مسئله وحی و پاسخ به شبهات ان

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] مسئله وحی و پاسخ به شبهات آن. مسئله وحی و پاسخ به شبهات آن نوشته حسین علوی مهر، کتابی است به زبان فارسی و با موضوع علوم قرآنی و کلام اسلامی. نویسنده این مجموعه را به هدف تبیین حقیقت وحی، خطاناپذیری آن، وحیانی بودن قرآن کریم و پاسخ به برخی شبهات درباره وحی نوشته است و در پی پاسخ به این سؤال است که وحی رسالی و وحی قرآنی و شبهات آن چگونه قابل بررسی است؟
کتاب دارای سخن ناشر، مقدمه و محتوای مطالب در 10 فصل است. در پایان هر فصل خلاصه آن فصل به همراه سؤالاتی مرتبط به آن ذکر شده است.
نویسنده در نگارش این اثر از 169 اثر فارسی، عربی و لاتین از منابع شیعه و سنی و غیرمسلمانان بهره برده است که برخی از آن ها پس از قرآن و نهج البلاغه عبارت اند از: روح المعانی آلوسی، تاریخ پیامبر اسلام(ص) آیتی، الکامل فی التاریخ ابن اثیر، طبقات الکبرای ابن سعد، اشارات و تنبیهات و شفای بوعلی، فصوص الحکم و فتوحات مکیه محی الدین عربی، احیای فکر دینی در اسلام محمد اقبال، مخزن العرفان بانو امین، علم و دین ایان باربور، البرهان فی تفسیر القرآن سیدهاشم بحرانی، فلسفه دین جان هیک، جامع البیان فی تفسیر آی القرآن طبری، قرآن شناسی، آموزش عقاید و آموزش فلسفه محمدتقی مصباح یزدی، المیزان فی تفسیر القرآن محمدحسین طباطبایی و... .
مؤلف در مقدمه به فصول کتاب اشاره می کند و می گوید: «وحی» از گزاره های مهمی است که علم کلام، علوم قرآنی و فلسفه دین، آن را بررسی کرده اند بسیاری از ادیان از جمله هندو، بودا، یهود، مسیحیت و اسلام، اصل وحی را پذیرفته اند؛ اگرچه در چگونگی و تعریف آن با هم اختلاف دارند. وحی با نبوت پیوند ناگسستنی دارد و از پایه های دین شمرده می شود و راه ارتباط‍ خداوند متعال با پیامبران است.»
نویسنده در فصل اول که به کلیات و مفاهیم اختصاص داده است معتقد است که بررسی واژگان مرتبط و دلالت های آن ها به ویژه در قرآن کریم، ما را به ساختار روشن در آن موضوع یاری می کند؛ ازاین رو در این فصل، مفهوم وحی و واژگان مرتبط با آن را جستجو نموده، تا حقیقت و حدود و ثغور آن آشکار گردد. در ادیان یهودیت و مسیحیت نیز همانند اسلام از واژه وحی استفاده شده است و برای آن ها معانی متفاوتی ارائه داده اند. در زبان عبری – آرامی وحی به معنای شتاب کردن است. و در مذهب مسیحیت، «جان هیگ» دیدگاه سنتی مذهب کاتولیک رومی و نیز مذهب پروتستان محافظه کار درباره وحی چنین می گوید: مجموعه ای از حقایق اصیل و معتبر الهی است که به بشر انتقال یافته است. در قرآن کریم واژه وحی بر معانی متعددی از قبیل وحی نبوت و رسالت، وحی الهام، اشاره، وحی تقدیر، وحی امر، وحی کذب و حی خبر آمده است.
وحی در اصطلاح نیز تعریف های متعددی دارد؛ که در مجموع می شود آن را چنین تعریف کرد: القاء پیام از جانب خداوند متعال به بشر (پیامبر) به واسطه فرشته یا بدون واسطه.

پیشنهاد کاربران

بپرس