و وصایا تا ثلث روا باشد. ( فرهنگ علوم نقلی تألیف سجادی ).

فرهنگ فارسی

یعنی موضوع معاملات ناقل مال مالکی که در مرض موت است بطوری که نقل قطعی در زمان حیات او صورت گیرد یا لااقل محتمل باشد که در زمان حیات او نقل واقع شود ولی اگر معلوم باشد که نقل قطعی در زمان حیات او صورت خواهد گرفت آنها را منجزات مریض نمی گویند .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] از متون فقهی استفاده می شود که تصرفات مریض دو نوع است: مؤجله و منجزه.
تصرفات مؤجله تصرفاتی است که مریض (در مرض موت) آن ها را به مرگ خود معلق و موکول نماید.
این نوع که مشروط به موت می باشد در حکم وصیت است اجماعاً.
منظور از تصرفات منجزه
و تصرفات منجزه آن هایی است که مریض خود در حال حیات انجام دهد نه آن که به مرگ خویش موکول کند و بالاخره «منجز» به معنی حاضر می باشد.
حکم منجزات تبرعی مریض
منجزات مریض هرگاه جنبه تبرع داشته باشد یعنی کلاً یا بعضاً بلاعوض و مجانی باشد. و به عبارت دیگر مستلزم تقویت مال و ارث بدون عوض گردد، مانند هبه، وقف، عتق، صدقه، محابات.
آیا باید از اصل مال اخراج شود یا از ثلث مال دو قول می باشد و مشهوریین متأخرین قول دوم است.
و اما فقهای مذاهب اربعه، چنان که در کتاب المیزان الکبری می نویسد: بالاتفاق این قول را اختیار کرده اند و گفته اند منجزات تبرعی مریض از ثلث مال است.

دانشنامه آزاد فارسی

مُنَجَّزات مریض
اصطلاحی در فقه، تصرفاتی که مریضِ رو به مرگ در اموال خود می کند و نتیجه اش خارج شدن بدون عوض اموال از ملکیت اوست. مانند بخشش و وقف. اگر مریض این تصرفات را معلَّق بر مرگ خود نکند و همان بیماری به وفات مریض صاحب مال بینجامد، همۀ اینگونه تصرفاتش باطل است و از ثلث پرداخت می شود زیرا چنین تصرفاتی حق وارثان را از بین می برد.

پیشنهاد کاربران

بپرس