مسجد وکیل

لغت نامه دهخدا

مسجد وکیل. [ م َ ج ِ دِ وَ ] ( اِخ ) از مساجد شیراز و آثار معروف کریمخان زند، که مشتمل بر صحن وسیعی است و سر در اصلی آن در جانب شمال و شبستان آن بر جانب جنوب قرار دارد و حوضی طویل در وسط صحن و یک ردیف طاقهای بسیار متناسب در مشرق و مغرب صحن ساخته اند. شبستان جنوبی دارای 48 ستون سنگی یک پارچه عالی و منبر چهارده پله که آن هم سنگ مرمر یک پارچه است ، می باشد. تاریخ بنا سال 1187 هَ. ق. تصور میرود.

فرهنگ فارسی

این مسجد در نزدیکی باغ و عمارت موزه پارس ابنیه عمومی شهر شیراز از آثار معروف کریمخان زند که شامل مسجد و بازار و حمام و آب انبار است قرار دارد مشتمل بر صحن وسیعی است که سر دراصلی آن درجانب شمال و شبستان آن بر جانب جنوب قرار دارد ایوانی در پشت سر در و ایوان دیگری جلو شبستان واقع بوده حوضی طویل در وسط صحن و یک ردیف طاقهای بسیار متناسب در مشرق و مغرب صحن ساخته اند . شبستان جنوبی دارای ۴۸ ستون سنگی یکپارچه عالی و منبرچهارده پله که آنهم سنگ مرمر یکپارچهاست میباشد تاریخ بنا سال ۱۱۸۷ ه.ق. ( ۱۷۷۳ م . ) تصور میرود تزیینات و کاشیکاری آن در عهد کریمخان زند پایان یافته باشد بدین جهت کتیبه های کاشی در ایوان ها و قسمت های مختلف بنام فتهعلیشاه و ناصر الدین شاه و حکمرانان و شخصیتهای دیگر با ذکر سال تاریخ متعدد بچشم میخورد.کتیبه محراب اصلی آن مورخ ۱۲۴۴ میباشد. کاشیکاری های محراب را هم تعمیر نموده اند شبستانی هم در جانب مشرق وجود دارد .

دانشنامه اسلامی

دانشنامه آزاد فارسی


مسجد وَکیل (شیراز)
مسجد وَکیل
مسجدی زیبا در شیراز. در منابع مختلف از ابنیۀ دورۀ کریم خان زند خوانده شده است؛ اما محراب مورخ ۱۰۴۴ق در این مسجد، از احتمال وجود مسجدی قدیمی تر از دورۀ صفوی در این محل حکایت دارد. تزیینات کاشی کاری فعلیِ بنا متعلق به دورۀ قاجار است؛ احتمالاً این مسجد در دورۀ کریم خان تزیین کاشی نداشته، و یا تزیینات آن کاملاً ازبین رفته اند. بنای مسجد در طول زمان بارها آسیب دید، و مرمت شد. این مسجد صحن مربع شکل وسیعی دارد، که فضاهای مسجد در پیرامون آن قرار گرفته اند. وجود دو ایوان بزرگ و مرتفع در میانۀ دو ضلع شمالی و جنوبیِ صحن، بر محور قبله تأکید می کند. این دو ایوان و نماهای پیرامون صحن، مزین به تزیینات کاشی کاری اند. شبستان بزرگی با ستون های سنگی حجاری شده در پشت ضلع جنوبی صحن، و شبستان کوچک تری در جبهۀ شرقی صحن قرار دارد. ورود به مسجد از ضلع شمالی و در امتداد محور قبله صورت می پذیرد، و دهلیزهای منشعب از هشتیِ ورودی، شخص را از طرفین ایوانِ شمالی به صحن مسجد وارد می کنند.

پیشنهاد کاربران

بپرس