مسجد عقبه بن نافع

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این مسجد در کشور تونس در شهر قیروان و در نزدیکی بازار واقع شده است .
در سال 50 هجری (670 میلادی ) هنگامی که معاویه بن ابی سفیان ، عقبه بن نافع را به عنوان والی سرزمین مغرب قرار داد شهر قیروان تأسیس و ساخته شد؛ که مسجد قیروان نیز همزمان با بنای شهر بنا گردید. و با انتساب به این شهر «مسجد قیروان » نام گرفت .
این مسجد در دوران یزید بن معاویه و پس از ویرانی و متروک ماندن آن در دوران ابی المحاجر، در سال 62 هجری و بر دست عتبه بن غزوان بازسازی گردید.
در سال 84 هجری حسان بن نعمان (کارگزار هشام بن عبدالملک بر سرزمین مغرب ) بیست سال پس از تجدیدبنای آن بر اثر تنگی جا مسجد را تخریب نمود و به جای آن بنایی مستحکم و وسیع ساخت . او دو ستون را از کلیسایی که در آن نزدیکی ـ در محلی که امروزه «فیساریه » نام دارد ـ قرار داشت به مسجد آورد.
در سال 105 بشر بن صفوان به دستور خلیفه هشام بن عبدالملک به توسعه ی مسجد پرداخت . او در همان مسجد بوستانی بزرگ بنا کرد. همچنین در صحن مسجد آب انباری ساخت ـ که به «آب انبار قدیمی » معروف است ـ و بر فراز یک چاه در بوستان مسجد، گلدسته ای بنا نمود.
در سال 157 هجری (773 میلادی ) و در زمان حکمرانی یزید بن حاتم حاکم افریقا مسجد پس از ویرانی در سال 155 بار دیگر بازسازی شد.
در سال 221 هجری (836 میلادی ) بر اثر یک جنگ داخلی که در قیروان رخ داد مسجد ویران گردید که در همان سال زیاده الله سومین حاکم خاندان اغلبیان مسجد را تجدیدبنا نمود.
در سال 245 هجری (985 میلادی ) در دوران فاطمیان خلیفه المعز دستور داد تا برخی اصلاحات در مسجد صورت گیرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس