منتخب التواریخ معینی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] منتخب التواریخ معینی، اثر معین الدین نطنزی متعلق به قرن 9ه.ق است که به زبان فارسی پیرامون دولت های ایران نوشته شده است. کتاب شامل وقایع عمومی عالم از زمان هبوط آدم تا مرگ تیمور؛ یعنی سال 807 ه/ 1404- 1405 م است با پاره ای از حوادث مربوط به سال های بین 807 و 816 ه/ 1404- 1413 م و این سال 816 ه/ 1413 تاریخ تألیف کتاب است که در شیراز انجام گرفته است.
در ابتدای کتاب پیش گفتاری از پروین استخری درباره کتاب ذکر شده است. سپس کتاب حاضر در 15 فصل تحت 15 طبقه ادامه پیدا کرده است.
بلوشه، منتخب التواریخ معینی را خلاصه خشکی از کتاب جامع التواریخ رشیدالدین فضل اللّه می داند؛ امّا این ادعا عاری از صحت است؛ زیرا حتی در فصول مربوط به وقایعی که از زمان حیات مؤلف دور است، اشاراتی وجود دارد که خاص همین کتاب است.
قسمت بسیار جالب توجه کتاب بخش راجع به وقایع نزدیک به زمان مؤلف؛ یعنی وقایع محصور بین قرن هفتم و قرن نهم هجری/ سیزدهم- پانزدهم میلادی است؛ که این موارد شامل، تاریخ ملوک ایران جنوبی معاصر مغول، تاریخ مغول ساکن منطقه جنوبی روسیه فعلی، تاریخ مغول آسیای مرکزی، تاریخ سلسله سلاطین ایران که پس از مغول در ایران سلطنت کرده اند و تاریخ تیمور می باشد.
در سال 817 ه/ 1414 م که شاهرخ، میرزا اسکندر را برانداخت، مؤلف کتاب را از آغاز تا پایان تجدید نظر کرد و ناگزیر به حذف و تغییر قسمت هایی شد که در آن اسکندر را ستوده بود و از شاهرخ به بدی یاد کرده و کتاب را در بیست و دوم رجب 817 هجری/ اکتبر 1414 م در هرات به شاهرخ تقدیم کرد. متن نگارش ثانوی کتاب با متن نگارش نخستین در بعضی موارد تفاوت فاحش دارد.

[ویکی فقه] منتخب التواریخ معینی (کتاب). منتخب التواریخ معینی، اثر معین الدین نظنزی متعلق به قرن ۹ ه. ق است که به زبان فارسی پیرامون دولت های ایران نوشته شده است. کتاب شامل وقایع عمومی عالم از زمان هبوط آدم تا مرگ تیمور؛ یعنی سال ۸۰۷ ه/ ۱۴۰۴- ۱۴۰۵ م است با پاره ای از حوادث مربوط به سال های بین ۸۰۷ و ۸۱۶ ه/ ۱۴۰۴- ۱۴۱۳ م و این سال ۸۱۶ ه/ ۱۴۱۳ تاریخ تالیف کتاب است که در شیراز انجام گرفته است.
در ابتدای کتاب پیش گفتاری از پروین استخری درباره کتاب ذکر شده است. سپس کتاب حاضر در ۱۵ فصل تحت ۱۵ طبقه ادامه پیدا کرده است.
گزارش محتوا
بلوشه، منتخب التواریخ معینی را خلاصه خشکی از کتاب جامع التواریخ رشیدالدین فضل الله می داند؛ اما این ادعا عاری از صحت است؛ زیرا حتی در فصول مربوط به وقایعی که از زمان حیات مؤلف دور است، اشاراتی وجود دارد که خاص همین کتاب است.قسمت بسیار جالب توجه کتاب بخش راجع به وقایع نزدیک به زمان مؤلف؛ یعنی وقایع محصور بین قرن هفتم و قرن نهم هجری/ سیزدهم- پانزدهم میلادی است؛ که این موارد شامل، تاریخ ملوک ایران جنوبی معاصر مغول، تاریخ مغول ساکن منطقه جنوبی روسیه فعلی، تاریخ مغول آسیای مرکزی، تاریخ سلسله سلاطین ایران که پس از مغول در ایران سلطنت کرده اند و تاریخ تیمور می باشد.در سال ۸۱۷ ه/ ۱۴۱۴ م که شاهرخ، میرزا اسکندر را برانداخت، مؤلف کتاب را از آغاز تا پایان تجدید نظر کرد و ناگزیر به حذف و تغییر قسمت هایی شد که در آن اسکندر را ستوده بود و از شاهرخ به بدی یاد کرده و کتاب را در بیست و دوم رجب ۸۱۷ هجری/ اکتبر ۱۴۱۴ م در هرات به شاهرخ تقدیم کرد. متن نگارش ثانوی کتاب با متن نگارش نخستین در بعضی موارد تفاوت فاحش دارد.
← استفاده دیگران از کتاب
فهرست مطالب کتاب در ابتدای آن و فهرست اعلام، نمایه عام، اصطلاحات، منابع مورد استفاده در اصطلاحات، در انتهای کتاب قید شده است.
منابع مقاله
...

پیشنهاد کاربران

بپرس