مفتاح الهدایه و مصباح العنایه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] مفتاح الهدایه و مصباح العنایه (سیرت نامه سید امین الدین بلیانی). مفتاح الهدایة و مصباح العنایة (سیرت‎نامه سید امین‎الدین بلیانی)، کتابی یک جلدی است به زبان فارسی، که توسط محمود بن ‎عثمان، عمادالدین شیخ‎الحکمایی به رشته تألیف درآمده و توسط منوچهر مظفریان تصحیح گردیده است. در این کتاب، سرگذشت سید امین‎الدین محمد بلیانی، در پانزده باب به رشته تحریر درآمده است. برخی موضوعات کتاب بدین قرار است: شرح دوران کودکی، تحصیلات و مجاهدت‎ها، پیشینه‎ خانوادگی، توبه، تربیت، فضایل، کرامات، فواید، اوراد و اذکار، وفات شیخ‎الاسلام و موضوعاتی از این دست.
کتاب حاضر، مشتمل بر یک پیشگفتار است و مطالب آن در پانزده باب ارائه گردیده است. در ذیل هرکدام از ابواب، مباحث مرتبط با آن، به‎همراه مصادر آنها ارائه شده است.
در مقدمه کتاب از نحوه تدوین ونسخه‎های گوناگون این کتاب، واژه‎ها و تراکیب تازه، ویژگی‎های دستوری وهمچنین آثار دیگر مؤلف سخن به میان آمده است.
کتاب حاضر، سیرت‎نامه شیخ امین‎الدین محمد بلیانى، از مشاهیر عرفاى جنوب ایران در قرن هشتم هجری است که حافظ‍‎ درباره‎اش آورده که: «به عهد سلطنت شاه شیخ ابواسحاق»، ملک فارس از برکت وجود او آباد بود و «به یمن همت او کارهاى بسته» مى‎گشود. ایشان از بزرگان خاندانى است که در تاریخ به نام مشایخ بلیان معروفند و نسبشان، به شیخ ابوعلى دقّاق، عارف نامدار خراسان در قرن چهارم، مى‎رسد. از قرن هفتم تا یازدهم، مردان بزرگى از این خاندان برخاسته‎اند و آثار علمى و ادبى گران‎قدرى پدید آورده و تاریخ ادب و عرفان را با نام خود آراسته‎اند.
باب اول کتاب در مورد والدین و اصل و نسب و کیفیت تولد شیخ‎الاسلام است. نقل است، از عمّه شیخ‎الاسلام، که گفت: در آن زمان که مادر شیخ‎الاسلام حامله بود، شبى به واقعه دیدم که در صحرایى بودم؛ قومى بسیار در آن صحرا جمع بودند چندان‎که شمارش آنها ممکن نبود. در میان ایشان منبرى بزرگ نهاده بود و شخصى در آن منبر بود که نور از همه اعضاى او مى‎تافت و وعظ‍‎ مى‎فرمود. بپرسیدم که این شخص کیست‎؟ گفتند برادرزاده توست، امین‎الدین محمّد، که جاى‎نشین رسول خداى است و خلق را به خداى مى‎خواند و این خلایق جمله مرید و محبّ‎ و معتقد وى‎اند.
باب دوم کتاب درباره قرآن خواندن و تحصیل علم شیخ‎الاسلام است، که نگارنده ابتدا توجه ویژه ایشان به قرآن‎آموزی از زمان طفولیت را متذکر شده و سپس در مورد کیفیت تحصیل شیخ‎الاسلام، سخن به میان آورده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس