منتقی الجمان فی الاحادیث الصحاح والحسان

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] منتقی الجمان فی الاحادیث الصحاح والحسان تالیفی از شیخ ابومنصور حسن فرزند شهید ثانی (م 1011 ق) است. موضوع این کتاب شریف فقه ونصوص آن است. در این کتاب روش مؤلف رضوان الله علیه استدلال به احادیثی است که راویان آن مورد طعن علمای رجال واقع نشده اند. احادیث بر سه گونه است:
مؤلف در هر باب اخبار این سه گروه را به ترتیب ابتدا صحیح اعلائی، بعد صحیح مشهوری، و سپس حسن را آورده است وبدان احتجاج نموده است.
کتاب دارای مقدمه مفصلی دردوازده فصل که مربوط به علم درایةالحدیث است و دارای مطالبی ارزنده است که هیچ مجتهدی از آن بی نیاز نیست.
و نیز مؤلف رحمةالله در تمام کتاب رعایت امانت کرده و تمامی نسخه بدل ها را ذکر صحیح آن را از سقیم تشخیص داده و صواب آن را اختیار کرده است و احیاناً برای صحت اختیار خود ادله ای اقامه فرموده است.
مؤلف مفاهیم الفاظ مشکل را همه جا بیان نموده و در فهم مراد سخت دقت به خرج داده و در ضبط کلمات کوشش فراوان مبذول داشته است؛ درهر کجا که اختلاف نظری میان فقهای عظام بوده، ذکر کرده و خود نظریه ای اظهار داشته که بعداً مورد قبول فقها و دانشمندان گشته و ارباب تألیف و تصنیف او را آورده و تصدیق می کنند.

[ویکی نور] «منتقی الجمان فی أحادیث الصحاح و الحسان»، از تألیفات حسن بن زین الدین شهید ثانی، به زبان عربی است که توسط علی اکبر غفاری مورد تحقیق قرار گرفته است.
مؤلف، احادیث فقهی کتب اربعه را گرد آورده روایاتی که از نظر سند قابل قبول نبوده را کنار زده و بقیه را از نظر سند به دسته صحیح و حسن تقسیم کرده - چنان که از نام کتاب هویداست - آنگاه به بررسی دلالی آنها پرداخته است.
از مقدمه مؤلف بر کتاب پیداست که دغدغه فرزند شهید ثانی، افزون بر راهیافت تصحیف و تغییر در متون روایات، نامشخص بودن صحت و سقم آنها بوده است. بدین خاطر او می کوشد در کتاب خود میان روایات، صحیح و غیر صحیح تمییز قائل شود .
صحیح و حسن در این کتاب، به همان معنای معروفشان به کار رفته است .
کتاب به ترتیب کتب فقهی مرتب شده است؛ یعنی از کتاب طهارت آغاز گردیده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس