مطرح الانظار فی تراجم اطباء الاعصار و فلاسفه الامصار

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مطرح الانظار فی تراجم اطباء الاعصار و فلاسفة الامصار (کتاب). کتاب مطرح الانظار، تالیف عبدالحسین تبریزی، مشهور به فیلسوف الدوله، یک اثر کم نظیر در میان کتب تاریخ پزشکی است که به زبان فارسی نگاشته شده است. این اثر در بیان شرح احوال اطبای مشهور به ترتیب حروف الفبا تنظیم شده است.
مؤلف انگیزه اش را از نگارش این اثر معرفی مؤلفین بزرگ علم پزشکی دانسته است چراکه «اغلب حکمای سلف با وصف این که از تالیفات آنها عموم محصلین بهره مند می گردند مجهول الاسم بوده نه زمان آنها معلوم و نه حالشان برای فضلای عصر مفهوم است.»

[ویکی نور] «مطرح الأنظار» تالیف عبدالحسین تبریزی، مشهور به فیلسوف الدوله، یک اثر کم نظیر در میان کتب تاریخ پزشکی است که به زبان فارسی نگاشته شده است. این اثر در بیان شرح احوال اطبای مشهور به ترتیب حروف الفبا تنظیم شده است.
مؤلف انگیزه اش را از نگارش این اثر معرفی مؤلفین بزرگ علم پزشکی دانسته است چراکه «اغلب حکمای سلف با وصف این که از تألیفات آنها عموم محصلین بهره مند می گردند مجهول الاسم بوده نه زمان آنها معلوم و نه حالشان برای فضلای عصر مفهوم است.» (مطرح الانظار، ج1، ص2-3).
کتاب از سه مقدمه تشکیل می شود و سپس مؤلف وارد مبحث اصلی یعنی نگارش تراجم پزشکان از قدیم الایام تا روزگار مؤلف می پردازد که البته این بخش به ترتیب حروف الفبا تنظیم شده است. مطالب مطرح شده در این سه مقدمه به قرار زیر است:1. در بیان فضل حکمت و ترجیح آن بر سایر علوم و آیات و اخباری که در این باب وارد شده است.
2. در تاریخ و کیفیت حدوث صناعت طب و اول شیوع آن در اقطار عالم.
3. در علو مرتبه حکماء و اندرز مبتدئین از اطباء.

[ویکی فقه] مطرح الانظار فی تراجم اطباء الاعصار و فلاسفه الامصار (کتاب). کتاب مطرح الانظار، تالیف عبدالحسین تبریزی، مشهور به فیلسوف الدوله، یک اثر کم نظیر در میان کتب تاریخ پزشکی است که به زبان فارسی نگاشته شده است. این اثر در بیان شرح احوال اطبای مشهور به ترتیب حروف الفبا تنظیم شده است.
مؤلف انگیزه اش را از نگارش این اثر معرفی مؤلفین بزرگ علم پزشکی دانسته است چراکه «اغلب حکمای سلف با وصف این که از تالیفات آنها عموم محصلین بهره مند می گردند مجهول الاسم بوده نه زمان آنها معلوم و نه حالشان برای فضلای عصر مفهوم است.»
ساختار
کتاب از سه مقدمه تشکیل می شود و سپس مؤلف وارد مبحث اصلی یعنی نگارش تراجم پزشکان از قدیم الایام تا روزگار مؤلف می پردازد که البته این بخش به ترتیب حروف الفبا تنظیم شده است. مطالب مطرح شده در این سه مقدمه به قرار زیر است:۱. در بیان فضل حکمت و ترجیح آن بر سایر علوم و آیات و اخباری که در این باب وارد شده است.۲. در تاریخ و کیفیت حدوث صناعت طب و اول شیوع آن در اقطار عالم.۳. در علو مرتبه حکماء و اندرز مبتدئین از اطباء.
گزارش محتوا
هیچ یک از آثار نویسنده به اندازه مطرح الانظار مقبولیت و شهرت پیدا نکرد. این کتاب که به شیوه دایرةالمعارفی، زندگی نامه مشاهیر پزشکی و فلسفه را عرضه کرده، به سبب دقت و ظرافتی که در تدوین و نگارش آن صورت گرفته، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بسیاری از پژوهش گران تاریخ پزشکی با اطمینان خاطر، به نکات عرضه شده در این کتاب سه جلدی (گرچه به طور کامل منتشر نشده است) استناد کرده اند.
نگارنده مختصر النبض
...

پیشنهاد کاربران

بپرس