مصحف های عثمانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مصحف های عثمانی از نظر ترتیب سوره ها، نزدیک به مصحف هایی است که صحابه نوشته بودند و بـر هـمـان شـیـوه، سـوره های بزرگ مقدم بر سوره های کوچک ترتیب یافته.
مصحف های عثمانی از نظر ترتیب سوره ها، نزدیک به مصحف هایی است که صحابه نوشته بودند و بـر هـمـان شـیـوه، سـوره های بزرگ مقدم بر سوره های کوچک ترتیب یافت حروف مصحف های عـثـمـانـی خالی از نقطه و علایمی بوده است که اعراب کلمات را نشان می دهد این مصحف ها به احـزاب و اعـشـار و اخـمـاس ،تـقسیم بندی نشده بود و مملو از غلط های املایی و تناقض هایی در رسـم الـخط بوده است که علت آن، ابتدایی بودن خطی است که صحابه در آن زمان می شناخته اند مشخصات کلی مصحف ها به شرح ذیل است :
← ترتیب
(واختلاف اللیل والنهار). (علام). (انبا). (یناون عنه). (بالغداة) ) است و (و) بدون هیچ علت شناخته شده ای زاید است. (شرکا). (مانشا). (لا ییاس). (نبا). (الضعفا). (لشی). (لا تخذت). (یاابن ام). (لا ذبحنه) ) است و الف بدون هیچ علت معقولی اضافه شده است. (الملا). (شفعا). (البلا). (الایکة). (وجی). (و ما دعا).هـرگـاه در نـظـر بـگـیـریم که مصحف های آن روز بدون نقطه و فاقد هرگونه علامت و نشانه بوده است، به خوبی در می یابیم که قرائت قرآن از روی مصاحف در آن روزگار تا چه حد با مشکل روبـرو بـوده اسـت مـثـلا خـوانـنـده مصحف از کجا بداند که الف (لااذبحنه) ) زاید است و نباید خـوانـده شـود و یـا چـگـونـه بـفـهـمـد که یکی از دو (یا) ی (بایید) در آیه (والسماء بنیناها باید) زاید می باشد، و یا در کلمه (نشؤا) بدون هیچ علامتی از کجا خواننده می فهمد که واو زاید است و الف ممدوده است و تلفظ همزه بعد از الف است؟مـوضـوع عـجـیب تر وجود تناقض در رسم الخط مصحف عثمانی است، به نحوی که کلمه ای را در جایی به شکلی نوشته اند و همان کلمه را در جای دیگر به شکلی دیگر و این خود نشان می دهد که نـویـسـندگان اولیه تا چه حد از شناخت اصول کتابت به دور بوده اند تا آن جا که حتی نتوانسته اند دسـت کـم روش واحدی در ثبت و ضبط کلمات اتخاذ کنند چنان که در آیه ۲۴۷ سوره بقره کلمه (بـسـطـة) ) بـا سـیـن و در آیـه۶۹ از سوره اعراف با صاد (بصطة) ) نوشته شده است و نیز کلمه (یـبـسط) در آیه ه۲۶ سور رعد با سین و در آیه ۲۴۵ بقره با صاد ضبط گردیده است از این قبیل تناقضات در مصحف عثمانی زیاد وجود دارد.
← نمونه ای از تناقضات
جناس مصحف؛ رسم المصحف العثمانی (کتاب)؛ مصحف عثمان بن عفان؛ ترتیب مصاحف عثمانی؛ ترتیب مصاحف صحابه.

پیشنهاد کاربران

بپرس