مسجد الشمس

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] مسجد الشَّمس یا مسجد فَضِیْخ که مسجد رد الشمس نیز خوانده شده، مسجدی در مدینه در یک کیلومتری شرق مسجد قبا. بنابر روایات، واقعه رد الشمس، که از معجزات پیامبر اکرم(ص) و کرامات امام علی(ع) است، در این مکان روی داده است. از این مسجد امروزه تنها آثار ویران شده آن باقی مانده است. «بنی نصیر» از دیگر نام های این مسجد است و مشهورترین نام آن، «فضیخ» و «شمس» است. امروزه در مدینه، به مسجدی دیگر در نزدیکی مسجد ردالشمس به اشتباه مسجد فضیخ می گویند که در اصل، مسجد بنی قریظه است.
گفته شده است ماجرای رد الشمس در این محل رخ داده است. در ماجرای محاصره قلعه بنی نضیر، روزی پیامبر اکرم(ص) هنگام عصر، در حالی که سرش بر زانوی امام علی(ع) بود، به خواب رفت. نزدیک غروب خورشید بیدار و متوجه شد که علی(ع) هنوز نماز عصر را نخوانده است. از خدا خواست تا خورشید را بازگرداند و او نماز بگزارد. روایتی را که این ماجرا را نقل کرده، حدیث ردّ شمس می گویند که راویان شیعه و جمعی از راویان اهل سنّت آن را نقل کرده اند. برخی از منابع، مسجد را به نام «شمس» خوانده اند و وجه آن را چنین آورده اند: مسجد بر بلندی است و هنگام طلوع خورشید، اولین نقطه ای است که خورشید به آن می تابد.
نام دیگر این مسجد، فَضِیْخ بوده است. فضیخ به معنای شیره یا شراب خرما است. مسجد بدین سبب که میان نخلستان های العوالی واقع بوده بدین نام خوانده شده است. برای نامگذاری آن به فضیخ وجوه دیگری نیز در منابع آمده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس