مسقطی

/masqati/

مترادف مسقطی: حلوا، حلوای لاری

لغت نامه دهخدا

مسقطی. [ م َ ق َ ] ( ص نسبی ، اِ ) منسوب به مسقط. از مسقط. رجوع به مسقط شود. || حلوای مسقطی ؛ نوعی حلوا( شیرینی ) از نشاسته و بادام ، و اصل آن مسخته است و عرب مشاش گوید. ( یادداشت مرحوم دهخدا ). || نوعی شیرینی از نشاسته و هل که به شکل لوزی برند و زفت تر از راحةالحلقوم است. ( یادداشت مرحوم دهخدا ).

فرهنگ فارسی

نوعی ازشیرینی که باشکرونشاسته وروغن درست میکنند
( اسم ) نوعی شیرینی طرز تهیه : پنج سیر نشاست. گل را با آب سرد و گلاب خیسانده و خمیر کرده بصورت ماست در آورده و دو سه روز بحال خود میگذارند .

فرهنگ معین

(مَ قَ ) [ ع . ] (اِ. ) نوعی شیرینی شبیه ژله که از نشاسته وشکر و مواد معطر می سازند.

فرهنگ عمید

نوعی شیرینی که از شکر، نشاسته، گلاب، آب، و روغن تهیه می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

مَسقَطی
(منسوب به مسقط پایتخت عمان) از انواع خوردنی های شیرین ایرانی (← آشپزی_ایرانی،_مکتب)، فراهم آمده از نشاسته، شکر، کره، هِل و گلاب، مغز پستۀ کوبیده یا بادام خلال کرده، و زعفران ساییده یا بدون آن. مسقطی از انواع پس غذاهای ایرانی به شمار می رود. هل پوست نکنده را می کوبند و در کمی آب می جوشانند و شیرۀ به دست آمده را از صافی می گذرانند و آن گاه به مقدار لازم گلاب به آن می افزایند.

پیشنهاد کاربران

مسقطی حلوایی است که جزو سوغات بعضی از شهرهای ایران مانند سیرجان و لار که سوغات اصلی این شهرستان ها و قطب تولید آن می باشند و نیز شهرهای کرمان، کازرون و بوشهر به شمار می آید. نشاسته، شکر، گلاب، هل، روغن و زعفران مواد مورد استفاده در تهیه این شیرینی هستند. یک نوع شیرینی است که مواد اولیه آن نشاسته، روغن، شکر، زعفران، هل و گلاب است و از انواع مغزهای مانند: گردو، پسته و بادام و همچنین گل محمدی، زرشک، نارگیل و کنجد برای تزئین آن استفاده می گردد. طرز تهیه آن شبیه به تهیه فرنی نشاسته ای است، اما مدت زمان تهیه آن طولانی تر و همراه با پرداخت بسیار است و بعد از آماده شدن، حالت کشسان به خود می گیرد. قطب تولید مسقطی اصیل در ایران شهر لار است.
...
[مشاهده متن کامل]

مقادیر بالای پروتئین در این حلوا موجب تقویت عمومی و افزایش سطح انرژی و عضلانی شدن بدن می شود. یک محقق و پژوهشگر طب سنتی مصرف نوعی حلوا را در رفع دردهای مفصلی، روماتیسمی و بوی بد دهان مؤثر دانست.
به گزارش میلاد لارستان به نقل از گروه علمی “تیتریک“، حلوای مسقطی حاوی ویتامین های A, B، C, E، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، پروتئین، کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم، روی ( زینک ) ، اسیدفولیک، منگنز، اسیدچرب امگا ۳، اسیدآمینه تریپتوفان، سلنیوم، مس، قند ساکاروز، گلوکز، فراکتوز و غیره است.
حیدرعظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی دربارهٔ مهم ترین خواص حلوای مسقطی گفت: مقادیر بالای پروتئین در این حلوا موجب تقویت عمومی، افزایش سطح انرژی و عضلانی شدن بدن شده، از این رو برای افرادی که فعالیت های فیزیکی سخت انجام می دهند از جمله کارگران و ورزشکاران و به خصوص بدن سازان بسیار مفید خواهد بود. وی افزود: مصرف حلوای مسقطی موجب بهبود عملکرد سیستم عصبی و تقویت حافظه شده و از آلزایمر پیشگیری می کند. این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: این حلوا به علت داشتن کلسیم، منیزیم، فسفر و سلنیوم تأثیری چشمگیر در تقویت و استحکام استخوان و دندان دارد و از پوکی استخوان و آرتروز پیشگیری می کند؛ از این رو برای سالمندان بسیار مفید است. عظمایی بیان کرد: اسیدآمینه تریپتوفان موجود در این حلوا موجب ساخت سراتونین در بدن می شود؛ سراتونین نشاط آور است و از استرس، اضطراب و افسردگی پیشگیری می کند

مسقطیمسقطی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/مسقطی
یک نوع شیرینی از شیراز.
مسقطی: [ به زبان عامیانه ] منسوب به پایتخت عمان
( ( چار پنجسال پیش یه وکیل باشی امنیه ای بود اسمش میرآقا بود. این زیور را که می بینیش از فسا ورداشتش آوردش دشتسون که بفروشدش به عربهای مسقطی. اما خود میرآقا پیش پیش کارش رو خراب کرد و سوراخش کرد . واسه همین بود که عربها نخریدنش. اونا کارشون خریدن دختره. بیوه نمیخرن. ) ) ( صادق چوبک، چرا دریا توفانی شده بود. )
...
[مشاهده متن کامل]

در پارسی " مزگتی " در نسک : فرهنگ برابرهای پارسی واژگان بیگانه از ابوالقاسم پرتو.

بپرس