مزار شریف

/mazArSarif/

لغت نامه دهخدا

مزارشریف. [ م َ رِ ش َ ] ( اِخ ) شهری در افغانستان مرکز ریاست ترکستان افغانستان پانزده کیلومتری مشرق بلخ سکنه آن 75000تن دارای صنایع است. اهمیت این شهر بخاطر مقبره ای است که بزعم مردم آن سامان از امیرالمؤمنین علی علیه السلام است. این مرقد را سلطان علی میرزا در آغاز قرن نهم هجری ( 802 هَ.ق. - 1420 م. ) بنا کرد. میرخواندمؤلف روضةالصفا درباره این مرقد چنین مینویسد: درشهور سنه خمس وثمانین و ثمانمأئه. ( 885 هَ.ق. ) که میرزا بایقرا در بلخ بود شمس الدین محمد از فرزندان بایزید بسطامی به بلخ رفت و کتابی تاریخی که در زمان سلطان سنجر تصنیف شده بود نشان داد در آن کتاب نوشته بود که مرقد علی بن ابیطالب ( ع ) در خواجه خیران در فلان موضع است میرزا بایقرا سادات و اعیان و قضات را جمع کرد و بدان دهکده که در سه فرسخی بلخ است رفتند در آنجا گنبدی بود و قبری داشت آن قبر را بکندند لوحی از سنگ سفید پیدا شد که برآن نوشته بود «هذا قبرأسداﷲ أخ رسول اﷲ علی ولی اﷲ» میرزا بایقرا قاصدی به هرات فرستاد. خاقان منصور بفرمود قبه ای در کمال ارتفاع بر آن قبر بنیاد کردند و در اطراف آن ایوانها و بیوتات ساختند و قریه خواجه خیران از کثرت عمارت و زراعت صفت مصر گرفت.... ( بریتانیکا. سرزمینهای خلافت شرقی ص 449. خواندمیر جزء سوم ص 238. اعلام المنجد ).

فرهنگ فارسی

شهری است در افغانستان و مردم آن معتقدند که مرقد حضرت علی بن ابیطالب علیه السلام در آنجا است . جمعیت آن در حدود ۴۵/٠٠٠ تن است .
شهری در افغانستان

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] مزار شریف، مرکز ولایت بلخ افغانستان. مقبره منسوب به علی بن ابی طالب(ع)، امام اول شیعیان در این شهر واقع است. مزار شریف در حدود ۱۵ کیلومتری شهر تاریخی بلخ قرار دارد. اهل سنت در افغانستان معتقدند که پیکر امام علی(ع)از نجف به این شهر منتقل شده است؛ اما شیعیان ضمن احترام به مدفن مزار شریف، بنابر شواهد و ادله تاریخی و کلامی، معتقدند که مدفن امام علی(ع)در نجف قرار دارد.
«مزار شریف» به فارسی به معنای زیارتگاه یا مدفن گرامی است. این نام را به سبب وجود مقبره منسوب به امام اول شیعیان و خلیفه چهارم اهل سنت، علی بن ابی طالب(ع) در این شهر به آن داده اند. گویا نام پیشین آن خواجه خیران بوده است.
مزار شریف در شمال افغانستان و در پانزده کیلومتری شرق ویرانه های شهر تاریخی بلخ واقع است. این شهر ۳۶۸ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.

