مزار امامزاده سیدمحمد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آستان مبارک سیدمحمد، زیارتگاهی در شهر سامرا بوده و متعلق به سیدمحمد فرزند امام هادی (علیه السّلام) است.امامزاده سیدمحمد فرزند امام هادی (علیه السلام) است. ایشان نزد شیعیان و نیز اهل سنت منطقه از جایگاه ویژه ای برخوردار است. به گونه ای که قسم خوردن به سیدمحمد موجب پایان یافتن اختلافات و مشاجرات است. این زیارتگاه در پنجاه کیلومتری جنوب سامرا و در شمال بغداد و نزدیک قریه ای به نام بلد در استان صلاح الدین، واقع شده است. که به سبب وجود این قبر، به «بلد سیدمحمد» معروف است. این قریه که تا بغداد، هشتاد کیلومتر فاصله دارد- از نواحی دُجَیل، بین راه بغداد و سامرا، واقع شده است. وی از بزرگان و مبارزان عصر خود بود و میان شیعیان و دوستداران اهل بیت (علیهم السلام) به سبع الدجیل (شیر دجیل)، معروف بود.آستان امامزاده سیدمحمد بارها مورد بازسازی و تعمیر قرار گرفته است.
شیعیان عرب زبان، برای این بزرگوار، درست همان احترامی را قائل و معتقدند که شیعیان فارسی زبان، به ویژه ایرانیان، برای حضرت ابوالفضل العباس (علیه السلام) قائل اند. وی نه تنها نزد شیعه، بلکه نزد اهل سنت و اعراب بادیه، از جایگاه رفیعی، برخوردار است. آنان نیز احترام او را دارند و از ایشان می ترسند.ازاین رو هرگز قسم دروغ به او نمی خورند و پیوسته از اطراف برای او، نذر می برند. مرقدش، محل پایان یافتن بسیاری از اختلاف ها و مشاجرات است؛ چراکه وقتی کار به قسم خوردن به امامزاده محمد، کشیده می شود، منکر، از قسم خوردن خودداری می نماید و حق را به طرف دعوا می دهد؛ مبادا مورد خشم و نفرین آن بزرگوار، قرار گیرد.
ولادت سیدمحمد
سیدمحمد، بنابر برخی از منابع، حدود سال ۲۲۸ ه. ق، متولد شد.
جمعی از نویسندگان، دائرة المعارف تشیع، ج۳، ص۴۱۰.
امام هادی (علیه السلام) و فرزندش امام حسن عسکری (علیه السّلام)، به محمد، بسیار ابراز علاقه می کردند؛ به طوری که امام برای او، مجلس ختم برگزار کرد. جمعی از بنی هاشم، از جمله حسن بن حسن افطس، نقل کرده اند: روز وفات سیدمحمد، به خانه امام هادی(علیه السلام) رفتیم و دیدیم در صحن خانه، بساط گسترده اند و مردم دور تا دور، نشسته اند. جمعیت را تخمین زدیم، غیر از موالی و سایر مردم، ۱۵۰ نفر از آل ابی طالب، بنی هاشم و قریش، حضور داشتند. ناگهان امام حسن عسکری (علیه السلام) در حالی که گریبان خود را در مرگ برادر، چاک کرده بود، وارد شد و کنار پدر ایستاد. ما حضرت را نمی شناختیم. پس از ساعتی، حضرت امام هادی (علیه السلام) رو به او کرده و فرمود:«یا بُنَی اَحْدِثْ لِلهِ شُکْراً فَقَدْ اَحْدَثَ فِیکَ اَمْراً».امام حسن (علیه السلام) گریه کرد و گفت:«الْحَمْدُ لِلهِ رَبّ الْعالَمِینَ، ایاهُ نَشْکُرُ نِعَمَهُ عَلَینا وَ اِنّا لِلهِ وَ اِنّا اِلَیهِ رَاجِعُونَ».پرسیدم: «او کیست؟» جواب داد: «حسن (علیه السلام) فرزند امام علی النقی (علیه السّلام)». در آن هنگام، بیست ساله به نظر می رسید. ما فهمیدیم که پس از پدر، او امام است.
مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۵۰، ص۲۴۵.
...

[ویکی حج] مزار امامزاده سیدمحمد(ع). آستان مبارک سیدمحمد، زیارتگاهی در کشور عراق در شهر سامرا بوده و متعلق به سیدمحمد فرزند امام هادی(ع) است.
امامزاده سیدمحمد نزد شیعیان و نیز اهل سنت منطقه از جایگاه ویژه ای برخوردار است. به گونه ای که قسم خوردن به سیدمحمد موجب پایان یافتن اختلافات و مشاجرات می گردد.
این زیارتگاه در پنجاه کیلومتری جنوب سامرا و در شمال بغداد و نزدیک قریه ای به نام بلد در استان صلاح الدین عراق واقع شده است. این قریه به سبب وجود این امامزاده، به «بلد سیدمحمد» معروف است. وی از بزرگان و مبارزان عصر خود بود و میان شیعیان و دوستداران اهل بیت(ع) به سبع الدجیل (شیر دجیل)، معروف بود.

پیشنهاد کاربران

بپرس