مریم عذرا

دانشنامه آزاد فارسی

مَریم عَذْرا
مَریم عَذْرا
مشهور به مریم مقدس، تئوتوکوس (مادر خدا) در یونانی، میریام در عبری و مریم (س) در اسلام.در عهد جدید. او مادر عیسی به ارادۀ الهی (← بکرزایی) و همسر یوسف نجّار است. کلیسای کاتولیک به آبستنی عصمت آمیز (ولادت بدون گناه ذاتی) و عروج جسمانی او به آسمان باور دارد و او را به منزلۀ شفیع، مقدس می دارد. یادروز بشارت او ۱۵ اوت است. بنابه روایات، پدر و مادری سالخورده به نام های یوآخیم و حنّا داشت. با یوسف پیمان زناشویی بست و با او به بیت لحم رفت. کاتولیک ها معتقدند که برادران عیسی، پسران یوسف، از زنی پیش از مریم بودند و مریم تا پایان عمر باکره ماند. پاپ پل ششم در ۱۹۶۴ او را «مادر کلیسا» نامید.
مقام آسمانی مریم. کلیساهای کاتولیک و ارتُدوکس و برخی از کلیساهای انگلیکان مریم عذرا را حلقۀ اتصالی بین زمین و آسمان می دانند. لقب تئوتوکوس (مادر خدا) از ۴۳۱م به او تعلق گرفته است. عقیده بر این است که او چون مادر عیسی است به وی دسترسی دارد و شفاعت مسیحیانی را که به او متوسل شوند نزد وی خواهد کرد. مریم مقدس ضریح هایی در سرتاسر جهان دارد. هزاران کلیسا به نام اوست و مسیحیان بسیاری گفته اند که مریم بر آنان ظاهر شده است. به سبب کیفیت فرزندزایی و مقامش به نام «مادر خدا»، کلیسای کاتولیک رومی او را نه پرستش بلکه تکریم می کند. دعای توسل به او تنها برای این است که برای شخص دعا کند، چنان که هر مسیحی ممکن است از مسیحی دیگر بخواهد که برایش دعا کند.
بشارت و بکرزایی. کلیساهای کاتولیک، انگلیکان و ارتُدوکس او را باکره (عذرا) می دانند و معتقدند که در وقت بشارت، روح القدس نطفۀ تکوین را در بطن او قرار داد. همۀ مسیحیان تصدیق می کنند که عیسی از مریم باکره به دنیا آمد، اما دربارۀ معنی لفظ «باکره» و «بکرزایی» با هم اختلاف نظر دارند. گروهی ادعا می کنند که «باکره» در انجیل ها به دختری اطلاق می شود که به سن ازدواج رسیده است، نه به دختری که به تعبیر امروزی باکره مانده و آمیزش جنسی نداشته است.
لقاح مطهر. پیروان کلیسای کاتولیک و اعضایی از کلیساهای انگلیکان به لقاح مطهر مریم عذرا اعتقاد دارند و به عبارت دیگر معتقدند که او بدون گناه ذاتی به دنیا آمد و تا پایان عمر معصوم ماند و بدین سان از هر انسان دیگری متمایز شد. معتقدان به لقاح مطهر ادعا می کنند زنی که عیسی را به دنیا آورد، و مسیحیان او را پسر خدا می انگارند، نمی توانست انسانی عادی باشد.
در قرآن. دختر عِمران و مادر عیسی (ع). نام او ۳۴بار در قرآن آمده است. سورۀ ۱۹ قرآن به نام اوست. دربارۀ تولد او و این که مادرش حنّا او را پیش از تولد نذر خدمت در معبد بیت المقدس کرده بود در سورۀ آل عمران توضیحاتی آمده است. خداوند او را برگزیده و بر زنان جهانیان برتری داده است (آل عمران، ۴۳). مریم دختر عمران خود را پاکیزه نگاه داشت، وی از فرمانبران بود و کلمات و کتاب های پروردگارش را تصدیق کرد (تحریم، ۱۲؛ انبیاء، ۹۱). او در نهایت پاکدامنی می زیست و با دمیده شدن نفخۀ الهی توسط روح القدس به طرزی معجزه آسا آبستن شد و عیسی (ع) را به دنیا آورد (نساء، ۱۷۱؛ انبیاء، ۹۱). همانند او عیسی (ع) مایۀ عبرت و آگاهی عالمیان است (انبیاء، ۹۱). مریم یکی از چهار بانوی بزرگ در فرهنگ اسلامی در کنار آسیه، خدیجه و فاطمه (س) است.

پیشنهاد کاربران

بپرس