مقالات

/maqAlAt/

مترادف مقالات: مقاله ها، سخنان، گفتار

برابر پارسی: گـُفتارها

لغت نامه دهخدا

مقالات. [ م َ ] ( ع اِ ) ج ِمقاله. سخنها. گفتارها. اقوال. بیانات :
تا چون به قال و قیل و مقالات مختلف
از عمر چند سال میانشان فنا شدم.
ناصرخسرو.
من کهتر نمی گویم که آن الفاظ امثال را بکلی قذف و حذف کنند و در سلک مقالات و سبک رسالات... به کار ندارند. ( منشآت خاقانی چ محمد روشن ص 174 ).
سرانگشت قلمزن چو قلم بشکافید
بن اجزای مقالات وسمر بگشایید.
خاقانی.
مقصود از اثبات حکایات و تاریخ آن است که مرد عاقل بی معانات تجارب ، مجرب شود و به مطالعه امثال این مقالات مهذب گردد. ( جهانگشای جوینی ج 1 ص 32 ).
کرامت ، جوانمردی و نان دهی است
مقالات بیهوده طبل تهی است.
سعدی ( بوستان ).
شنیده ام که مقالات سعدی شیراز
همی برند به عالم چو نافه ختنی.
سعدی.
هفت کشورنمی کنند امروز
بی مقالات سعدی انجمنی.
سعدی.
که چند از مقالات آن بادسنج
که نه ملک دارد نه فرمان نه گنج.
سعدی ( بوستان ).
مقالات نصیحت گو همین است
که سنگ انداز هجران در کمین است.
حافظ.
ز دست رفته کنون گوش بی اشارت دست
نمی شود ز مقالات دوستان خبرم.
جامی.
|| مجموعه سخنانی که صوفیه در مجالس می گفته اند و مریدان می نوشته اند. ( کلیات شمس ج 7 چ فروزانفر، فرهنگ نوادرلغات ) :
آینه ام آینه ام مرد مقالات نه ام
دیده شود حال من ار چشم شود گوش شما.
مولوی ( کلیات شمس ایضاً ).

فرهنگ فارسی

( مصدر اسم ) جمع مقاله : [ مقالات نصیحت گو همین است که سنگ انداز هجران در کمین است . ] ( حافظ . ۳۵۶ ) یا مرد مقالات . مرد سخن اهل قال : [ آینه ام آینه ام مرد مقالات نه ام دیده شود حال من ار چشم شود گوش شما . ] ( دیوان کبیر ۳۱:۱ )

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «مقالات»، اثری است کلامی مشتمل بر چند مقاله که درباره اثبات ولایت و خلافت امیرالمومنین علی(ع) و اولاد طاهرین آن حضرت علیهم السلام توسط مرحوم آیت الله علی احمدی میانجی، از عالمان معاصر شیعی نگارش یافته است.
مقالات این اثر عبارتند از:
«الثقلین»: مولف در این مقاله به نقل حدیث ثقلین که با عبارات مختلفی نقل شده می پردازد و سپس از کسانی که این حدیث را روایت کرده اند، نام می برد و پس از منابع معتبر اهل سنت و شیعه را که به نقل این حدیث پرداخته اند، ذکر می کند. سپس به لطایفی که از این حدیث شریف قابل استفاده است، اشاره می کند.
در فرازی دیگر از این مقاله تحت عنوان «تذکار» به طرق اصحاب امامیه در نقل این حدیث از اهل بیت علیهم السلام اشاره می کند.
در ادامه به بیان معنای «عترت» در حدیث ثقلین پرداخته و عترت را عبارت از نسل و ذریه انسان و نزدیک ترین خویشان انسان به وی معرفی می کند و یادآور می شود که مراد از عترت در این حدیث اهل بیت پیامبر(ع) هستند که از هر گونه آلودگی و پلیدی پاک و منزه اند.

[ویکی نور] مقالات (احمدی میانجی). مقالات، اثرى است کلامى مشتمل بر چند مقاله که درباره اثبات ولایت و خلافت امیرالمؤمنین على(ع) و اولاد طاهرین آن حضرت علیهم السلام توسط مرحوم آیت الله على احمدى میانجى، از عالمان معاصر شیعى نگارش یافته است.
مقالات این اثر عبارتند از:
«الثقلین»: مؤلف در این مقاله به نقل حدیث ثقلین که با عبارات مختلفى نقل شده مى پردازد و سپس از کسانى که این حدیث را روایت کرده اند، نام مى برد و پس از منابع معتبر اهل سنت و شیعه را که به نقل این حدیث پرداخته اند، ذکر مى کند. سپس به لطایفى که از این حدیث شریف قابل استفاده است، اشاره مى کند.
در فرازى دیگر از این مقاله تحت عنوان «تذکار» به طرق اصحاب امامیه در نقل این حدیث از اهل بیت علیهم السلام اشاره مى کند.
در ادامه به بیان معناى «عترت» در حدیث ثقلین پرداخته و عترت را عبارت از نسل و ذریه انسان و نزدیک ترین خویشان انسان به وى معرفى مى کند و یادآور مى شود که مراد از عترت در این حدیث اهل بیت پیامبر(ع) هستند که از هر گونه آلودگى و پلیدى پاک و منزه اند.
مؤلف در این مقاله ضمن فصلى یادآور مى شود که با استناد به روایاتى که از اهل سنت و شیعه وارد شده در مى یابیم که مراد از عترت و جانشینان پیامبر(ص)، ائمه معصومین و امامان دوازده گانه شیعه هستند و در ادامه برخى روایاتى را که مؤلف کتاب اثبات الهداه، مرحوم شیخ حر عاملى در این خصوص ذکر کرده، نقل مى کند.

