مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری که پیشنهاد تأسیس آن در سال 1369 از سوی وزیر محترم وقت علوم ، تحقیقات و فناوری ارائه شد بر اساس تفاهم نامه منعقده بین فرهنگستان علوم جهان سوم و وزارت متبوع در شیراز توسط پروفسور دکتر جعفر مهراد تأسیس گردید.
قانون تأسیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری در نخستین سال های اولیه به تصویب مجلس شورای اسلامی ایران رسید و اساسنامه آن را نیز هیأت محترم دولت جمهوری اسلامی ایران تدوین و تصویب کرد. این اساسنامه به خاطر اصلاحات ضروری دوبار به تصویب شورای نگهبان رسیده است. تأسیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری با این فلسفه صورت گرفته است که اعضای هیأت علمی ، پژوهشگران و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی کشورهای اسلامی و کشورهایی که در منطقه جغرافیایی ایران قرار دارند، دارای نیازهای اطلاعات علمی و فنی هستند. تأمین نیازهای اطلاعات علمی و فنی طبق تفاهم نامه منعقده از مأموریت های اصلی مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری است.
در شرح وظایف و اختیارات این مرکز که در اساسنامه آن گزارش شده است، فعالیت های زیر بخشی از اختیاراتی است که مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری برنامه ها و خدمات خود را بر اساس آن پایه گذاری کرده است:
1. برقراری ارتباطات الکترونیکی به منظور دریافت و ارسال اطلاعات داخلی و منطقه ای در حوزه های علوم و فناوری 2. برقراری نظام مبادله الکترونیکی اطلاعات بین محققان ایرانی و منطقه ای 3. تهیه و سازماندهی دانش مکتوب داخلی و منطقه ای در حوزه علوم و فناوری 4. تأسیس انواع پایگاه های اطلاعاتی در حوزه علوم و فناوری 5. انتشار گزارش های پژوهشی ، نشریات علمی و کتاب های فارسی و غیر فارسی در حوزه علوم و فناوری 6. حمایت از پژوهش های داخلی و منطقه ای در حوزه های علوم و فناوری 7. برقراری سخنرانی های علمی با دعوت از متخصصان داخلی و خارجی 8. ایجاد زمینه های لازم برای جلب همکاری متخصصان ایرانی مقیم خارج از کشور درباره فعالیت های مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری 9. اجرای برنامه های علمی و تبادل استاد و دانشجو با دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی داخل و منطقه در قالب مجوزهای قانونی موجود و یا کسب مجوز خاص از مجلس شورای اسلامی 10. برقراری ارتباط علمی با سازمان ها و نهادهای بین المللی به ویژه یونسکو، فرهنگستان علوم جهان سوم، سازمان همکاری های اقتصادی (ECO) و سازمان کنفرانس اسلامی 11. برقراری ارتباط و تشریک مساعی با بخش های صنعتی، خدماتی و آموزشی برای شناسایی نیازها و تأمین اطلاعات مورد نیاز آنها در طول سال های تأسیس و فعالیت ، مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری راه های گوناگونی را برای کسب موفقیت در تأمین نیازهای اطلاعات علمی و فنی پیموده است. موفقیت بسیاری از این برنامه ها با به کارگیری نیروهای انسانی متخصص ، خبره و متعهد تضمین شده است. این چالش امروز که 20 سال از تأسیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری گذشته است همچنان وجود دارد و تأمین نیروی انسانی واجد شرایط برای مدیریت های علمی گروه های پژوهشی و واحدهای فناوری و خدمات اطلاعات علمی از اهمیت فراوان برخوردار است.
به کارگیری متخصصان مختلف در حوزه های علوم و فناوری، اجرایی شدن بخشی از وظایف و اختیارات این مرکز را تضمین کرده است، به گونه ای که امروز مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری بیشترین پایگاه های اطلاعاتی را تأسیس نموده ، مجلات و کتاب های مختلفی را به چاپ سپرده ، سخنرانی ها و همایش های متعددی را برگزار کرده و خدمات اطلاعات علمی و فنی را بدون محدودیت موضوعی در قالب مقاله، کتاب، پایان نامه ، گزارش های فنی و تحقیقاتی ، اسناد و مدارک در بین دانشگاه ها و مؤسسات داخلی و کشورهای منطقه توزیع نموده است.

پیشنهاد کاربران

مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری ( انگلیسی: Regional Information Center for Science and Technology یا به اختصار RICeST ) یک مرکز اطلاعاتی و پژوهشی در شهر شیراز است که به تولید و توزیع اطلاعات علمی در سطح کشورهای واقع در خاورمیانه، آسیای مرکزی، شبه قاره هند و شمال آفریقا می پردازد.
...
[مشاهده متن کامل]

مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری یکی از نخستین مراکز اطلاع رسانی تمام خودکار کشور ایران است که در حال حاضر اطلاعات چاپی و الکترونیکی را در قالب کتاب، نشریات فارسی و زبان های دیگر، دیسک های فشرده و پایگاه های اطلاعاتی در دو سطح داخلی و منطقه ای در اختیار محققان، دانش پژوهان و مراکز علمی و تحقیقاتی قرار می دهد. این مرکز علاوه بر پایگاه های فارسی، لاتین و نشریه ها اقدام به ایجاد پایگاه استنادی علوم جهان اسلام ( ISC ) نموده است.
مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری در سال ۱۳۷۰ و در پی منقد کردن تفاهم نامه ای میان محمد عبدالسلام برنده جایزه نوبل و رئیس و بنیانگذار فرهنگستان علوم کشورهای جهان سوم و مصطفی معین وزیر وقت علوم تحقیقات و فناوری ایران کار خود را رسماً در شیراز آغاز نمود. جعفر مهراد، استاد گروه کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه شیراز، مؤسس این مرکز بود.
مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری که در ابتدا با عنوان کتابخانه منطقه ای علوم و تکنولوژی نامگذاری شد، با هدف بهبود تولید و توزیع اطلاعات علمی در سطح ایران و کشورهای منطقه بنیانگذاری شده است. مراد از کشورهای منطقه کشورهای واقع در خاورمیانه، آسیای مرکزی، شبه قاره هند و شمال آفریقا است که حدود ۴۰ کشور را پوشش می دهد.

مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوریمرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/مرکز_منطقه‌ای_اطلاع‌رسانی_علوم_و_فناوری

بپرس