معجم قری جبل عامل

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «معجم قری جبل عامل»، کتابی است به زبان عربی که به معرفی روستاهای منطقه جبل عامل، در جنوب لبنان می پردازد.
جبل عامل، منطقه ای است در جنوب لبنان که مشتمل است بر سرزمین های ساحلی و کوهستانی. این منطقه آبادی ها و شهرهای بسیار و معروفی دارد. همچنین این منطقه دارای آثار تاریخی بسیار است که از مهم ترین آنها می توان به آثار شهرهای معروف صور و صیدا و حومه آنها اشاره کرد. جبل عامل به دلایل گوناگون سرزمین مقدس به شمار می رود؛ از جمله به سبب وجود مزارات بسیاری از پیامبران و اولیا و بزرگانی؛ چون یوشع بن نون؛ وصی موسی(ع) و حزقیل پیامبر، تردد حضرت مسیح(ع) در بخش های مختلف آن و روایتی از پیامبر اکرم(ص) که الجلیل را که در این منطقه واقع شده را، جزء کوه های مقدس شمرده است.
جبل عامل سرزمین شیعیان شمرده می شود. مشهور است که اهالی آن پیش از دیگر شهرها به تشیع گرویده اند و این به زمان تبعید ابوذر غفاری به شام در سال24ق. توسط عثمان بن عفان و از آنجا به جبل عامل توسط معاویه بن ابی سفیان، باز می گردد.
مولف این کتاب را با هدف تکمیل کار نویسنده ای از نویسندگان جبل عامل که به نگارش اثری درباره «قرای جبل عامل در قرن دوازدهم هجری» مبادرت ورزیده و از یادکرد بسیاری از قرای این منطقه غفلت نموده بود، به انجام رسانیده است.
این کتاب در سال1930م. به نگارش درآمده است.

[ویکی فقه] معجم قری جبل عامل (کتاب). «معجم قری جبل عامل»، کتابی است به زبان عربی که به معرفی روستاهای منطقه جبل عامل، در جنوب لبنان می پردازد.
«معجم قری جبل عامل»، کتابی است به زبان عربی که به معرفی روستاهای منطقه جبل عامل، در جنوب لبنان می پردازد. جبل عامل، منطقه ای است در جنوب لبنان که مشتمل است بر سرزمین های ساحلی و کوهستانی. این منطقه آبادی ها و شهرهای بسیار و معروفی دارد. همچنین این منطقه دارای آثار تاریخی بسیار است که از مهم ترین آنها می توان به آثار شهرهای معروف صور و صیدا و حومه آنها اشاره کرد. جبل عامل به دلایل گوناگون سرزمین مقدس به شمار می رود؛ از جمله به سبب وجود مزارات بسیاری از پیامبران و اولیا و بزرگانی؛ چون یوشع بن نون؛ وصی موسی علیه السّلام و حزقیل پیامبر، تردد حضرت مسیح علیه السّلام در بخش های مختلف آن و روایتی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلّم که الجلیل را که در این منطقه واقع شده را، جزء کوه های مقدس شمرده است. جبل عامل سرزمین شیعیان شمرده می شود. مشهور است که اهالی آن پیش از دیگر شهرها به تشیع گرویده اند و این به زمان تبعید ابوذر غفاری به شام در سال ۲۴ ق. توسط عثمان بن عفان و از آنجا به جبل عامل توسط معاویة بن ابی سفیان، باز می گردد. مولف این کتاب را با هدف تکمیل کار نویسنده ای از نویسندگان جبل عامل که به نگارش اثری درباره «قرای جبل عامل در قرن دوازدهم هجری» مبادرت ورزیده و از یادکرد بسیاری از قرای این منطقه غفلت نموده بود، به انجام رسانیده است. این کتاب در سال ۱۹۳۰ م. به نگارش درآمده است.
ساختار کتاب
کتاب؛ مشتمل بر مقدمه ای به قلم شیخ حسن بغدادی، مدیر موسسه الامام الصادق علیه السّلام للبحوث فی تراث علماء جبل عامل، بیوگرافی کوتاهی از زندگی مولف به قلم فرزند مولف؛ عبدالله الشیخ سلیمان ظاهر و دو مقدمه به قلم مولف است. مطالب کتاب تنها به شیوه معجمی (فرهنگنامه ای)؛ یعنی بر اساس ترتیب حروف الفبا تنظیم گردیده است. ذیل هر یک از حروف «عین» و «کاف» مولف بابی را قرار داده است.
گزارش محتوا
مولف در این کتاب به ترتیب حروف الفبا و ذیل هر یک از این حروف به معرفی یکی از قری و آبادی های جبل عامل، که بسیاری از آنها در زمان حاضر به شهرها بزرگ و کوچک مبدل گشته اند، می پردازد. وی پس از ذکر نام هر یک از قری به درج دقیق نحوه تلفظ آن اشاره کرده و در برخی موارد به بیان تاریخچه ای کوتاه درباره آن می پردازد. پس از آن به معنای واقعی اسم مورد نظر اشاره کرده و در ادامه به بیان دقیق موقعیت جغرافیایی آبادی مذکور پرداخته و از منابع تاریخی ای که در آنها از قریه مورد نظر نام برده شده، یاد می کند. مولف در برخی موارد به شمار ساکنان آبادی مورد نظر و دین و مذهب آنان نیز اشاره می کند. وی در مورد برخی از آبادی ها به معرفی وضعیت فعلی آنها از نظر عمران و خرابی نیز می پردازد. مولف همچنین به تحریفاتی که در «قاموس لبنان» نوشته، ودیع حنا درباره نام بسیاری از آبادی ها صورت گرفته اشاره می کند.
وضعیت کتاب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس