ملالی جویا

پیشنهاد کاربران

ملالی جویا ( زاده ۲۶ ثور ( اردیبهشت ) ۱۳۵۷ ولایت فراه ) جوانترین عضو پارلمان یا ولسی جرگه افغانستان است که تعلیق شده است. وی در دسامبر ۲۰۰۳ به عنوان نمایندهٔ ولایت فراه در لویه جرگه قانون اساسی انتخاب گردید و با سخنرانی دو دقیقه ای جنجال برانگیز نه تنها در افغانستان بلکه در سرتاسر جهان به شهرت رسید. ملالی جویا را معمولاً «شجاع ترین زن افغان» می خوانند و منابعی هم او را معادل انگ سان سو چی ( رهبر جنبش دموکراسی در برما ) برای افغانستان قرار داده است.
...
[مشاهده متن کامل]

مجله «تایم» به تاریخ ۲۹ آوریل ۲۰۱۰ ( ۹ ثور/اردیبهشت ۱۳۸۹ ) ملالی را در لیست ۱۰۰ شخصیت پرنفوذ سال اعلام نمود.
وی مدتی در ایران و پاکستان به عنوان پناهنده زندگی نموده و بعد هم به مثابه فعال در زمینه حقوق زنان و تعلیم و تربیت در داخل و خارج از افغانستان فعالیت نموده است.
دربارهٔ ملالی جویا در منابع گوناگون نظرات گوناگونی ارائه شده است. وی از مخالفان کسانی است که آنان را «ناقضین حقوق بشر و عاملان تیره روزی افغانستان» می خواند. مخالفانش نیز نظرات تندی نسبت به او دارند. بی بی سی وی را «مشهورترین زن افغان» نامید.
او در دسامبر ۲۰۰۳ زمانی که به عنوان نمایندهٔ ولایت فراه در لویه جرگه قانون اساسی انتخاب گردید با سخنرانی دو دقیقه ای به شهرت جهانی رسید که طی آن اعتراضش را نسبت به حضور کسانی که آن ها را جنگ سالاران و بنیادگرایان خواند اعلام داشته گفت: «به نظر من اینها باید محاکمه بین المللی و ملی شوند، اینها را اگر مردم ما ببخشند، مردم پابرهنه افغان، هرگز تاریخ نمی بخشد. اینها ثبت تاریخ کشور ما هستند…». اظهارات وی موجب اعتراض دیگر نمایندگان شده و آن را توهین به مجاهدین قلمداد نمودند. به علت تهدید به مرگ شدنش در روزهای لویه جرگه سازمان ملل متحد مسئولیت محافظتش را به عهده گرفت. درین مجلس صبغت اله مجددی وی را «ملحد» و «کمونیست» خواند و خواهان اخراجش از مجلس گردیده از وی خواست که از سخنانش طلب پوزش کند اما وی نپذیرفت و بعداً طی مصاحبه هایش گفت که «از آنچه گفته ام هرگز توبه نخواهم کرد». سخنرانی های بعدی او در مجلس نیز جنجالی قلمداد می شوند.
وی خود را برای انتخابات پارلمانی کاندید نمود و در بین زنان فراه بیشترین رای را آورد و اکنون نماینده این ولایت در مجلس شورای ملی ( ولسی جرگه ) می باشد. در آنجا نیز تاکنون بارها به سخنان گذشته اش تأکید نموده است. وی بارها اعلام داشته که علت اصلی فاجعه افغانستان در وجود کسانی که وی آنان را «جنگ سالار» و «بنیادگرا» می خواند می باشد و در سخنانش در پارلمان نیز درین مورد به تأکید سخن رانده است تا جایی که به تاریخ ۷ می۲۰۰۶ بخاطر اظهار نظرات تندش مورد حمله فیزیکی تعدادی از وکیلان پارلمان قرار گرفت و مجلس به هم خورد.

ملالی جویاملالی جویاملالی جویاملالی جویاملالی جویاملالی جویا
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ملالی_جویا

بپرس