ملانقطی

/mollAnoqati/

لغت نامه دهخدا

ملانقطی. [ م ُل ْ لا ن ُ ق َ ] ( ص مرکب ) کسی که با کم و زیاد شدن یک نقطه نوشته از خواندن آن عاجز آید. آدم کم سواد. ( فرهنگ لغات عامیانه جمال زاده ). آنکه تا تمام نقطه ها و اعراب و حرکات کلمه ای نوشته نباشد نتواند خواند. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). || آنکه به جزئیات رسوم و آداب قانون یا قاعده یا رسمی پای بند و مقید است و تا رعایت همه نشود امر را ناقص شمارد در صورتی که همه برای صحت امر ضروری نیست. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). || آنکه تا تمام جزئیات امر را نداند شناختن آن نتواند. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ).

فرهنگ فارسی

( صفت ) ۱ - آخوندی که در مورد ثبت نقطه های حروف در کلمات اصرار تام دارد ولی بمعنی و مفهوم آنها اعتنایی ندارد . ۲ - کسی که درباره سنتهای کهن ادبی مصر است [ ممکن است ملا نقطیهای چنانی استعمال کلمه مصرع را بجای مصراع غلط بشمارند .. ] ( جمال زاده . فاز . ۴ - ۱:۱۱ ص ۳۹ ح )

فرهنگ معین

(مُ لْ لا نُ قَ ) (ص نسب . ) کنایه از: ۱ - کسی که زیاد به سنت های کهن ادبی پای بند باشد. ۲ - کسی که به املای دقیق و تحت اللفظی واژه ها بیشتر توجه می کند تا معنای آن ها.

مترادف ها

pedant (اسم)
فضل فروش، عالم نما، کرم کتاب، ملانقطی

pedantic (صفت)
موشکاف، ملانقطی

پیشنهاد کاربران

مُلّانُقَطی کنایه از کسی است که به املای دقیق و تحت اللفظی واژه ها بیشتر از معنای آن ها توجه می کند. همچنین در اصطلاح، کنایه از کسی است که به جزئیات رسوم و آداب قانون یا قاعده یا رسمی پایبند و مقید است و تا رعایت نشود، امر را ناقص می شمارد حتی اگر که همهٔ آن موارد برای صحت امر ضروری نباشد.
...
[مشاهده متن کامل]

دربارۀ شخصیت: سنت گرا

ظاهربین، سطحی نگر،
خط عربی در آغاز مانند خط سریانی بدون نقطه بوده است، سپس درنیمه دوم قرن اول وبه دلیل گسترش سرزمین های اسلامی و دشواری خواندن قرآن برای تازه مسلمانها، به ناچار نقطه وارد خط عربی شد، تا قرائت آن آسان یاب
...
[مشاهده متن کامل]
ترگردد. رفته رفته درس خواندگان به خط نقطه دار عادت کردند، ولی همچنان خط بدون نقطه وجود داشته، در این فرایند به کسی که قادر به خواندن خط بدون نقطه نبوده ، به کنایه می گفتند "ملانقطی"یعنی کم سواد. گر چه ، کسی که به جزئیات نوشته دقیق می نگرد تا نقطه ای کم نداشته باشد ، به گونه ای نکته ( نقطه ) سنجی یعنی ژرف نگری بکار بسته است و امروزه به او "نکته سنج" یانکته دان گفته می شود، ولی در اساس ملانقطی در جایی به کار می رفته ، که شخص توانایی خواندن خط بدون نقطه را نداشته واین اصطلاح کنایه از کم سوادی وکم دانشی بوده است. گاه برخی این اصطلاح را به اشتباه ملا لغتی تلفظ می کنند.

بپرس