مسعودی رازی

لغت نامه دهخدا

مسعودی رازی. [ م َ ی ِ ] ( اِخ ) از شعرای سلطان مسعود غزنوی بوده است. ابوالفضل بیهقی در تاریخ مسعودی در حوادث سنه 430 هَ.ق. گوید: و امیر [ مسعودبن محمود غزنوی ] رضی اﷲ عنه به جشن مهرگان نشست روز سه شنبه بیست وهفتم ذی الحجة بسیار هدیه و نثار آوردند. شعرا را هیچ نفرمود و بر مسعود رازی خشم گرفت و او را به هندوستان فرستاد که گفتند او قصیده ای گفته است و سلطان را نصیحتها کرده ( در تعریض به قبائل سلجوقیه ) در آن قصیده ، و این دو بیت از آن قصیده است :
مخالفان تو موران بدند مار شدند
برآر زود ز موران مار گشته دمار
مده زمانشان زین بیش و روزگار مبر
که اژدها شود ار روزگار یابد مار.
این مسکین سخت نیکو نصیحتی کرد هرچند فضول بود و شعرا را با ملوک این نرسد. ( حواشی محمد قزوینی بر چهارمقاله ص 28 از لباب الالباب ج 2 ص 63 و تاریخ بیهقی ص 601 ).

فرهنگ فارسی

نام وی در ترجمان البلاغه که بسال ۵٠۷ تحریر شده مسعود غزنوی آمده است و چهار بیت از اشعار او در آن کتاب ثبت است که دو بیت آن همانست که در تاریخ بیهقی بنام مسعود رازی ذکر شده و آن در شرح جشن مهرگانی است که امیر مسعود در سال ۴۳٠ برپا داشته بود . عوفی در لباب - الالباب از شاعری بنام مسعود رازی نام برده که در سلک همراهان مسعود غزنوی بوده است . نظامی عروضی در شمار شاعران عهد غزنوی یکی را بنام مسعودی ذکر کرده است . مسعودی یا مسعودی رازی معاصر سلطان مسعود در حدود سال ۴۳٠ که دچار غضب سلطان شده و به هندوستان تبعید گردید و بعد از آن خبر ما از احوال او منحصر است باین اشاره از ابوالفضل بیهقی که میگوید در روز پنجشنبه هیجدهم ماه جمادی الاخری سال ۴۳۱ ه.ق . امیر مسعود [ بجشن نوروز بنشست و هدیه های بسیار آورده بودند .... مسعود شاعر را شفاعت کردند سیصدر دینار حله فرمود و هزار دینار مشاهره هر ماهی از معاملات جیلم و گفت همانجا میباید بود اما از ابیاتی که بنام مسعود رازی در کتب تذکره آمده است غیر از این دو بیت : [ مخالفان تو موران بدند مار شدند بر آر زود زموران مار گشته دمار که اژدها شود ار روزگار یابد مار] و چند بیت دیگر بیشتر نمیباشد .

پیشنهاد کاربران

بپرس