مسجد ذوقبلتین

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] مسجد قبلتَیْن در غرب مدینه قرار دارد. طبق روایتی در وقت تغییر قبله، رسول خدا(صلی الله علیه وآله) در مسجد قبلتین نماز می خوانده و از این جهت آن را ذو قبلتین نامیده اند.
مسجد قبلتین ـ متعلق به طایفه بنوسلمه ـ از مساجد بسیار قدیمی در غرب مدینه و در نزدیکی چاه معروف این شهر، بئر رومه است.
به دلیل ارتباط مسجد قبلتین با تغییر قبله، باید زمان بنای آن در دو سال نخست هجری باشد.
این مسجد بدان جهت که در میان طایفه بنوسلمه بوده، به نام مسجد بنی سلمه نیز مشهور است.
این مسجد به احتمال، در روزگار امارت عمربن عبدالعزیز در شهر مدینه بازسازی شده است؛ زیرا او به دستور ولید بن عبدالملک، تصمیم گرفت تمامی مساجدی را که رسول خدا صلی الله علیه و آله در آنها نماز خوانده بود، بازسازی کند.
مسجد قبلتین در دوره سلطان سلیمان قانونی در سال ۹۵۰ قمری از نو تجدید بنا شد. بر اساس برخی گزارش ها، این مسجد در اوایل قرن چهاردهم قمری، رو به ویرانی بوده است. مسجد یاد شده از جمله مساجد بازسازی شده در دوره سلطنت فهد است که به صورت بسیار زیبایی بازسازی شد.
افزون بر محرابی که به سوی کعبه است، محلی هم برای نشان دادن محراب پیشین در برابر آن، روی دیوار مشخص شده است. کتیبه موجود نشان از آن دارد که تجدید بنای آن در تاریخ ۳۰/۳/۱۴۰۸ قمری، در مساحتِ ۳۹۲۰ متر مربع به انجام رسیده است.
گفتنی است که نوشته های روی دیوار قبله پیشین، در حوالی سال ۱۴۲۰ ق. محو شد و در حال حاضر چیزی روی آن دیوار نوشته نشده است.

دانشنامه عمومی

مسجد ذوالقبلتین، مسجدی است که در آن، قبلهٔ مسلمانان در حین یک نماز ظهر از بیت المقدس به بیت الله الحرام تغییریافت. پیامبر اسلام در این نماز، دو رکعت را به سوی بیت المقدس و دو رکعت دیگر را به جانب کعبه گزارد. این امر در مسجد بنی سالم مدینه انجام شد که بعدها به مسجد «ذوالقبلتین» یا دوقبله ای، مشهور گشت.
تغییر قبله از مسائل مهم کلامی و تاریخی اسلام است، محمد بن عبدالله به مدت ۱۳ سال پس از بعثت در مکه و چند ماه بعد از هجرت در مدینه، ( بین هفت تا هجده ماه ) به سوی بیت المقدس نماز می خواند، ولی بعد از آن قبله تغییریافت و مسلمانان مأمور شدند به سوی کعبه نماز بگزارند. بنابر نقل ابن هشام، هجده ماه از هجرت به مدینه می گذشت که در پانزدهم رجب، قبلهٔ مسلمین از بیت المقدس به سوی کعبه تغییر پیدا کرد. در تمام این مدت، پیروان محمد مورد سرزنش یهود قرارداشتند، چرا که بیت المقدس در اصل قبلهٔ اهل یهود بود، آن ها به مسلمانان طعن می زدند که اینان از خود استقلال ندارند و به سوی قبلهٔ ما نماز می خوانند و این دلیل آن است که ما برحقیم. اما مسلمانان به علت وجود بت ها در کعبه، وظیفه داشتند که بسوی بیت المقدس نماز بگزارند. پس از این امر و بی پاسخ نماندن طعنه و ایرادات یهودیان، مسلمانان موظف شدند نماز خواندن به جانب بیت المقدس ( قبله یهودیان ) را ترک، و به سمت بیت الله الحرام نماز بخوانند.
عکس مسجد ذوقبلتینعکس مسجد ذوقبلتینعکس مسجد ذوقبلتینعکس مسجد ذوقبلتین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس