معجم فقه الجواهر

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] معجم فقه الجواهر، معجمی است که برای تشخیص و تبیین مطالب کتاب گران سنگ جواهر الکلام فی شرح شرائع الاسلام، تألیف گردیده و در اختیار پژوهش گران و محققان فقه اهل بیت(ع) قرار گرفته است. این کتاب، در شش جلد و به زبان عربی، توسط جمعی از مؤلفان، زیر نظر آیت الله سید محمود هاشمی شاهرودی، در مؤسسه دائرة المعارف فقه الاسلامی به رشته تحریر درآمده است.
جلد اول، مشتمل بر حروف«الف» و«باء» و جلد دوم، حاوی حروف«تاء»، «ثاء»، «جیم»، «حاء»، «خاء» و«دال» و جلد سوم، متضمن حروف«ذال»، «راء»، «زای»، «سین»، «شین» و«صاد» و جلد چهارم، در بر گیرنده حروف«ضاد»، «طاء»، «ظاء»، «عین»، «غین»، «فاء» و «قاف» و جلد پنجم، شامل حروف«قاف»، «کاف»، «لام» و«میم» و جلد ششم، واجد حروف«نون»، «هاء»، «واو» و«یاء» است.
مؤلفین کتاب، برای تیّمن و تبرک جستن از ساحت اهل بیت عصمت و طهارت(ع)، واژه ائمه را در ابتدای جلد اول آورده و آن را در دو قسمت، یکی در قسمت اسمای ائمه(ع) و تاریخ ولادت و وفیات و محل قبر شریفشان و دیگری در قسمت احکام خاص ائمه(ع)، تبیین کرده اند.
صاحب جواهر، به مناسبت های مختلف، از اسم و نسب و تاریخ ائمه سخن گفته است که ما به عنوان مثال، به چند مورد از آنها اشاره می کنیم تا مطلب برای خوانندگان محترم روشن شود: ایشان، در جلد 20، صفحه 89، راجع به نسب امام علی(ع) چند جمله ای ذکر کرده که مناسبتش بحثی است که در جلد مذکور، راجع به مسائل حج بیان می کرده و استطراداً در ذیل بحث فضیلت زیارت پیامبر(ع)، از استحباب زیارت فاطمه زهرا(ع) و ائمه(ع) نیز سخن گفته است و در همین جا نسب امام علی(ع) را ذکر فرموده است. وی، در همین قسمت، نسب، مولد و مدفن بقیه ائمه(ع) را نیز توضیح داده است.
امّا احکام خاصّ ائمه(ع)، قسمت دوم این بحث است که در بیست و یک بخش تبیین گردیده است. اولین موضوعی که به عنوان حکم خاص ائمه(ع) از دید جواهر نقل شده، حقیقی بودن این نکته است که ائمه(ع) اولاد پیامبر(ص) می باشند. صاحب جواهر، در جلد 16 جواهر، به نقل از سید مرتضی و عده ای دیگر، اولاد دختر را نیز اولاد حساب کرده، می گوید: آنچه از ابن ادریس در کتاب مواریث نقل شده، ظاهراً این حکم اجماعی نیز می باشد.

[ویکی فقه] معجم فقه الجواهر (کتاب). «معجم فقه الجواهر»، معجمی است که برای تشخیص و تبیین مطالب کتاب گران سنگ جواهر الکلام فی شرح شرائع الاسلام ، تالیف گردیده و در اختیار پژوهش گران و محققان فقه اهل بیت علیه السّلام قرار گرفته است.
این کتاب، در شش جلد و به زبان عربی ، توسط جمعی از مؤلفان، زیر نظر آیة الله سید محمود هاشمی شاهرودی ، در مؤسسه دائرة المعارف فقه الاسلامی به رشته تحریر درآمده است.
ساختار
جلد اول، مشتمل بر حروف «الف» و «باء» و جلد دوم، حاوی حروف «تاء»، «ثاء»، «جیم»، «حاء»، «خاء» و «دال» و جلد سوم، متضمن حروف «ذال»، «راء»، «زای»، «سین»، «شین» و «صاد» و جلد چهارم، در بر گیرنده حروف «ضاد»، «طاء»، «ظاء»، «عین»، «غین»، «فاء» و «قاف» و جلد پنجم، شامل حروف «قاف»، «کاف»، «لام» و «میم» و جلد ششم، واجد حروف «نون»، «هاء»، «واو» و «یاء» است.
گزارش محتوا
مؤلفین کتاب، برای تیمن و تبرک جستن از ساحت اهل بیت عصمت و طهارت علیه السّلام ، واژه ائمه را در ابتدای جلد اول آورده و آن را در دو قسمت، یکی در قسمت اسمای ائمه علیه السّلام و تاریخ ولادت و وفیات و محل قبر شریفشان و دیگری در قسمت احکام خاص ائمه علیه السّلام ، تبیین کرده اند.
← اسم و نسب و تاریخ ائمه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس