معین الدین سلیمان بن علی پروانه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] معین الدین سلیمان بن علی بن محمد مشهورترین عضو خاندان پروانه، و وزیر قدرتمند سلاجقه روم بود که امور دولت را با درایت و کفایت اداره می کرد و مقام پروانگی داشت.
خاندان پروانه، از خاندان های حکومت گر ایرانی تبار آسیای صغیر (۶۴۹-۷۰۰ق/۱۲۵۱-۱۳۰۱م)، که روزگاری به عنوان تابع دولت سلاجقه روم، و دوره ای دیگر به طور مستقل بر بخشی از آناتولی، شامل سینوپ، سامسون وجانیک، واقع در بخش میانی و غرب دریای سیاه فرمان راندند.
پیشینه معین الدین
در منابع تاریخی از او با عنوان معین الدین پروانه یاد شده است.از تاریخ تولد و جزئیات زندگی وی پیش از تصدی مقام پروانگی آگاهی دقیقی در دست نیست. همین قدر دانسته است که سپه سالار ارزنجان (همین مقاله) بود و برای به دست اوردن این مقام، با طرمطای، از امیران روم رقابت داشت و سرانجام از راه آشنایی پدرش با بایجو بر رقیب پیروز شد. وی حافظ قرآن و معلم اطفال بود. به توصیه او، هولاکوخان، فرمانروای مغول میراث غیاث الدین را طبق شریعت اسلام به طور مساوی میان دو پسرش تقسیم کرد. بدین ترتیب بخش غربی به مرکزیت شهر قونیه به سلطان عزالدین و قسمت شرقی با مرکزیت شهر توقات به رکن الدین واگذار شد. معین الدین که وزارت رکن الدین را برعهده داشت، در اختلاف میان برادران، جانب رکن الدین را گرفت. رکن الدین به سرعت بر برادر چیره شد، قونیه را گرفت و پروانه نیز مخالفان را یکی پس از دیگری از میدان به در کرد.
فتح شهر سینوپ
معین الدین با کمک مغولان شهر سینوپ، پایگاه مهم تجاری ـ نظامی در دریای سیاه را که امپراتوری یونانی طرابوزان آن جا را متصرف شده بود، پس از دو سال محاصره فتح کرد و دروازه بازرگانی دریای سیاه را گشود. وی جامع شهر را که به کنیسه تبدیل شده بود، به حالت اول بازگرداند و آن را تجدید بنا کرد. به پاس این خدمات، شهر سینوپ به اقطاع او داده شد و او نیز آن جا را به پسرش، معین الدین محمد سپرد. به این ترتیب، از ۶۴۹ق خاندان پروانه فرمانروایی سینوپ، سامسون و جانیک را در دست گرفتند.
تربیت غیاث الدین کیخسرو
...

پیشنهاد کاربران

بپرس