[ویکی نور] مقالات (ایروانی زاده). مقالات مجموعه مقالاتی است که به قلم عبدالغنی ایروانی زاده و یا تحت نظر و اشراف وی، پیرامون موضوعات مختلف اسلامی نوشته شده است.
این مجموعه دربردارنده یازده مقاله، به زبان عربی یا فارسی، در موضوعات مختلف علوم اسلامی است.
شش مقاله عربی «الإتجاه الموضوعی فی شعر الکتاب فی القرن الرابع العصابیء نموذجاً»، «العناصر المشترکة بین الهجاء الکاریکاتیری فی شعر العباسی و الکاریکاتیر»، «الفرق بین لغة القرآن الکریم و بین اللغة الحمیریة»، «النقد الإجتماعی الساخر عند ابی العلاء المعری و یحیی الغزال»، «الوعد و الوعید و اسالیبهما فی القرآن الکریم» و «معانی القرآن الکریم و صوره فی شعر ثلاثة من شعراء الصحوة الإسلامیة» و پنج مقاله فارسی «تصویر ایرانیان در آثار ابوحیان توحیدی»، «دریچه ای بر نقد اجتماعی در قرآن»، «سیر تحولات «توقیعات» و تأثیر آن در ادبیات عربی»، «نزاهت در قرآن کریم» و «نقد مظالم اجتماعی در شعر جواهری» از مقالاتی است که به همت عبدالغنی ایروانی زاده در مجلات مختلف منتشر شده است.
به منظور آشنایی با این اثر، به محتوای برخی از مقالات آن، اشاره می شود:
شعر نویسندگان در قرن چهارم، ویژگی های و خصایصی دارد که با ویژگی های شعر قرن، همخوانی دارد، اما شهرت نویسندگی این شاعران، مانع از این شده است که آنان در میدان شعر، ظهور بیشتری داشته باشند و در زمره شاعران درجه اول قرار گیرند. در مقاله «الإتجاه الموضوعی فی شعر الکتاب فی القرن الرابع الصابیء نموذجا»، با تمرکز بر اشعار ابواسحاق ابراهیم بن هلان بن زهرون حرانی(313-384ق)، معروف به صابیء، از شاعران معروف دوره عباسی، به بررسی شعر نویسندگان در قرن چهارم هجری، پرداخته شده است. این مقاله، کنکاشی است در پدیده شعر نویسندگان که در عصر عباسی ظهور یافت و توانست هنر شاعری و نویسندگی را باهم جمع کند. نویسندگان در این مقاله، برآنند تا بر پایه شعر صابیء، به بررسی مهم ترین موضوعات شعری این گروه از شاعران، بپردازند.
در مقاله، «تصویر ایرانیان در آثار ابوحیان توحیدی» چنین بیان شده است: ابوحیان توحیدی در آثار خویش توجه خاص و ویژه ای به ایرانیان و زبان پارسی مبذول داشته است و می توان گفت مسائل مربوط به ایرانیان و روابط آنان با اعراب، در آثار او در چند زمینه، قابل بررسی است. بررسی حاکمان و قدرت مداران ایرانی و ارتباط آنان با فرهنگ اسلامی و بررسی اخلاق و رفتار و نقد آنان، مسئله دوم مربوط به توصیف دانشمندان، خردورزان ایرانی از زبان توحیدی، مسئله سوم پدیده کشمکش فرهنگی زبانی میان ایرانیان و اعراب است. توحیدی به مظاهر پیوند و همبستگی میان اعراب و ایرانیان نیز می پردازد که نشان دهنده دیدگاه بی طرفانه و افق دید بلند اوست و مظاهر پیوند تمدنی میان این دو ملت ریشه دار را از آغاز اسلام تا دوران خویش، مورد بررسی قرار می دهد. به اعتقاد نویسنده، می توان گفت برجسته ترین مظهر پیوند دو ملت، زبان فارسی است که زبان فارسی، به گونه ای در زبان عربی رخنه کرده که گستره نفوذ آن از دوران جاهلیت آغاز گردید و تا دروان حاضر، تداوم داشت. توحیدی بیان می کند که گستره نفوذ واژه های زبان فارسی تا حدی بوده که جزئی جدایی ناپذیر از زبان عربی گردیده و معنای آن ها، نیازی به توضیح بیشتر نداشته است و عادات و آداب ورسوم ایرانی به گونه ای در میان آنان رواج داشته که با فرهنگ و باورهای آنان، عجین گردیده است.