دانشنامه عمومی

مَزار شَریف مرکز ولایت بلخ در شمال افغانستان و چهارمین شهر بزرگ افغانستان پس از شهرهای کابل، هرات و قندهار است. [ ۲] مزار شریف، نام و جایگاه خود را پس از پیداشدن قبری منسوب به علی بن ابی طالب ( یا امامزاده علی ) یا زرتشت پیامبر در سده ۹ ق ( ۱۵م ) و ایجاد مرقدی روی آن به دست آورد. این مکان به نام زیارت یا مزار سخی و نیز مسجد کبود یاد می شود که در مرکز این شهر واقع است.
مزار شریف در ۱۵ کیلومتری شرق شهر باستانی بلخ واقع شده است. این شهر در ۱۲۳۰ ش ( ۱۸۵۲ م ) جزء قلمرو افغانستان شد.
شهر مزار شریف به عنوان قطب مهمی در منطقه شمال در نزدیکی مرزهای ازبکستان و تاجیکستان واقع است. شهر دارای یک فرودگاه بین المللی بوده و تنها شهر افغانستان بین مراکز ولایتی با ۹۱٪ زمین های پوشیده از ساختمان است. [ ۳] مزار شریف دارای منطقه ای بزرگ و مسکونی جدا، از منطقه شهرداری است که جز کلان شهر مزار شریف به شمار می رود. مزار شریف پایین ترین شهر افغانستان از سطح دریا به میزان ۳۵۷ متر ( ۱٬۱۷۱ فوت ) است. شهر در جریان تهاجم شوروی و جنگ های داخلی بزرگ ترین شهر افغانستان بود که به طور معجزه آسایی سالم ماند و امروز از امن ترین شهرهای افغانستان بعد از بامیان است. [ ۴] مزارشریف گرمترین شهر در ولایت بلخ است که درجه گرما آن حتی به ۴۵ درجه سانتیگراد در تابستان می رسد. این بیشترین نفوس را در سمت شمال دارد.
شهر مزار شریف در ولایت بلخ افغانستان قرار دارد. در این شهر بارگاه با عظمت و باشکوهی قرار دارد که مورد توجه مردم افغانستان است. برخی از شیعیان به معجزه و حاجت از بارگاه منسوب به علی در این شهر اعتقاد دارند. در این بارگاه قرار که روی سنگ قبرش نوشته شده: «هذا مزار شریف علی بن ابیطالب». بنا به روایات مستدل و دقیق تر و اعتقاد بسیاری از مسلمانان محل دفن علی ابن ابیطالب در نجف عراق قرار دارد که علی بن ابیطالب در مزار شریف با ایشان همنام است. به احتمال بسیار زیاد فردی که در مزار شریف دفن شده، یکی از دانشمندان و علامهٔ خوشنامی است که در سده پنجم می زیست و علاوه بر اشتراکات در نام یا لقب با امام اول شیعیان، ارادت زیادی نیز به امامان شیعه داشته است.
احترام این بارگاه نزد شیعیان افغانستان محفوظ است. به ویژه آن که اکنون محل تجمعی برای عبادت پروردگار شده است. [ ۵]
همچنان هر سال در نوروز در مزار شریف جشنی بر پا می شود که به نام جشن گل سرخ مشهور است و چهل روز طول می کشد. همه ساله بعضی از مردم در ایام سال نو به این شهر می آیند و نوروز را جشن می گیرند و با برافراشتن ژنده ( پرچم، عَلَم ) روضه سال نو را آغاز می کنند که تا چهل روز برافراشته است و به تاریخ ده ثور ( اردیبهشت ) دوباره پایین کشیده می شود.
عکس مزار شریفعکس مزار شریفعکس مزار شریفعکس مزار شریفعکس مزار شریفعکس مزار شریف
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

مَزار شریف
مسجد کبود، مزارشریف
بزرگ ترین شهر ترکستان افغانستان و کرسی استان بلخ در شمال این کشور. مرکز تجارت پوست های قیمتی قراگل است. جمعیت شهر را در سال های اخیر در حدود ۲۴۶,۹۰۰ نفر تخمین زده اند. مردم شهر و اطراف آن عمدتاً از ازبک ها هستند. این شهر به واسطۀ مزار منسوب به حضرت علی (ع) اعتبار یافته و به همین سبب مزار شریف خوانده شده است. این مزار در ۸۸۵ق، در زمان سلطان حسین بایقرا و براساس مندرجات کتابی که در زمان سلطان سنجر سلجوقی نوشته شده بود، شکل گرفت. مزارشریف در دورۀ جنگ های افغانستان، مرکز قدرت ژنرال عبدالرشید دوستم، سرکردۀ ازبکان، بود.

پیشنهاد کاربران

این شهر را برای آن مزار شریف می خوانند که به گمان شخصی که در خواب دیده است، گوییا علی بن ابی طالب رضی الله عنه ر این شهر در مسجد کبود مزارشریف مدفون باشد. حال آنکه زردشت مدفون آنجا می باشد.
همچنان هر سال در نوروز که یک جشن زردشتی است و با اسلام و مسلمانان سر و کاری ندارد، در مزار شریف بر پا می شود، که به نام جشن گل سرخ مشهور است. و این جشن ۴۰ روز دوام می کند. که حوالی مقبره با برپا کردن مجالس رقص و تنفروشی و فحشا مزین می شود. و با باورهای خرافاتی که بر افراشتن جهنده ( پرچم ) روضه سال نو را آغاز می کنند و الی چهل روز این ژنده بر افراشته می باشد و به تاریخ ده ثور دو باره پایین می شود. چیزی که بدعت در دین می باشد و بس.
...
[مشاهده متن کامل]

بپرس