مغالطه سوء تالیف

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مغالطه سوء تألیف، مغالطه معنوی ناشی از اختلال در تالیف مقدمات قیاس برهانی از حیث ماده یا صورت است.
مغالطه بر دو قسم است: مغالطه لفظی و مغالطه معنوی. و مغالطه معنوی نیز بر دو قسم است: مغالطه تالیف قضایا و مغالطه در اجزای قضیه. مغالطه تالیف قضایا به دو دسته تقسیم می شود: مغالطه جمع مسائل در یک مسئله و مغالطه تالیف قیاسی.
توضیح اصطلاح
مغالطه سوء تالیف، از اقسام مغالطه تالیف قیاسی است و عبارت است از این که در تالیف قیاس، از جهت ماده یا از جهت صورت، خللی وارد شود و ترکیب مقدمات، خارج از قواعد قیاس باشد. سوء تالیف را از راه شرایط قیاس می توان شناخت به این معنا که اگر شرایط و قواعد تالیف قیاس را بدانیم، از فقدان یکی از این شرایط می توانیم به سوء تالیف پی ببریم. فقدان شرایط در تالیف قیاس ممکن است صریح و روشن، و یا مبهم باشد (تشخیص آن مشکل باشد). قیاسی که مغالطه سوء تالیف در آن به کار رفته باشد، در واقع قیاس نیست بلکه شبه قیاس است.
مترادف های مغالطه سوء تألیف
"غلط سوء تالیف" مترادف مغالطه سوء تالیف است و مغالطه در صورت و مغالطه در ماده قیاس اقسام آن است.
مستندات مقاله
...

پیشنهاد کاربران

مغالطه سوءتالیف:منظور از تالیف، گرد آوردی وپیوستگی بین یک قسمت با قسمتها واجزای دیگر هست. مثلا تالیف کتاب یعنی گرد اوردی و جمع آوری مطالب وپیوستگی بین اجزا کتاب.
منظور از مغالطه سوء تالیف:اختلال در پیوستگی وتالیف اجزای قیاس یا به عبارت دیگر ، جمع آوری وپیوستگی ( تالیف ) خارج ازقواعد وشرایط قیاس باشد را مغالطه سوءتایف ( که یک مغالطه معنوی ) گویند.
...
[مشاهده متن کامل]

بپرس