[ویکی نور] مقالات (ایروانی). مقالات مجموعه مقالاتی است که به قلم محمدجواد ایروانی، در موضوع مختلف از جمله اقتصاد نوشته شده است. بیشتر این مقالات به زبان فارسی و تعدادی از آن‎ها به زبان انگلیسی است.
این مجموعه دربردارنده چهل‎و‎پنج مقاله است که نویسنده بیشتر آن‎ها به‎صورت انفرادی و برخی به‎صورت گروهی نوشته و در مجلات منتشر نموده است.
به‎منظور آشنایی با این اثر، به محتوای برخی از مقالات آن، اشاره می‎شود:
در مقاله «ارزیابی آثار حذف چهار صفر از پول ملی»، به این مطلب اشاره گردیده است که تغییر ملی به دو شیوه کمی و اسمی در دهه‎های گذشته، دستاویزی برای حل مشکلاتی چون افت شدید ارزش پول بوده است. در کشور ما طرح موضوع حذف چهار صفر از پول ملی که در بادی امر به‎عنوان افزایش ارزش پول ملی مطرح گردید و به‎تدریج این ادعا پس گرفته شد. دلایلی که باعث طرح این پیشنهاد شده، تجربه افت ارزش پول در طول چند دهه گذشته، به‎خصوص پس از پیروزی انقلاب اسلامی برای پیشنهاددهندگان حوزه مدیریت بازار پول کشور که خود وارد دهه پنجم و بیشتر عمر خود شده‎اند و از نزدیک، شاهد این سیر کاهنده ارزش بوده‎اند، شاید نسبت به افراد سنین پایین‎تر که این مسئله را فقط شنیده‎اند و عملاً احساس نکرده‎اند، دلیل شاخصی بر طرح آن باشد، زیرا اصولاً اولیت‎ها تحت تأثیر دو عامل عمده هستند: یکی انتخاب نوع شاخص‎های اولویت درصورتی‎که قرار باشد منتخب بر اساس مبانی علمی باشد و دوم منتخب بدون شاخص و بر اساس مقایسه بین چند گزینه باشد که توسط یافته‎های فرد یا جمع تا آن مقطع تشخیص داده شده باشد.
نویسنده معتقد است در این دو گزینه، در هر دو صورت، قضاوت‎های ارزشی و احساسی در اولویت‎گذاری مؤثر است: در گزینه اول، تشخیص و انتخاب شاخص تحت تأثیر قضاوت ارزشی است، گاهی در وزن دادن به شاخص‎ها خود را نشان می‎دهد و در گزینه دوم: قدرت تشخیص مسائل و الاهم فی الاهم کردن آن‎ها و مرتب کردن آن‎ها به ترتیب ضرورت تحت تأثیر قضاوت ارزشی و قوه تشخیص افراد است‎.
در مقاله «بحران مالی جهانی و چند پیشنهاد راهبردی» (چاپ شده در نشریه مدیریت بازرگانی، دوره1، شماره2، بهار و تابستان 1388، از صفحه 33 تا 46)، به بیان این نکته پرداخته شده است که بروز بحران مالی جهانی و ضرورت مقابله با تبعات منفی و استفاده از فرصت‎های ناشی از آن، ضرورتی است که متولیان اقتصادی به آن توجه دارند و برای دستیابی به این منظور، این مقاله، ضمن اشاره به علل بروز بحران مالی در اقتصاد جهانی، این بحران را از دو منظر تئوریک و اقتصادی، موردتوجه قرار داده است. در این مقاله، با توجه به ابعاد موضوع، فرصت‎های فراروی اقتصاد کشور ناشی از بحران مالی بیان گردیده و در انتها راهبردهای کلیدی جهت مقابله با تهدیدهای پیش‎رو و بهره‎مندی بهینه از فرصت‎ها پیشنهاد گردیده است.

دانشنامه عمومی

مقالات (میشل دو مونتنی). مقالات ( فرانسوی: Essais , تلفظ می شود  می شودتلفظ می شود  ) از میشل دو مونتنی در سه کتاب و ۱۰۷ فصل با طول های مختلف موجود است. آن ها در اصل به زبان فرانسوی میانه نوشته شده بودند و در ابتدا در پادشاهی فرانسه منتشر شدند. مقالات اولین بار در سال ۱۵۸۰ میلادی منتشر شد و طیف وسیعی از موضوعات را در برمی گیرد.
عکس مقالات (میشل دو مونتنی)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

سلیم
مقالات: جمع مقاله برابر با نوشته ها در فارسی ست.

بپرس