ملوک ضرابی

پیشنهاد کاربران

ملوک فرش فروش کاشانی ( زادهٔ ۱۲۸۶ – درگذشتهٔ ۱۳۷۸ ) که به ملوک ضرابی معروف بود، خوانندهٔ موسیقی سنتی ایرانی و بازیگر اهل ایران بود.
ملوک فرش فروش کاشانی در خانواده ای علاقمند به موسیقی متولد شد. پدربزرگ او، حاجی جعفر، خوانندهٔ دربار ناصرالدین شاه بود و ناصرالدین شاه نام افتخاری «بلبل» را به او داده بود و از آن پس او را حاجی جعفر بلبل می نامیدند. پدر ملوک، حاجی حسین فرش فروش، هم صدای خوشی داشت. ملوک در مورد پدرش می گفت: «پدرم فوق العاده خوب می خواند. هر صبح بعد از نماز، دعای دوازده امام را می خواند و اگر یک روز نمی خواند، همسایه ها می آمدند در خانه و می گفتند: ما امروز صدای حاج آقا را نشنیده ایم. مثل این است که چیزی گم کرده ایم. » ملوک صدای خوش را از پدر و پدربزرگش به ارث برده بود و استعداد خود را در هفت سالگی بروز داد. علاقهٔ زودهنگام او به آوازخواندن باعث نارضایتی خانواده و طرد اجتماعی او در مدرسه شد؛ اما علیرغم تمامی این مشکلات، ملوک از ۱۳ سالگی در جمع های مختلف کاشان آواز می خواند.
...
[مشاهده متن کامل]

حسین طاهرزاده، استعداد خوانندگی ملوک را در ۹ سالگی کشف کرد و دو سال به او درس آواز داد. حاجی خان عین الدوله ( تنبک نواز ) هم به مدت یک سال به او ضرب زدن و ضربی خواندن را یاد داد. صدای آلتو ملوک برای خواندن تصنیف های ضربی بسیار مناسب بود. او بعدها چنان در خواندن تصنیف های ضربی مشهور شد که نام هنری «ضرابی» را به او دادند. ملوک نزد ابوالحسن اقبال آذر آوازخوانی را فراگرفت و یکی از شاگردان او محسوب می شد.
کارنامهٔ حرفه ای ملوک ضرابی به عنوان خواننده، در سال ۱۳۰۳، با دو اجرای عمومی در دبیرستان فیروزبهرام تهران و اجرای دیگری در کنار احمد عبادی در گراند هتل تهران آغاز شد.
ملوک ضرابی بعدها به گروه نمایش اسماعیل مهرتاش به نام جامعهٔ باربد پیوست که در سال ۱۳۰۵ تأسیس شده بود. او در همکاری او با این ارکستر پیشرو، در نمایش نامه هایی مانند «عدالت» و نمایش های موزیکال و قطعه هایی مانند «خسرو و شیرین» و «لیلی و مجنون» اجرا و جایگاه خود را در میان خوانندگان و بازیگران برجسته در تئاتر و سینمای نیمهٔ اول قرن بیستم در ایران تثبیت کرد.
مدت کوتاهی پس از تأسیس رادیو تهران در سال ۱۳۱۹، ملوک ضرابی برای آوازخوانی با چندین گروه مختلف دعوت شد. او در این برنامه های رادیویی، با موسیقیدانانی مانند ابوالحسن صبا، حسین یاحقی، مرتضی محجوبی، حبیب سماعی و حسین تهرانی همکاری کرد. نخستین اجرای رادیویی ملوک ضرابی، تصنیف «کیستی» بود که شعر آن را حسن سالک سروده و آهنگ آن را حسین یاحقی ساخته بود.

ملوک ضرابیملوک ضرابی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ملوک_ضرابی
ملوک ضرابی ( زاده ۱۲۸۹ خورشیدی، ۱۹۱۰ - درگذشته ۱۳۷۸ خورشیدی، ۱۹۹۹ )
از سیزده سالگی فعالیت های هنری خود را آغاز کرد. وی مدتی نزد خواننده معروف، اقبال آذر آواز را فراگرفت و صفحه هائی از او ضبط شد و از دیگر اساتیدش حسین طاهرزاده ( دو سال ) ، حاجی خان ضربگیر ( یک سال برای تنبک ) بودند. با تأسیس رادیو، به آنجا رفت و در بعضی از برنامه ها شرکت می جست. ضرابی در نمایشنامه های جامعه باربد به سرپرستی اسماعیل مهرتاش همکاری داشت و در خواندن تصنیف و آهنگ های ضربی ماهر بود. از این بانوی خواننده صفحه های بسیاری باقی مانده که بهترین معرف هنری او است
...
[مشاهده متن کامل]

ملوک ضرابی در سال ۱۳۷۸ در آپارتمان شخصی اش در سن ۸۹ سالگی زندگی را وداع گفت.
آلبوم شناسی
آلبوم رعنا ( فرامرز آصف بعدها با الهام از آواز رعنا آهنگی به همین نام اجرا کرد. )
آلبوم سخنی با دل
آلبوم کیستی
آلبوم های بهترین های ۱
آلبوم بهترین های ۲
منابع
ملوک ضرابی یک خواننده خیر و نیکوکار
ملوک ضرابی - خواننده
آفتاب - ملوک ضرابی
ŻARRĀBI, MOLUK - Encyclopædia Iranica | Articles
ملوک ضرابی در وب سایت زندگینامه
از ویکی پدیا

بپرس