مفتاح الفلاح

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] «مفتاح الفلاح فی عمل الیوم واللیلة من الواجبات و المستحبات».
شیخ بهایی، محمد بن حسین حارثی، متوفی 1031 هجری.
اعمال واجب و مستحب برای یک مسلمان در یک شبانه روز.
شیخ بهایی علیه الرحمة کتاب خود را به این انگیزه نوشته که یک مسلمان بتواند در یک شبانه روز تمام اعمال خود را بر طبق آن انجام دهد؛ لذا نمازهای واجب و مستحب، وضو، طهارت و... را نیز در کتاب خود ذکر کرده است.
مصنف در لابلای ابواب کتاب بحث های دقیق علمی و روایی مطرح کرده و به نفی و اثبات نظریه های گوناگون پرداخته است.
از جمله شیخ بهایی در مورد تسبیح حضرت زهرا سلام الله علیها بحث مفصلی دارد. بحث هایی مانند آداب لباس پوشیدن و خوردن و آشامیدن و راه شناختن زوال آفتاب و آداب مسواک و... را نیز در فصول مختلف و در مناسبت های گوناگون مطرح کرده است.
شیخ بهایی علیه الرحمة در هر فصل از کتاب، پس از ذکر چند روایت و مطالب مختلف، شروع به توضیح الفاظ روایات کرده و بعضی مطالب مبهم یا دشوار آن فصل را تبیین نموده است.

[ویکی نور] منهاج النجاح فی ترجمة مفتاح الفلاح از علی بن طیفور بسطامی از اعلام قرن یازدهم هجری که در ترجمه ی مفتاح الفلاح شیخ بهایی نوشته است، برنامه ای روحی و روانی برای تمام اوقات شبانه روز می باشد. (جهت اطلاع بیشتر از کتاب مفتاح می توان به کتابشناسیای که ذیل کتاب مفتاح الفلاح در لوح نور الجنان انجام شده رجوع نمود.)
استاد حسن زاده آملی بر این ترجمه مقدمه ای نوشته و میفرمایند که: «منهاج النجاح فی ترجمة مفتاح الفلاح»، یکی از مائده های پر فائده آسمانی است که عائد نفوس شیّقه و شیفته به کمال می گردد.
انسان آگاه و زبان دان و گوهرشناس باید بدان انس بگیرد تا قداست و نفاست چنان درّ یتیم را دریابد، و گر نه زبان قلم در وصف و تحریر آن زبونست.
مرحوم آیت الله مولی حسینقلی همدانی که به فرموده بعضی از مشایخ ما، سیصد تن از اولیاء اللَّه در محضر انور او تربیت شده اند، می فرمود: «مفتاح الفلاح» شیخ بهائی برای عمل کردن خوب است.
خود «منهاج» لسان صدق فصیحی است که پیش از مراجعه به تراجم رجال علم، و تذکره های ارباب قلم معرّف مقام شامخ دانشمند بزرگ بسطامی، و فسحت میدان فضل و کمال اوست. زیرا که به حکم محکم قُلْ کُلٌّ یَعْمَلُ عَلی شاکِلَتِهِ اثر هر کس نمودار دارائی اوست.
انتشارات حکمت علاوه بر اینکه در تصحیح کتاب سعی بلیغ مبذول داشته است تا با طبع مطبوع و خوب به طرزی بدیع و مطلوب به رسم بهترین هدیه مرغوب در دست ارباب معرفت و کمال قرار گیرد، عباراتی که از اصل در «منهاج» ترجمه نشده اند با قلمی شیوا و رسا ترجمه و با اضافه بعضی تعلیقات بر آن فزوده است و برای تمیز فرع با اصل، ترجمه طاری را در میان معقوفتین نهاده است.

[ویکی فقه] مفتاح الفلاح (ابهام زدایی). مفتاح الفلاح ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • مفتاح الفلاح فی عمل الیوم و اللیلة (کتاب)، مفتاح الفلاح فی عمل الیوم و اللیلة من الواجبات و المستحبات تالیف شیخ بهایی در موضوع اعمال واجب و مستحب• مفتاح الفلاح (ترجمه بسطامی)، تألیف از علی بن طیفور بسطامی از اعلام قرن یازدهم هجری در ترجمه مفتاح الفلاح شیخ بهایی• مفتاح الفلاح (ترجمه صدرای تبریزی)، ترجمه کتاب مفتاح الفلاح شیخ بهایی، کتابی فارسی حاوی دعاهای شبانه روزی، ترجمه ملاصدرالدین محمد بن محب علی معروف به صدرای تبریزی
...

[ویکی فقه] مفتاح الفلاح (کتاب). «مفتاح الفلاح فی عمل الیوم و اللیلة من الواجبات و المستحبات» تالیف شیخ بهایی، محمد بن حسین حارثی، متوفای ۱۰۳۱ ق در موضوع اعمال واجب و مستحب برای یک مسلمان در یک شبانه روز می باشد.
شیخ بهایی علیه الرحمة کتاب خود را به این انگیزه نوشته که یک مسلمان بتواند در یک شبانه روز تمام اعمال خود را بر طبق آن انجام دهد؛ لذا نمازهای واجب و مستحب، وضو، طهارت و... را نیز در کتاب خود ذکر کرده است.

[ویکی شیعه] مفتاح الفلاح (کتاب). مِفْتاحُ الْفَلاح فی عَمَلِ الْیَوْم و اللّیلَة مِنَ الْواجباتِ وَ الْمُسْتَحَبّات کتابی عربی اثر شیخ بهایی، محمد بن حسین عاملی، متوفای ۱۰۳۱ هجری است که در ابواب ششگانه آن، به ادعیه و اعمال واجب و مستحب و آداب پسندیده که یک مسلمان انجام می دهد، پرداخته است. این کتاب نزد عالمان و دانشمندان همواره دارای اهمیت بسیار بوده و پژوهش های فراوانی پیرامون آن صورت گرفته است.
بهاءالدین عاملی؛ (۹۵۳ق ـ۱۰۳۱/۱۰۳۰ق) محمد بن عزّالدین حسین متخلص به بهائی و معروف به شیخ بهائی، فقیه، محدث، حکیم، ریاضیدان و دانشمند و متخصص در چندین رشته علمی در قرن ۱۰و ۱۱ق می باشد. او دارای ۱۲۳ اثر علمی و ادبی است. او بالاترین منصب رسمی دینی یعنی شیخ الاسلامی را در حکومت صفویه برعهده داشت.
شیخ بهایی در مقدمه کتاب می گوید: آن را «مفتاح الفلاح» نامیدم. سید محسن امین آن را «مفتاح الفلاح فی عمل الیوم و اللیلة» می نامد. آقا بزرگ تهرانی، نام کتاب را «مفتاح الفلاح فی الاعمال و الادعیة الابدیة فی الیوم و اللیلة» ذکر می کند. در چاپ های کتاب نیز نام کتاب اینگونه آمده است: «مفتاح الفلاح فی عمل الیوم و اللیلة من الواجبات و المستحبات».

پیشنهاد کاربران

بپرس