مغالطه سوء اعتبار حمل

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مغالطه سوء اعتبار حمل، مغالطه معنوی ناشی از اضافه یا کم کردن اجزای مقدمات قیاس است.
مغالطه بر دو قسم است: مغالطه لفظی، مغالطه معنوی. و مغالطه معنوی نیز بر دو نوع است: مغالطه ای که بین اجزای قضیه واقع می شود و مغالطه ای که بین چند قضیه واقع می شود.
توضیح اصطلاح
مغالطه سوء اعتبار حمل، از نوع اول است و آن بدین صورت است که جزئی از قضیه به صورتی بیان شود که نباید بیان شود. به این ترتیب که یا چیزی که متعلق به آن نیست بدان ضمیمه شود و یا یکی از قیود و شرایط آن حذف شود. ایجاد اختلال در وحدت های هشت گانه تحقق تناقض یکی از مصادیق سوء اعتبار حمل است. مثلا بعضی گمان کرده اند که آب مطلقا هنگام بر خورد با نجاست نجس نمی شود. در حالی که صورت صحیح این حکم این است که آب اگر به حدّ کُر برسد نجس نمی شود. بنابر این، قید "اگر به حدّ کُر برسد" حذف شده است. یا بعضی گمان کرده اند که حکم "جزئی جزئی نیست" متناقض است در حالی که قید موضوع این قضیه حذف شده است. معنای قضیه این است که جزئی، از آن جهت که یک مفهوم است، جزئی نیست زیرا مفهوم جزئی، کلی است و مصداق آن جزئی است.
اقسام مغالطه سوء اعتبار حمل
بعضی از اقسام مغالطه سوء اعتبار حمل عبارتند از: "اخذ ما بالفعل مکان ما بالقوّه" و "اخذ ما بالقوّه مکان ما بالفعل" و "غفلت از توابع حمل" و "غفلت از شرایط حمل" و "اخذ سلب جهت مکان جهت مسلوب".
مستندات مقاله
...

پیشنهاد کاربران

بپرس