مناسک

/manAsek/

مترادف مناسک: آداب، آیین ها، سنن، عبادات، عبادت ها، منسک ها، مراسم، نیایش ها

معنی انگلیسی:
ceremonies, rites

لغت نامه دهخدا

مناسک. [ م َ س ِ ] ( ع اِ ) ج ِ مَنسِک یا مَنسَک. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( اقرب الموارد ). و رجوع به منسک شود. || جاهای عبادت حاجیان. ( آنندراج ) ( غیاث ). || به مجاز ذکر محل و اراده حال ، به معنی اعمال و افعال حج ، چنانکه طواف کعبه و رمی الجمار و سعی میان صفا و مروه ، یعنی دویدن میان صفا و مروه و وقوف عرفات ، یعنی استادن در عرفات و قربانی و بستن احرام و غیر آن. ( غیاث ) ( آنندراج ). اعمال راجع به گزاردن حج. ( از کشاف اصطلاحات الفنون ). معالم و ارکان و افعال حج. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ) :
تا بیابی گر بجویی از برای حج و غزو
در مناسک حکم حج و در سیر حکم غزا.
سنائی ( دیوان چ مصفا ص 34 ).
تا بیابد حاجی و غازی همی اندر دو اصل
در مناسک حکم حج وندر سیر حکم غزا.
سنائی ( ایضاً ص 4 ).
خوانده اند از لوح دل شرح مناسک بهر آنک
در دل از خطیداﷲ صد دلستان دیده اند.
خاقانی.
گویی کانبوه حافظان مناسک
گرد در مسجدالحرام برآمد.
خاقانی.
سوی کعبه شد رخ برافروخته
حساب مناسک درآموخته.
نظامی.
قیام به شعایر و مناسک مقتضی وقع و تعظیم شرع باشد. ( اخلاق ناصری ). اگر بر سبیل تطوع خواهندکه حج گزارند در تعلیم مناسک آن با دیگر کتب رجوع نمایند. ( مصباح الهدایه چ همایی ص 339 ).
- مناسک الحج ؛ عبادات حج و یا موضع عبادات حج. ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ).
- مناسک حج ؛ رجوع به ترکیب قبل شود : چون آدم طواف آن خانه را کرده و مناسک حج را بدان بیاموخت و به عرفات بیرون بردش آدم یاد حوا نبود. ( قصص الانبیاء ص 23 ).
پس گشته صدهزار زبان آفتاب وار
تا نسخه مناسک حج گردد از برش.
خاقانی.
بعد از وصول به مکه مبارکه از جبرئیل تعلیم گرفته به مناسک حج پرداخت. ( حبیب السیر چ خیام ج 1 ص 20 ). چون حضرت مقدس نبوی علیه السلام عزم اقامت مناسک حج جزم فرمود به قبایل عرب پیغام فرستاد که... ( حبیب السیر چ خیام ج 1 ص 409 ).

فرهنگ فارسی

مناسک حج: اعمال وعبادات حج ازقبیل طواف کعبه ودویدن بین صفاومروه وایستادن درعرفات
( اسم ) جمع : منسک : ۱ - عبادتها ۲ - جاهای عبادت . یا مناسک حج . اعمالی که هنگام حج انجام دهند مانند طواف کعبه سعی بین صفا و مروه اقامت در عرفات و غیره .

فرهنگ معین

(مَ س ) [ ع . ] (اِ. ) جِ منسک ، آیین های عبادی .

فرهنگ عمید

اعمال و عبادات دینی.
* مناسک حج: اعمال و عبادات حج، از قبیل طواف کعبه، دویدن بین صفا، مروه، و اقامت در عرفات، و قربانی کردن.

