منافع الاغذیه و دفع مضارها

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] منافع الاغذیة و دفع مضارها (کتاب). کتاب«منافع الاغذیة و دفع مضارها» یکی از شاهکارهای ممتاز و جاودانه طبیب مشهور ایران زمین محمد بن زکریای رازی است که به نقل ابن اصیبعه آن را به درخواست امیر ابوالعباس احمد بن علی تالیف نموده است.
چنانچه از نام این کتاب فهمیده می شود، موضوع این اثر، دانش تغذیه و بهداشت مواد غذایی و شناخت منافع آن ها و دفع ضرر و زیان آن ها است. مؤلف انگیزه اش را از تالیف این کتاب، نگاشتن اثری در مورد بهداشت غذاها و تکمیل نبودن نگاشته های پیشین، از جمله تالیف جالینوس و نگاشته یحیی بن ماسویه می داند.

[ویکی نور] منافع الاغذیة و دفع مضارّها یکی از شاهکارهای ممتاز و جاودانه طبیب مشهور ایران زمین محمّد بن زکریای رازی است که به نقل ابن اصیبعه آن را به درخواست امیر ابوالعباس احمد بن علی تألیف نموده است. (عیون الأنباء فی طبقات الأطباء، ص426).
چنانچه از نام این کتاب فهمیده می شود، موضوع این اثر، دانش تغذیه و بهداشت مواد غذایی و شناخت منافع آن ها و دفع ضرر و زیان آن ها است.
مؤلف انگیزه اش را از تألیف این کتاب، نگاشتن اثری در مورد بهداشت غذاها و تکمیل نبودن نگاشته های پیشین، از جمله تألیف جالینوس و نگاشته یحیی بن ماسویه می داند. (منافع الاغذیة، ص2).
این اثر در 19 فصل تدوین شده است که در هر فصل منافع و مضرات یکی از انواع مواد غذایی یا نوشیدنی ها با بیان انواع و اقسام آن بیان شده است.
این کتاب نیز همانند بسیاری دیگر از آثار رازی حاصل تجربیات و تحقیقات ارزشمند مؤلف است. به طور کلی می توان گفت چند عامل باعث شده که این اثر در میان آثار برجای مانده در حوزه پزشکی قدیم حائز اهمیت باشد:

[ویکی فقه] منافع الاغذیه و دفع مضارها (کتاب). کتاب«منافع الاغذیة و دفع مضارها» یکی از شاهکارهای ممتاز و جاودانه طبیب مشهور ایران زمین محمد بن زکریای رازی است که به نقل ابن اصیبعه آن را به درخواست امیر ابوالعباس احمد بن علی تالیف نموده است.
چنانچه از نام این کتاب فهمیده می شود، موضوع این اثر، دانش تغذیه و بهداشت مواد غذایی و شناخت منافع آن ها و دفع ضرر و زیان آن ها است. مؤلف انگیزه اش را از تالیف این کتاب، نگاشتن اثری در مورد بهداشت غذاها و تکمیل نبودن نگاشته های پیشین، از جمله تالیف جالینوس و نگاشته یحیی بن ماسویه می داند.
ساختار کتاب
این اثر در ۱۹ فصل تدوین شده است که در هر فصل منافع و مضرات یکی از انواع مواد غذایی یا نوشیدنی ها با بیان انواع و اقسام آن بیان شده است.
گزارش محتوا
این کتاب نیز همانند بسیاری دیگر از آثار رازی حاصل تجربیات و تحقیقات ارزشمند مؤلف است. به طور کلی می توان گفت چند عامل باعث شده که این اثر در میان آثار برجای مانده در حوزه پزشکی قدیم حائز اهمیت باشد: ۱. قدمت این اثر: باید توجه داشت که قبل از نگاشته شدن این اثر، تنها کتاب های معدودی در این زمینه نوشته شده که بسیاری از همان ها هم اکنون به دست ما نرسیده است. ۲. جامعیت اثر: نگاهی به تالیفاتی که در این موضوع شده بیان گر این مطلب است که حتی آثاری که بعد از این اثر تالیف شده اند، رتبه ای پایین تری در جامعیت موضوع کسب می کنند. ۳. از آنجایی که نویسنده این اثر، طبیبی است با تجربه، نگاشته های او نیز مملو از مشاهدات و تجربیات شخصی اوست و از این رو حتی بر تالیفات ابن سینا هم ترجیح دارد. البته یک مطلب را نباید نادیده انگاشت و آن عدم ترتیب و نظم خاص و منطقی بین مطالب و فصول این کتاب است، به گونه ای که می توان فصلی را با فصل دیگر جا به جا کرد، بدون آن که اشکالی در فهم مطالب آن به وجود آید. هر چند این نقیصه در آثار بسیاری از پزشکان کهن به چشم می خورد و تنها مختص به این اثر نیست. ۴. در این اثر ویژگی ها و خواص خوردنی ها و آشامیدنی ها بررسی شده است. مطالبی درباره نان ها ، انواع آب ها و نوشیدنی ها، بهداشت گوشت و ویژگی های انواع گوشت ها، غذاهای مختلف، لبنیات ، تخم پرندگان ، انواع سبزیجات ، ادویه جات، میوه ها و انواع حلواها، سودها و زیان های آن ها و راه های برطرف کردن آثار سوء آن ها در این کتاب ذکر شده است.
وضعیت کتاب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس