مغولستان

/moqolestAn/

معنی انگلیسی:
mongolia, mngolia

لغت نامه دهخدا

مغولستان.[ م ُ غ ُ ل ِ ] ( اِخ ) سرزمینی است در آسیای مرکزی که در میان کوههای خنگان بزرگ آلتائی ، تیان شان و تان شان و در شمال چین ، میان منچوری و چین شمالی و سیبری قرار دارد و در حدود نیمی از آسیای مرکزی را شامل است و 3/5 میلیون کیلومتر مربع وسعت و هوائی خشک و بری دارد و به دو قسمت تقسیم شده است : مغولستان داخلی و جمهوری مغولستان. و رجوع به دو مدخل بعد و لاروس و ایران باستان ج 3 ص 2251 شود.

مغولستان. [ م ُ غ ُ ل ِ ] ( اِخ ) جمهوری توده ای مغولستان که تا چندی پیش به مغولستان خارجی شهرت داشت ، کشوری است در آسیای مرکزی که در حدود 1563000 کیلومتر مربع وسعت و 1210000 تن سکنه دارد. مرکز آن «اولان -باتور» است و در قسمت شمالی مغولستان واقع است. جمهوری توده ای مغولستان یکی از مراکز پرورش مواشی و مخصوصاً پرورش گوسفند است ، ولی مردم این سرزمین به تبعیت از شریک مهم و اساسی بازرگانیش ، اتحاد جماهیر شوروی به راه سکونت در خانه ها و بالاخره به شهرنشینی کشیده می شوند. این کشور در سال 1921 م. به استقلال رسید و در سال 1924 م. به صورت جمهوری توده ای درآمد و در سال 1946 م. به وسیله دولت چین به رسمیت شناخته شد. ( از لاروس ). و رجوع به مدخل قبل شود.

مغولستان. [ م ُ غ ُ ل ِ ] ( اِخ ) مغولستان داخلی.سرزمین مستقلی است در شمال چین و در جنوب مغولستان که در حدود 1177500 کیلومتر مربع وسعت و 9200000 تن سکنه دارد و مرکز آن «هوهه هوت » است. ( از لاروس ). و رجوع به دو مدخل قبل شود.

فرهنگ فارسی

سرزمینی است کوهستانی مرکب از فلات پهناور و چند رشته کوه واقع در شمال چین بین سیبری منچوری چین شمالی که بیش از ۳/۵ میلیون کیلومتر مربع وسعت دارد و نصف از آسیای مرکزی را شامل می باشد. اطراف آن رشته کوههائیست بنام آلتائی در شمال غربی تین شان در مغرب نانشان در جنوب غربی و رشته هینگان کبیر در مشرق . آب و هوای مغولستان خشک و بری است و بادهای مخوف خشک در تمام نقاط این سرزمین میوزد. مغولستان قریب ۱٠ میلیون تن جمعیت دارد و اغلب سکنه آنرا مغولها تشکیل میدهند و بدو قسمت میشود مغولستان داخلی و خارجی : ۱ - مغولستان خارجی ۱/۵۶۳/٠٠٠ کیلومتر مربع وسعت دارد و پایتخت آن شهر اورگا میباشد که آنرا اولان باتور نیز مینامند. این شهر یکی از مراکز کاروانی بین چین و سیبری است . خرابه های شهر قدیمی قراقورم پایتخت چنگیز خان مغول در نزدیکی این شهر می باشد. حکومت آن جمهوری توده ای است . معادن طلا ذغال سنگ و سنگ مرمر دارد. در ۱۹۵٠ در این کشور نفت نیز کشف گردیده است . مذهب اکثریت مردم بودائی لامائی است . ۲ - مغولستان داخلی یکی از ایالات متحد کشور جمهوری چین و دارای استقلال داخلی است . در ۱۲ مه ۱۹۴۷ از طرف چین کمونیست جمهوری خود مختار در آن اعلام گردید و در حدود ۹/۲٠٠/٠٠٠ تن جمعیت دارد. پایتخت آن هوهه هوت یا کویسوئی است .
سرزمین مستقلی است در شمال چین و در جنوب مغولستان که در حدود ۱۱۷۷۵٠٠ کیلومتر مربع وسعت و ۹۲٠٠٠٠٠ تن سکنه دارد و مرکز [ هوهه هوت ] است .

دانشنامه عمومی

مُغُولِستان ( به مغولی: Монгол улс ) کشوری محصور در خشکی در شرق آسیا می باشد که در شمال با روسیه و در جنوب با چین هم مرز است. مغولستان نوزدهمین کشور پهناور جهان جزو کشورهای کم تراکم و کم جمعیت قاره آسیا است که جمعیت آن، سه میلیون و ۱۴۵ هزار نفر می باشد که ۹۵ درصد از آن ها مغول و حدود ۴ درصد از اقلیت قزاق هستند. بیش از ۴۵ درصد مردم این کشور نیز در شهر اولان باتور، پایتخت آن زندگی می کنند. زبان رسمی این کشور مغولی است که به دو خط سیریلیک و اویغوری نوشته می شود. دین ۵۳ درصد از مردم مغول، بودیسم تبتی است و حدود ۴۰ درصد نیز بی دین هستند. پول رایج این کشور توگروگ نام دارد و نظام سیاسی آن جمهوری پارلمانی است.
مغولستان تنها با روسیه و چین مرز دارد و با وجود این که نوزدهمین کشور بزرگ جهان از نظر مساحت است اما کم تراکم ترین کشور مستقل جهان از نظر جمعیت به شمار می آید. مغولستان هم چنین پس از قزاقستان دومین کشور بزرگ محصور در خشکی در جهان است.
کشور کنونی مغولستان توسط پادشاهی های گوناگونی ازجمله شیونگنو، شیان بی، روران و گوگ ترک ها فرمانروایی می شد و چنگیزخان در سال ۱۲۰۶، امپراتوری مغول را در این نواحی برپا کرد. پس از فروپاشی دودمان یوآن، مغول ها به همان روش دیرین درگیری های قبیله ای و یورش های هراز گاهی به مرز چین بازگشتند. مغولستان در سده های ۱۶ و ۱۷ میلادی تحت نفوذ بودیسم تبتی درآمد و در پایان سده هفدهم تمامی مغولستان بخشی از قلمرو دودمان چینگ شد. پس از فروپاشی سلسله چینگ در سال ۱۹۱۱، مغولستان نیز اعلام استقلال کرد اما ناچار شد برای مستحکم کردن استقلال واقعی خود تا سال ۱۹۲۱ با جمهوری چین مبارزه کند. رسمیت بین المللی استقلال مغولستان در سال ۱۹۴۵ انجام شد.
پس از آن، این کشور به شکل فزاینده ای زیر نفوذ اتحاد جماهیر شوروی قرار گرفت و در سال ۱۹۲۴ جمهوری خلق مغولستان شکل گرفت و سیاستمداران آن دنباله روی سیاست های شوروی شدند. پس از فروپاشی شوروی، مغولستان نیز در اوایل سال ۱۹۹۰ شاهد یک انقلاب دموکراتیک در داخل کشور بود که باعث تشکیل نظام چندحزبی و تنظیم یک قانون اساسی در سال ۱۹۹۲ شده و این کشور را به سوی اقتصاد بازار آزاد سوق داد.
کشور مغولستان زادگاه و خاستگاه قوم مغول است. مغول ها بیش از هر کشوری با چین ارتباط داشتند و گاه به کشور چین حمله می کردند و امپراتوران چین برای جلوگیری از حملات شان دست به ساخت دیوار چین زدند.
عکس مغولستانعکس مغولستانعکس مغولستانعکس مغولستانعکس مغولستانعکس مغولستان

مغولستان (خانات). مغولستان یا خانات جغتای شرقی یکی از خانات جغتایی مغول، و همچنین یک منطقهٔ جغرافیایی تاریخی در شمال کوه های تیان شان، در مرز آسیای میانه و آسیای شرقی بود. این ناحیه امروزه درون مرزهای قزاقستان، قرقیزستان و سینکیانگ چین جای گرفته است. مغولستان به صورت بخشی منفک از خانات جغتای بود. اگرچه در اینباره اختلاف نظر تاریخی وجود دارد که آیا مغولستان خاناتی مستقل بود، یا بخشی از خانات جغتای یا ایالتی خراجگزار دودمان مینگ چین.
ابتدای کار این خانات با اتحاد قبایلی کوچ نشین از خاندان جغتای در نزدیکی رود ایلی در سدهٔ چهاردهم میلادی بود. تجارت با چین سود سرشاری را از آن خان های مغولستان می نمود. در آینده جنگ داخلی و حملات تیموریان این خانات را تضغیف نمود. به مرور شهرهایی چون کاشغر و تورفان از این خانات مستقل شدند و در نهایت قزاق ها، قرقیزها و اویرات ها به عمر آن خاتمه دادند.
عکس مغولستان (خانات)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

مغولستان (Mongolia)
موقعیت. جمهوری مغولستان در آسیای مرکزی قرار دارد. از شمال به روسیه و از جنوب و غرب به چین محدود شده است. مساحت آن ۱,۵۶۶,۵۰۰ کیلومتر مربع و شهر اولان باتورپایتخت آن است.سیمای طبیعی. سرزمین مغولستان به دو قسمت داخلی و خارجی تقسیم می شود (مغولستان داخلی به کشور چین تعلق دارد). جمهوری مغولستان (مغولستان خارجی) کشوری پهناور است و پس از ایران هفتمین کشور وسیع آسیا محسوب می شود. فلات مغولستان در مرکز و کوه های بلند آلتای شان، با ارتفاع بیش از ۴هزار متر، در غرب و جنوب غربی آن جا دارند و کوه نایرامدال، با ارتفاع ۴,۳۷۴ متر، در همین ارتفاعات و در مرز مشترک سه کشور مغولستان، چین، و روسیه قرار دارد و صحرای گُبینواحی جنوبی و جنوب شرقی مغولستان را دربر گرفته است. رودخانه های سِلِنگا، کرولنو اورخونزهاب های مهم این سرزمین است و هیارگاس نور، هوفسگُل نور، اوفس نورازجمله دریاچه های متعدد آن به شمار می آیند. مغولستان به هجده استان و سه کلان شهر تقسیم می شود و شهرهای مهم آن عبارت اند از اولان باتور، دارخان، اِردِنِت، و چویبالسان. تقریباً چهارپنجم از مغولستان پوشیده از علفزارهای استپیخشک و بقیه اراضی آن صحرای سرد و نیم کم آب است. بیشتر اراضی جنوبی کشور را شنزار وسیع گبی به زیر پوشش برده و جنگل های آن به دامنۀ ارتفاعاتی منحصر شده است که وسعت آن ها از یک دهم مساحت کشور تجاوز نمی کند. زمستان های مغولستان بسیار سرد و طولانی است و دمای هوا بیش از شش ماه از سال زیر صفر است و روزهای گرم تابستان از دو ماه بیشتر نمی شود. بارندگی آن بسیار کم است و به ماه های اردیبهشت تا شهریور منحصر می شود. میانگین دمای شهر اولان باتور در دی ماه۲۵.۶ـ درجۀ سانتی گراد، در تیرماه شانزده درجۀ سانتی گراد، و میانگین بارندگی سالانۀ آن ۲۰۸ میلی متر است. حیات وحش این کشور بسیار متنوع است و سیاه گوش، خرس و آهو در نواحی شمالی، موش خرما و غزال و پلنگ در کوهستان آلتای، نمونه هایی از آن محسوب می شوند.
اقتصاد. علفزارهای وسیع مغولستان امکان دامداری و پرورش گاو، گوسفند، بز، و اسب را فراهم آورده و صنعت آن بر فرآوری مواد دامی استوار است. مغولستان دارای منابع وسیع زغال سنگ است که عمدتاً به مصرف سوخت و تولید الکتریسیته می رسد و فلوریت، مس، مولیبدن، نیکل، روی، فسفریت و فلدسپات از کانی های این کشور است. صنایع مغولستان بر تهیه و فرآوری مواد اولیه متمرکز است و تولید سیمان و لباس های پشمی، فرش، کفش و صابون فعالیت های صنعتی آن را تشکیل می دهند.
حکومت و سیاست. نظام حاکم بر مغولستان جمهوری چندحزبی با یک نهاد قانون گذاری است. رئیس جمهور را مردم برای یک دورۀ ۴ سالۀ تمدیدپذیر انتخاب می کنند. نهاد قانون گذاری این کشور، مجلس کبیر خلق (هورال)، از ۷۶ عضو انتخابی تشکیل می شود و نخست وزیر کشور را اعضای همین مجلس برمی گزینند.
مردم و تاریخ. جمعیت مغولستان ۲,۸۱۹,۸۰۰ نفر است (۲۰۱۱) و تراکم نسبی آن ۱.۸ نفر در کیلومتر مربع است. رشد سالانۀ جمعیت این کشور۱.۲ درصد است که ۹۱ درصد از آنان را مغولان تشکیل می دهند. ۹۶ درصد از مردم آن بودایی اند، و ۵,۵۸ درصد از آنان در شهرها به سر می برند، و به زبان مغولی گفت و گو می کنند. مغولستان مسکن اقوام و بومیان آسیای مرکزی و سیبری جنوبی است که در قرن ۱۳م با فرماندهی و رهبری چنگیزخان متحد شدند. چنگیز و جانشینانش امپراتوری بسیار وسیعی پدید آوردند که از چین در شرق آسیا تا روسیه و دریای سیاه گسترده بود. در ۱۳۶۸م امپراتوری مغول سقوط کرد و مغولستان ضمیمۀ چین شد. بعد از انقلاب اکتبر (۱۹۱۸ـ۱۹۲۲) مغولستان خارجی از چین جدا شد و در ۱۹۲۴، جمهوری توده ای مغولستان را تأسیس کرد. قانون اساسی جدید این کشور در ۱۹۹۲ تدوین و تصویب شد و نام رسمی آن به جمهوری مغولستان تغییر یافت.

جدول کلمات

اولان باتور

پیشنهاد کاربران

مغولستان واژه ای پارسی و پهلوی است . . غل در پارسی یعنی به زنجیر کشیدن و از انجایی که مردم آنجا تبعیدی هخامنشیان بودن چون شورشی بودن موقع انتقال آنها را به غل و زنجیر بسته بودن بخاطر همین به آنها گفتن مغولستان یا همان غلستان
مغولستان کشوری است که در آن مغول ها زندگی میکنند که در قسمتی از آن ترکهای تاتار جغتای و ایغور نیز زندگی میکنند همانند قسمتی از چین چنگیز خان بزرگ ترک تاتار و از بزرگترین فرمانروایان جهان است و دومین امپراتوری بزرگ بعد از ملکه انگلیس به نام او ثبت جهانیست
...
[مشاهده متن کامل]

برعکس تبلیغات و گفته های کتاب های ایرانی چنگیزخان خونریز و سفاک نبود علم دوست و قانون مدار بود وبزرگترین ویکی از اولین قانون ها رادر جهان او نوشته است که به قانون های یاسا معروف است که حتی بغیر از حقوق فرزندان والدین سربازها حکمرانها و غیره و غیره به حقوق حیوانات و درختان نیز تاکید و قانون صادر کرده است
جنگ بین آران و چنگیز ایران کنونی علتش کشتن سفرای چنگیز و فرستادن سرشان بود و دوبار این حرکت تکرار شد
فقط در نیشابور کشتار زیادی کرد چون حاکم ابقا شده نیشابوربعد از تسلیم شدن به چنگیز و ابقا در مقامش داماد و قشون چنگیز را شبانه قتل عام کردچنگیزخان دستور حمله وسیع به این شهر را داد
پیشرفت های علمی و حتی دینی ایران در زمان چنگیزخان و وارثانش ایلخانان بیشترین میزان را در میان حکومت های خلفا به بعدتا اون موقع را دارد
بعضی روایات و گفته ها حاکی از آن است که اجداد چنگیز در روستای تانگریس از توابع چهار محال بختیاری بوده وبا حمله اعراب جد چنگیزخان فرمانده سپاه ساسانی لشکر خودرا بعد از شکست عق رانده و به کوههای مغولستان پناه برده و با وصیتی که کرده هر وقت توان مقابله پیدا کردید حکومت غصب شده را پس بگیرید بعد از ششصد سال از آن چنگیزخان با اقتداری که با اتحاد ترکان پدید آورد به این مهم دست پیدا کردبه گفته خود چنگیزخان ایشان در جد بیست و سوم نسبش به ساسانیان می رسید
کتاب سازی نسبت داده شده بر ایشان دروغ و به تازگی کتابخانه حاوی کتاب های جمع آوری شده چنگیزخان بین درودیوار سنگی پیدا شده و یونسکو در حال بررسی اسناد و مدارک آن است البته قبلا هم عرض کردم به جز نیشابور
خوانندگان محترم هر آنچه نوشتم حاصل تحقیقات موشکافانه در اینترنت و مقالات و گفته های دانشمندان است و به هر آنچه نوشتم شک دارید جزء به جزء سرچ یا تحقیق فرمایید چون من کلی و جمع بندی شده نوشتم

بپرس