مقاله

/maqAle/

مترادف مقاله: نوشته، گفتار، مقال، سخن، فصل، بخش

برابر پارسی: نوشتار، سخن، گفتار، نامه

معنی انگلیسی:
article, entry, essay, pamphlet, publication, discourse, piece

لغت نامه دهخدا

مقاله. [ م َ ل َ ] ( ع اِ ) سخن. کلام. ( ناظم الاطباء ). مقالة. گفت. گفتار. مقال. قول. مقالت. ( یادداشت به خطمرحوم دهخدا ). || مبحث. ( ناظم الاطباء ). فصلی از کتاب یا رساله : آغاز کتاب و آن سه مقاله است. ( مصنفات باباافضل ج 2 ص 393 ). || یک مطلب نوشته در روزنامه یا مجله. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). نوشته ای که درباره موضوعی خاص نویسندو غالباً در روزنامه یا مجله چاپ کنند. ج ، مقالات.

فرهنگ فارسی

سخن گفتن ، گفتار، سخن ، یک قطعه یافصل ازکتاب، یک مطلب که تحت عنوان معینی نوشته شده باشد، مقالات جمع
۱ - ( مصدر ) گفتن سخن گفتن . ۲ - ( اسم ) گفتگو سخن گویی . ۳ - ( اسم ) سخن قول . ۴ - فصلی از کتاب یارساله : [ آغاز کتاب نفس و آن سه مقاله است . ] ( مصنفات بابا افضل ج ۵ ) ۳۹۳:۲ - نوشته ای که درباره موضوعی نویسند ( غالبا نوشته ای که برای درج در روزنامه یا مجله تهیه شود ) جمع : مقالات .
سخن کلام یا مبحث

فرهنگ معین

(مَ لِ ) [ ع . مقالة ] (اِ. ) ۱ - گفتار، مبحث ، کلام . ج . مقالات . ۲ - فصلی از یک کتاب یا رساله . ۳ - نوشته ای که دربارة موضوعی نویسند.

فرهنگ عمید

۱. هر نوع مطلبی که تحت عنوان معینی نوشته شده باشد.
۲. [قدیمی] یک قطعه یا فصل از کتاب.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مقاله در لغت فارسی به معنی "سخن، گفتار و بخش یا فصلی از کتاب" به کار رفته است.
مقاله (essay)در لغت فارسی به معنی "سخن، گفتار و بخش یا فصلی از کتاب" به کار رفته است. عده ای آن را برابر با Discourse نهاده اند. برخی آن را ترجمه ی Article دانسته اند. برخی دیگر نیز آن را برگردان essay گفته اند. که به معنی وزن کردن، عیار گرفتن و آزمایش کردن است که ابتدا در فرانسه به معنی مقاله به کار رفته و سپس به انگلیسی نیز راه یافته است. نخستین بار، "مونتنی،" نویسنده ی فرانسوی، آن را برای مجموعه ی مقالات خود که در زمینه ی مرگ، دوستی، درستی و مسائل اخلاقی فراهم نهاده بود، به کار برد. بعد از وی فرانسیس بیکن، نویسنده ی فرانسوی، نیز مقالاتی در زمینه ی ادبیات و فلسفه نگاشته است. پس از آن این اصطلاح بسیار رواج یافت و در مجامع علمی پذیرفته شد.
تعریف
مقاله امروزه نوشته ی نسبتاً کوتاهی است که درباره ی موضوعات مختلف ادبی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... در روزنامه ها و مجلات چاپ می شود و یا توسط پژوهندگان برای ارائه ی در جلسات سخنرانی، کنگره ها، سمینارها، یا رادیو و تلویزیون و... فراهم می گردد و یکی از رایج ترین انواع ادبی به شمار می آید. مقاله معمولا از دیدگاه محدود و مشخص به موضوع می پردازد و به تفهیم یک یا چند جنبه ی قضیه توجه دارد نه آنکه تمام جوانب یک موضوع را مفصلا شرح دهد. (در واقع هر نکته ی کوچک و جزئی می تواند موضوع یک مقاله باشد.)
رواج مقاله نویسی
مقاله غالباً بین پانصد تا پنج هزار کلمه است. تحول روزافزون دانش ها و اندیشه های بشری در عصر حاضر سبب رواج مقاله نویسی شده است؛ از این روست که در همه ی روزنامه ها و مجلات اعم از هفتگی و ماهانه و فصلنامه ها و... که در روزگار ما منتشر می شود، غیر از سرمقالات آنها که معمولا به مسائل روز اختصاص دارد، مقالات فراوانی درباره ی موضوعات مختلف می توان دید.
مقاله در زبان فارسی
...

دانشنامه عمومی

مقاله (فیلم ۱۹۹۴). مقاله ( به انگلیسی: The Paper ) فیلمی کمدی - درام محصول سال ۱۹۹۴ به کارگردانی ران هاوارد است. در این فیلم بازیگرانی همچون مایکل کیتون، گلن کلوز، مریسا تومی، رندی کواید و رابرت دووال ایفای نقش کرده اند. فیلم نامزد جایزه اسکار در بخش بهترین ترانه برای «تصمیمت را بگیر» شد که توسط رندی نیومن نوشته و اجرا شده بود. داستان فیلم در یک بازه زمانی ۲۴ ساعته حول محور زندگی حرفه ای و شخصی یک سردبیر روزنامه با بازی مایکل کیتون می گذرد.
مقاله با تحسین منتقدان که از کارگردانی و بازیگری تمجید کرده بودند، همراه بود و در سراسر جهان بیش از ۴۸ میلیون دلار فروش داشت.
هنری هکت، سردبیر روزنامه نیویورک سان در نیویورک است. او عاشق کارش است اما ساعات طولانی کار و دستمزد کم باعث نارضایتی او شده است تا اینکه داستان جذابی دربارهٔ قتل دو تاجر سفیدپوست در بروکلین به دست او می رسد. پلیس دو نوجوان آفریقایی را قاتل می داند و آن ها را دستگیر می کند. هنری متوجه شواهدی دربارهٔ بی گناهی مظنونین و اتهامات دروغین پلیس می شود و از دیگر کارکنان می خواهد که همراه او در این باره تحقیق کنند.
• مایکل کیتون در نقش هنری هکت
گلن کلوز در نقش آلیشیا کلارک
مریسا تومی در نقش مارتا هکت
• رندی کواید در نقش مک
• رابرت دووال در نقش برنی وایت
جیسون روباردز در نقش گراهام
جیسن الکساندر در نقش ماریون
اسپالدینگ گری در نقش پل
کاترین اوهارا در نقش سوزان
لین تیگپن در نقش جنت
جک کهو در نقش فیل
روما مافیا در نقش کارمن
آملیا کمپل در نقش رابین
کلینت هاوارد در نقش ری
جیل هنسی در نقش دین
ویلیام پرینس در نقش پدر هنری
آگوستا دابنی در نقش مادر هنری
بروک آلتمن در نقش کارل
عکس مقاله (فیلم ۱۹۹۴)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

مقاله (essay)
نوشتۀ کوتاه غیر داستانی. غالباً به موضوعی خاص از دیدگاهی شخصی می پردازد. مقاله با انتشار کتاب مقالات(۱۵۸۰)، اثر مونتنی، نویسندۀ فرانسوی، ومقالات (۱۵۹۷)، نوشتۀ فرانسیس بیکن، سیاستمدار، فیلسوف، و نویسندۀ انگلیسی، شکلی شناخته شده پیدا کرد. در هر دوی این موارد «مقاله» به معنی گونه ای جُستار یا تتبّع به کار رفته است. امروز مقاله بخشی از روزنامه نگاری است. آبراهام کاولی، مقاله نویس انگلیسی، که مقالاتش در ۱۶۶۸ منتشر شدند، سهولت و آزادی بیشتری در این شیوه به ارمغان آورد، اما با گسترش مطالب نشریات ادواری (هفته نامه و ماهنامه) در قرن ۱۸ مقاله شکلی کاربردی تر برای همگان پیدا کرد. برخی از مقاله نویسان بزرگ عبارت اند از ساموئل جانسونِانگلیسی و اولیور گُلداسمیتِایرلندی. در امریکای شمالی نیز بنجامین فرانکلین، سیاستمدار و دانشمند، برای سبک مقاله نویسی اش مشهور بود. در قرن ۱۹ هم نوشتن «مقالات انتقادی» رواج یافت. چارلز لمب، نویسندۀ انگلیسی یک سلسله مقاله برای مجلۀ لندناز ۱۸۲۰ به بعد نوشت. لِی هانت، ویلیام هزلیت، و تامس دو کوئینسیدر انگلستان، سنت بوودر فرانسه، و رالف والدو امرسونو هنری تورودر امریکا به این دوره تعلق دارند. از قرن ۱۹ در اروپا و امریکا مقاله محملی برای استفادۀ فزاینده در نقد ادبی شده بود. ویلیام هزلیت، نویسندۀ انگلیسی، را می توان مبتکر مقاله انتقادی دانست، و بعد به متیو آرنولدو ادموند گاسانگلیسی، جانشینان او، اشاره کرد. تامس مکولی، نویسندۀ انگلیسی، که مقالاتش مدت کوتاهی پس از مقالات لمب انتشار یافتند، با لحن پرشور اما نه چندان شخصی اش در تقابل نیرومند با لمب قرار می گیرد. در سال های پایانی قرن ۱۹ و آغاز قرن ۲۰ شکل مقاله بار دیگر در آثار رابرت لوئی استیونسون، نویسندۀ اسکاتلندی، آناتول فرانسو تئوفیل گوتیهفرانسوی، و ماکس بیربومانگلیسی متداول شد. سنت روزنامه نگاری ادبی مقاله را جیمز تربر، مارک تواین، اچ اِل منکنو ادموند ویلسون، نویسندگان امریکایی و دزموند مک کارتیانگلیسی تداوم بخشیدند. در میان نویسندگان دیگر، جورج اورول، سیریل کانِلیو اِف. آر. لیویسانگلیسی، و تی اِس الیوت، نورمن میلر، جان آپدایک، نویسندگان امریکایی، و نظایر آن ها به مقاله نویسی انتقادی ادامه دادند.

مترادف ها

article (اسم)
ماده، عمل، شرط، اسباب، مقاله، بند، گفتار، فقره، فصل، حرف تعریف، متاع، کالا، چیز

treatise (اسم)
رساله، شرح، مقاله، توضیح، دانش نویسه

dissertation (اسم)
رساله، مقاله، پایان نامه، تز

tract (اسم)
رساله، حد، اثر، وسعت، مقاله، کشش، قطعه، رشته، اندازه، مدت، نشریه، رد بپا

chapter (اسم)
باب، شعبه، قسمت، مقاله، فصل، فصل یاقسمتی از کتاب، فصل یا قسمت مختصری

paper (اسم)
مقاله، پروانه، ورقه، روزنامه، جواز، کاغذ، ورق کاغذ

essay (اسم)
مقاله، تالیف، انشاء

editorial (اسم)
مقاله، سرمقاله، مطلب مهم روزنامه

disquisition (اسم)
مقاله، تحقیق، تفحص، جستجو

tractate (اسم)
رساله، مقاله، گفتگو

فارسی به عربی

اطروحة , مقالة , موضوع , ورقة

پیشنهاد کاربران

واژه مقاله
معادل ابجد 176
تعداد حروف 5
تلفظ maqāle
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم ) [عربی: مقالَة]
مختصات ( مَ لِ ) [ ع . مقالة ] ( اِ. )
آواشناسی maqAle
الگوی تکیه WWS
شمارگان هجا 3
...
[مشاهده متن کامل]

منبع لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی عمید
فرهنگ فارسی معین
فرهنگ واژه های سره
فرهنگ فارسی هوشیار
واژگان مترادف و متضاد

مقاله =پژوه نامه
رساله=پایان نامه
گفتارنامه، گفتنامه، سخننامه
پژوهش، پژوهشنامه
دو نوع از مهم ترین مقاله های علمی، مقاله مروری و مقاله پژوهشی هست. پس برای واژه گزینی فارسی باید توجه کنیم تا واژه ای رو برگزینیم که بیشترین رسایی و جامعیت رو دربرداشته باشه. به دید من پژوهشنامه و پژوهه با اینکه بسیار زیبان ولی دقت لازم رو ندارن.
بهتر است به دید داشته باشید که جستار essay و مقاله article دو چیز جداست پس نمی توان برابر مقاله را جستار آورد : گفتار یا گفتنامه درخور برنگری ست.
وَهومَن= مقاله
برگرفته از فرهنگ نامه ( ( چیلو ) ) . اسل شناسی واژگان فارسی.
نویسنده: امیرمسعودمسعودی
#آسانیک گری
دوستان ببینید ما اینجا گرد هم آمده ایم تا برای واژگان ناپارسی ( ازآن دسته واژگان لاتین و عربی ) برابر سازی پارسی کنیم نه این که یک بند درباره آن واژه با واژگان عربی بازگو ( توضیح ) کنیم و در بایان هیچ دستاوردی نداشته باشیم
...
[مشاهده متن کامل]

دوستان بزگواری فرمایید دیدگاهایتان را در اندازه یک واژه یا یک بند پیشنهاد بدهید
مقاله=پژوهشنامه جستارنامه

مکتب
به انگیسی
پژوهش نامه
نوشته، گفتار، مقال، سخن، فصل، بخش
essay
جستار
هر نوع گفته شده رامی توان قال گفت وان را مکتوب کرد. . اما نمیتوان نامش رامقاله گفت. !
به آن گفته که مطلبی نو بصورت مکتوب ارائه دهد مقاله گفته میشود. پس قال:گفتار شفاهی عادی بدون نیاز به توضیح را شامل میگردد. ولی مقاله مجموعه ای از گفته هایی است، که در آن هدفی دنبال میشود تا مقصود و مفهوم جدید و نوی ارائه گردد.
...
[مشاهده متن کامل]

برابر فارسی: پژوهش نامه ( پژوهه )
گفتنامه
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٦)

بپرس