دانشنامه آزاد فارسی

مَناسِک (ritual)
مراسم مسیحیان در کلیسای اسقفی سنت مارک
مراسم مسیحیان در کلیسای اسقفی سنت مارک
مراسم مسیحیان در کلیسای اسقفی سنت مارک
مراسم مسیحیان در کلیسای اسقفی سنت مارک
مراسم مسیحیان در کلیسای اسقفی سنت مارک
در عبادت یا مراسم مذهبی، اجرای مجموعۀ اعمال معیّنی که یا به مناسبت رویداد مهمی در زندگی شخص، مانند تولد یا مرگ، انجام می گیرد و یا چرخۀ منظم روزانه، هفتگی، یا سالانه ای را تشکیل می دهد. مناسک و مراسم یکشنبۀ کلیساها یا سبت شنبۀ یهودیان یا جمعۀ مسلمانان از این جمله است. معمولاً چنین استنباط می شود که مناسک دارای معانی نمادین عمیق اند. تعریف دیگر آن این است که هر رفتاری را که باید با قواعد معیّنی تطبیق کند و گرنه منجربه عواقب فوق طبیعی تصور می شود، مَنْسک (جمع: مناسک) یا شعیره (جمع: شعایر) می نامند. آن ها نسبت نزدیکی با جهان بینی و دین و مرام جامعه و همچنین ساختارهای سیاسی و اقتصادی آن دارند؛ که به قصد نزدیکی به خدا در ادیان ابراهیمی انجام می گیرد و ممکن است به نیت افزایش محصول، شکست دشمنان، پیشی گرفتن بر رقیبان، رسیدن به اشراق، کاهش فلاکت، درمان بیماری روانی یا جسمی، مشروع ساختن وقایع مهمی از قبیل ازدواج، جبران عواقب تخطی از محرمات و مقررات اجتماعی، یا دفع ارواح خبیث برگزار شوند. در بعضی جوامع همۀ اشخاص حق اجرای مناسک را دارند (مانند دسته ای از بومیان استرالیا)، در برخی دیگر فقط مردان (همچون در میان سرخ پوستان یانومامو برزیل) یا فقط زنان (مثلاً در قبیلۀ کالاباری شمال نیجریه) اجازۀ این کار را دارند، و در گروهی دیگر فقط روحانیان یا شمن ها می توانند مناسک را برگزار کنند. مناسک ممکن است با استعمال مواد مخدر (چنان که در میان غالب سرخ پوستان جنگل های استوایی برزیل و سرخ پوستان جلگه های امریکایی شمالی مرسوم است)، وردخوانی، نقاب گذاری، و رقص و موسیقی و نواختن طبل همراه باشد.

پیشنهاد کاربران

مناسک جمع تسک است . نسک عبادت های مشترک ادیان توحیدی مثل نماز و روزه و زکات را گویند. و مناسک جمع نسک است برای اثبات و درک بیشتر امر تدبر زیر را مطالعه فرمایید. یک لغت قرآنی
یک لغت قرآنی
نُسُک: به عبادت های مشترک بین ادیان توحیدی که در هر دین به روش خاص خود اجرا می شود گفته می شود. مثال نماز عبادت مشترک بین مسیح و یهود و اسلام است مسیحیان نمازشان در خانه خود محراب دارند و در آن جا ایستاده صبحگاه و قبل از خواب استغفار می کنند و زانو می زنند. در نماز یهودیان تفلین به دست می بندند و تورات می خوانند و سه وعده در روز نماز واجب دارند که نماز صبح بر زنان اجباری و بقیه اختیاری است آنان به جماعت هم نماز می خوانند. زرتشت یا مجوس در کلام وحی که به جماعت هم نماز می خواند در روز پنج بار می خواند و رو به روشنایی خورشید و شمع یا آتش می خوانند.
...
[مشاهده متن کامل]

