مقیاس های بزرگی لرزه ای

دانشنامه عمومی

مقیاس های بزرگی لرزه ای برای توصیف قدرت کلّی یا «اندازه» یک زمین لرزه به کار می روند. زمین لرزه حاصل آزاد شدن انرژی در محل گسیختگی های پوسته زمین است که این انرژی، خود را به صورت انواع مختلف امواج لرزه ای نشان می دهد. بزرگی زمین لرزه نشان دهنده انرژی لرزه ای آزادشده است و معمولاً از طریق اندازه گیری امواج لرزه ای ناشی از یک زمین لرزه و ثبت آن بر روی لرزه نگاشت و سپس اندازه گیری ویژگی های موج لرزه ای مانند زمان، جهت، دامنه، بسامد یا مدت آن به دست می آید.
امروزه مقیاس های بزرگی لرزه ای متعددی برای اندازه گیری بزرگی زمین لرزه وجود دارد. این مقیاس ها بر اساس اینکه چه جنبه ای از امواج لرزه ای را اندازه گیری کنند و نیز چگونگی این اندازه گیری، با هم متفاوت هستند. مقیاس بزرگی ریشتر که در سال ۱۹۳۵ توسط چارلز فرانسیس ریشتر ابداع شد، نخستین مقیاس اندازه گیری بزرگی زمین لرزه به شمار می رود. به دلیل مشکلات و ایرادهای موجود در مقیاس ریشتر، سازمان زمین شناسی ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۷۰ مقیاس بزرگی گشتاوری ( با نماد M یا MW ) را معرفی کرد که در حال حاضر رایج ترین مقیاس برای بیان بزرگی زمین لرزه است. به دلیل دقت بسیار بیشتر مقیاس بزرگی گشتاوری نسبت به مقیاس ریشتر، امروزه بیشتر سازمان های مسئول در زمینه لرزه شناسی، زمین لرزه های با بزرگی بیشتر از ۴ را با مقیاس بزرگی گشتاوری گزارش می کنند؛ هرچند همچنان بسیاری از رسانه ها از آن با عنوان «بزرگی ریشتر» یاد می کنند.
علاوه بر مقیاس بزرگی گشتاوری، مقیاس های بزرگی لرزه ای دیگری نیز ارائه شده که همه آن ها بر پایه مقیاس لگاریتمی ریشتر هستند. به دلیل وجود تفاوت بین زمین لرزه ها، اطلاعات موجود و اهدافی که مقیاس های بزرگی برای آن ها استفاده می شود، وجود انواع مختلف مقیاس های اندازه گیری بزرگی لرزه ای ضروری است.
مقیاس های بزرگی لرزه ای با مقیاس های شدت لرزه ای که مقدار تخریب یا شدت لرزش زمین بر اثر یک زمین لرزه در یک مکان معین را طبقه بندی می کنند، متفاوت هستند. مقیاس های بزرگی لرزه ای، انرژی لرزه ای آزادشده را اندازه گیری می کنند؛ ولی مقیاس های شدت لرزه ای بر اساس اثرات مشاهده شده لرزش و میزان و شدت آسیب به انواع سازه ها یا عوارض طبیعی هستند.
پوسته زمین تحت تنش واردشده از سمت نیروهای زمین ساختی است. زمانی که این تنش به اندازه کافی بزرگ شود که پوسته دچار گسیختگی شود، یا برای غلبه بر اصطکاکی که مانع از لغزش بخشی از پوسته بر روی بخشی دیگر می شود، انرژی آزاد شده که بخشی از این انرژی به صورت انواع مختلف امواج لرزه ای است که باعث لرزش زمین یا زمین لرزه می شود.
عکس مقیاس های بزرگی لرزه ایعکس مقیاس های بزرگی لرزه ایعکس مقیاس های بزرگی لرزه ای
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس