ممالک محروسه ایران

پیشنهاد کاربران

«ممالک محروسهٔ ایران» اصطلاحی سیاسی و اداری است که در عهد صفویه و تا اواخر قاجاریه در مکاتبات اداری ایران رایج بوده است. کاربرد این اصطلاح چند سال پس از استقرار مشروطیت ادامه داشت ولی حدود سال ۱۳۳۰ ه‍. ق با گسترش ناسیونالیسم، این اصطلاحات و اصطلاحات موازی که به گونه ای مفهوم عدم تمرکز و خودمختاری را القا می کردند، به گونه کلی از قاموس فرهنگ سیاسی ایران حذف شدند. کاربرد این اصطلاح از هنگام صدور فرمان مشروطه و بنای دولت مدرن در ایران، بسیار محدود شد. چنان که هشت سال پس از فرمان مشروطه، در یکی از مهم ترین اسناد تاریخی آن زمان که بیانیهٔ رسمی بی طرفی ایران در جنگ جهانی اول در نهم آبان ۱۲۹۳ ( یکم نوامبر ۱۹۱۴ ) از سوی دولت مستوفی الممالک است، نام و نشانی از «ممالک محروسه» نیست و در بیش از ۳۴۰ سند رسمی و گزارش های منتشرشدهٔ وزارت داخله ( کشور ) ایران در دوران جنگ جهانی اول و پیش از روی کارآمدنِ پادشاهی پهلوی یگانه نام رسمی ایران، دولت ایران است.
...
[مشاهده متن کامل]

این اصطلاح از ترکیب دو اصطلاح «ممالک محروسه» و «ممالک ایران» که پس از دورهٔ ایلخانان مغول در ایران رواج داشته اند، تشکیل شده است.
این واژه نه فقط برای ایران، بلکه به طور کلی در دوران گذشته برای بیشتر کشورها از جمله عثمانی، هند و روسیه نیز به کار گرفته می شده است و ربطی به نظام سیاسی یا چینش قدرت در آن ها نداشته است. روزنامهٔ «اختر» چاپ استانبول ( سال ۱۸۸۱ ) بهای سالانهٔ این روزنامه را در مناطق مختلف چنین می نوشته است: «استانبول و دیگر ممالک محروسهٔ عثمانیه…».
پس از عهد شاه عباس و تا به پایان رسیدن روزگار صفویان این اصطلاح به صورت های «ممالک محروسه»؛ «ممالک محروسهٔ خسروانی» و «ممالک محروسهٔ همایون» بکار رفته است. مکاتبات مربوط به دورهٔ شاه سلطان حسین نشاندهنده استفاده مکرر از این اصطلاح در اواخر دوران صفویه است.
تقسیم بندی سرزمین ایران به ایالات مختلف از زمان هخامنشیان سابقه داشته است. هر یک از ایالات در آن زمان از نوعی استقلال برخوردار بودند اداره می شد. اگرچه در دوران اسلامی، ایران استقلال خود را تا مدتی از دست داد و تقسیمات داخلی ایران را دچار آشفتگی گردید اما شالودهٔ تقسیمات داخلی به همراه هویت تاریخی و فرهنگی، تا حدودی دست نخورده باقی ماند و اصولاً هرگاه نظم و ثبات حاکم می گردید دوباره همان تقسیم ها مبنای نظام سیاسی و اداری قرار می گرفت.

ممالک محروسه ایرانممالک محروسه ایرانممالک محروسه ایرانممالک محروسه ایران
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ممالک_محروسه_ایران
ممنون بابت پست خوب و نظرات کاربران واقعا استفاده کردم ممنون
محروسه : واژه ایست عربی، ، از خانواده حراست است ( ترجمه این واژه به فارسی نگهبان می باشد )
هنوز هم در فارسی واژه حراست کار برد دارد
چون اطلاع دقیق دارم میگم. ممالک محروسه از زمان خواجه نصیر الدین توسی رایج بوده به معنی استان یا ایالت نیست. در غیر این صورت میگفت ممالک محروسه ایران نه ممالک محروسه از غرب چین و مغول و کلیه اسیای مرکزی
...
[مشاهده متن کامل]
و ایران تا عراق ایران رو شامل میشود. در تمام دوره ها این استراتژی ادامه پیدا کرده. حتی در نقل قولها خواهید دید که حتی از محمود هم سرباز بهشون میرسیده. در کل اصطلاحی برای حراست از کلیه این سرزمین هاست یک نوع اتحاد تقریبا مخفی است. بعد از راندن اعراب از اینجا باب شد و هدف اجازه ندادن به کشورهای بیگانه در کل منطقه بوده. حکومت مرکزی که این کار رو میکرده ایران بوده. یه افتخار برای ایرانیان و ترکها و سایر کشورهای همجواره. نمیدونین نگین منابع رو بیشتر بگردین پیدا میکنید. وگرنه میگفت ممالک محروثه ایران. این ایده ادامه دار بود و حتی عثمانی هم با همین ایده اعراب رو زیر چترش گرفت. چون ضربه اثاثی از اعراب خورده بودند. این زمان همون زمانیه که حاکمان ترک با همکاری نخبگان ایرانی شروع به تالیف کتابهای متعدد و احیای زبان ایرانی کردند. اینکه یه عده شاهنامه رو در مقابل ترکها میدونن یه اشتباه تاریخیه بزرگه. تاریخ زمان خواجه نصیر توسی و محمود جان رو بخونید بوضوح گفته. ایرانیهای حاضر واقعا کم لطفا به تاریخ و همسایگانشون. این استراتژی بعد از ضعیف شدن ایران توسط کشورهای دیگه با روسیه ادامه پیدا کرد که الانم ادامه داره و ایران خودش خودش رو از همه دور کرد. از روسها و از ترکها، همه شدن دشمن. در واقع رضا شاه نادان این سمت رو انتخاب کرد که میبینید اروپا و امریکا با ایران چه ها کردند ولی اسیای میانه اب از اب تکون نخورده.

کلمه محروس اسم مفعلول عربی به معنی حراست شده کلا به سرزمینهایی که تحت سلطله انگلستان بوده و یابعبارتی مستعمره های انگلیس بود که در زمان قاجارها در ایران بعنوان ممالک محروسه از انها نام برده میشد

بپرس