روزه مشترک ادیان توحیدی است مسیح 40 روز مانده به عید پاک روزه می گیرند و گوشت نمی خورند یهود مثل مسلمانان از قبل روشنایی روز تا تاریکی شب روزه می گیرند و پسران از 13 سالگی و دختران از 12 سالگی واجب شان است.
آن چه ذکر شد در باب نماز و روزه ادیان توحیدی و نسک شان بود که بی تردید در زکات و قربانی هم نسک خاص خود را دارند.
رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَیْنِ لَکَ وَمِنْ ذُرِّیَّتِنَا أُمَّةً مُسْلِمَةً لَکَ وَأَرِنَا مَنَاسِکَنَا وَتُبْ عَلَیْنَا إِنَّکَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِیمُ آیه دعای حضرت ابراهیم است که از خدا می خواهد مناسک هر یک از ادیان توحیدی را بر او بیان کند.
لِکُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنْسَکًا هُمْ نَاسِکُوهُ فَلَا یُنَازِعُنَّکَ فِی الْأَمْرِ وَادْعُ إِلَى رَبِّکَ إِنَّکَ لَعَلَى هُدًى مُسْتَقِیمٍ آیه تصریح می کند که ای پیامبر اگر کسی از ادیان توحیدی مسیح و یهود نزد تو آمد و بر روش عبادی اسلام ایراد گرفت با او بحث نکن و او را به راه خدا فقط دعوت کن نه به سمت مناسک اسلام. در ادامه ایه می فرماید: وَإِنْ جَادَلُوکَ فَقُلِ اللَّهُ أَعْلَمُ بِمَا تَعْمَلُونَ اگر مجادله کردند بگو من نمی دانم خداوند می داند مناسک ما صحیح است یا مناسک شما.
اللَّهُ یَحْکُمُ بَیْنَکُمْ یَوْمَ الْقِیَامَةِ فِیمَا کُنْتُمْ فِیهِ تَخْتَلِفُونَ که خداوند درباره آن رد قیامت حکم خواهد کرد که کدام درست بود.
فَفِدْیَةٌ مِنْ صِیَامٍ أَوْ صَدَقَةٍ أَوْ نُسُکٍ مراد از نسک در این ایه روش عبادی اسلام است . قُلْ إِنَّ صَلَاتِی وَنُسُکِی وَمَحْیَایَ وَمَمَاتِی لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ یعنی بگو نماز من و دیگر عبادت های من که نسک من در اسلام است و زندگی و مرگ من در دست خداوند عالمیان است.
وَلِکُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنْسَکًا لِیَذْکُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَى مَا رَزَقَهُمْ مِنْ بَهِیمَةِ الْأَنْعَامِ فَإِلَهُکُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ آیه تصریح می کند روش قربانی در ادیان توحیدی با هم متفاوت است که هر دین نسک خود را دارد.
فَإِذَا قَضَیْتُمْ مَنَاسِکَکُمْ فَاذْکُرُوا اللَّهَ آیه اشاره به مناسک حج دارد . حج را حج ابراهیمی گویند یعنی هر چند مسیحیان و یهودیان حج نمی روند ولی چنان چه ذکرخواهد شد پیامبران شان به حج و زیارت خانه خدا می رفتند و به نسک خود حج ابراهیمی را به جای می آوردند. از امام صادق ( ع ) نقل شده که فرمود: حضرت عیسی ( ع ) وقتی که برای زیارت خانه خدا به سوی مکه می رفت, به محلی به نام روحاء رسید. در این محل که نزدیک مدینه و آبادی کوچکی است, احرام بست و چنین تلبیه گفت: �لبیک, عبدک و ابن امتک لبیک� معنای این تلبیه آن است: خدایا! در خدمت تو هستم, من بنده تو هستم و فرزند بانوی انتخاب شده تو هستم.
در روایات دیگری از پیامبر آمده است که آن حضرت فرمود: قسم به آنکه جانم به دست اوست, عیسی بن مریم در همین روحاء تهلیل می گفت. بر اساس این روایات, حضرت موسی و حضرت عیسی برای زیارت خانه خدا به مکه آمده اند. البته برنامه آنان، خاص خود آنان بود.
در قرآن یکی از مواردی که آداب و نسک آن به تفصیل شرح شده است آداب زیارت خانه خداست برای همین مناسک حج می گویند یعنی تمام نسک های حج قبل از خود که پیامبران و برخی پیروان آنان می رفتند ملغی و مناسک حج آن است که در قرآن ذکر شده است.

کلمه ( مناسک جمع منسک ) است ، که بمعنای عبادتست .
کلمه ( نسک ) به معنای مطلق عبادت است ، و لیکن بیشتر در ذبح و یا قربانیی که منظور تقرب به درگاه خدای سبحان ذبح می شود استعمال شده است .
آیین مراسم
مناسک
آداب و رسوم ایین
آداب ورسوم ، مراسم ها ، آیین عبادت ها، پرستشگاه ها، ستایش ها، سنت ها است.
آداب ورسوم، مراسم ها، آیین های دینی ، جاهای عبادتی
مجموعه آداب و رسوم پرستش در یک برنامه ی دینی .

بپرس