مرکز اسناد انقلاب اسلامی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] مرکز اسناد انقلاب اسلامی به عنوان مؤسسه پژوهشی تاریخ انقلاب اسلامی ایران و به منظور جمع آوری اسناد و مدارک مربوط به نهضت امام خمینی جهت انجام تحقیقات مستند تاریخی و سندیت تدوین و نگارش تاریخ انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در سال 1360 فعالیت خود را آغاز نمود. در این راستا تلاش زیادی صورت گرفت تا اسناد موجود مرتبط با تاریخ انقلاب اسلامی جمع آوری شود.
در سال 1367 حضرت امام خمینی در نامه ای به حجت الاسلام والمسلمین سید حمید روحانی رییس وقت مرکز، ضمن قدردانی از تلاشهای ایشان و مجموعه همکاران وی با ابراز عدم رضایت از انتشار تاریخ های غیرواقعی از طرف وابستگان به شرق و غرب، ضمن تشویق به نگارش تاریخی واقعی و مستند، پیگیری جدی تر در خصوص جمع آوری همه اسناد اعم از نوشته، صدا و تصویر را مورد تاکید قرار دادند. بر این اساس و از آن تاریخ عملاً مرکز اسناد انقلاب اسلامی به محلی برای جمع آوری و نگهداری کلیه اسناد انقلاب اسلامی ایران تبدیل شد.
در سال 1374 با پیشنهاد هیات امنای مرکز، حجت الاسلام والمسلمین روح الله حسینیان به عنوان رییس مرکز اسناد انقلاب اسلامی از سوی مقام معظم رهبری منصوب گردید و تاکنون ایشان عهده دار این مسؤولیت می باشد. در سال 1375 و در پی درخواست رییس مرکز از رهبر معظم انقلاب در خصوص همکاری همه جانبه ارگانهای ذیربط در جهت جمع آوری اسناد انقلاب اسلامی، معظم له در این خصوص دستور همکاری حداکثری صادر فرمودند.
کتابخانه - مرکز اسناد انقلاب اسلامی هم اکنون در پی تلاش های صورت گرفته، آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی با نزدیک به یک میلیون و هفتصد هزار برگ سند نوشتاری، شصت هزار قطعه عکس، دویست هزار قطعه نگاتیو، بیست و سه هزار ساعت صدا و پانزده هزار ساعت تصویر، آرشیوی بسیار غنی از اسناد انقلاب اسلامی را دارا می باشد. همه سیاستگذاری و تلاش مجموعه هم اکنون بر این متمرکز شده است که اطلاعات این اسناد هر چه بیشتر استخراج، بازیابی و در اختیار پژوهشگران تاریخ انقلاب اسلامی قرار گیرد.
آنچه در سیاستگذاری بلندمدت مرکز مدنظر قرار گرفته تدوین و نگارش تاریخ انقلاب اسلامی می باشد بر این اساس تلاش فراوانی صورت می گیرد تا با استفاده از آرشیو اسناد مذکور و کتابخانه بزرگ تخصصی تاریخ معاصر ایران که دارای حدود 40 هزار عنوان کتاب می باشد و در کنار آن آرشیو مطبوعات که همه روزنامه های ایران از بدو پیدایش روزنامه نگاری در کشور تاکنون و همه مجلات منتشر شده در حوزه سیاست و تاریخ معاصر را دارا می باشد، فضای کاملا علمی جهت مطالعه و پژوهش برای محققان فراهم آید.
هم اکنون مرکز در هر سال 72 اثر تدوینی و پژوهشی در زمینه تاریخ انقلاب اسلامی را اعلام و پس از بررسی درخواستهای پژوهشگران، این طرح ها را واگذار و پس از انجام هر پنج روز به صورت یک کتاب منتشر می نماید.
مرکز اسناد انقلاب اسلامی علاوه بر معاونت خودکفایی که هم اکنون جناب آقای علی رامندی عهده دار مسؤولیت آن می باشد و نیز معاونت اداری و مالی که جناب آقای علی عرفاتی آن را اداره می نماید، دارای چهار معاونت دیگر به شرح زیر است:
این معاونت، هم اکنون با مسئولیت آقای محمد شجاعیان فعالیت می کند. واحد تهیه و آرشیو این معاونت، وظیفه تهیه سندهای جدید و آرشیو و نگهداری سندهای موجود را بر عهده دارد. اسناد جدید بر اساس نیازهای پژوهشی مرکز تهیه می گردد. هم اکنون ورودی سند به مرکز اسناد انقلاب اسلامی حدود هشتاد هزار برگ در سال می باشد. واحد سازماندهی اسناد هم وظیفه فهرست نویسی و استخراج اطلاعات اسناد را عهده دار می باشد. علاوه بر این دو واحد، این معاونت دارای دو واحد رایانه و اینترنت و کتابخانه می باشد.

دانشنامه آزاد فارسی


مؤسسه پژوهشی تاریخ انقلاب اسلامی ایران، با هدف جمع آوری و بایگانی اسناد و مدارک مربوط به نهضت امام خمینی (ره)، جهت انجام تحقیقات مستند تاریخی و سندیّت تدوین و نگارش تاریخ انقلاب اسلامی، تأسیس شده در ۱۳۶۰ش. در ۱۳۶۷ امام خمینی (ره) طی نامه ای به سید حمید روحانی، وی را مأمور پی گیری درخصوص جمع آوری همۀ اسناد اعم از نوشته، صدا، تصویر و جز آن کرد و از همان تاریخ مرکز اسناد انقلاب اسلامی، به مرکز اصلی گردآوری این اسناد بدل شد. در ۱۳۷۴، با پیشنهاد هیئت امنای مرکز، حجت الاسلام روح الله حسینیان به عنوان رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی از سوی مقام رهبری، آیت الله خامنه ای، منصوب شد. آیت الله خامنه ای در ۱۳۷۵ به همۀ مراجع و ارگان های ذیربط جهت همکاری با مرکز اسناد انقلاب اسلامی، دستور ویژه ای صادر کرد. در این مرکز نزدیک به ۲میلیون سند، نوار و عکس وجود دارد. کتابخانه ای پژوهشی در زمینۀ تاریخ معاصر ایران، و نیز امکانات ویژۀ رایانه ای جهت تحقیقات مربوطه دایر شده است. ساختار اداری مرکز شامل این بخش هاست: معاونت اطلاع رسانی، معاونت پژوهشی، معاونت انتشارات و بخش مستقل ضبط تاریخ شفاهی. عالی ترین مرجع سیاست گذاری مرکز اسناد انقلاب اسلامی، هیئت امنای آن است که نام اعضای آن عبارت اند از مصطفی پورمحمدی (رئیس هیئت امنا)، سید حمید روحانی و روح الله حسینیان.

پیشنهاد کاربران

بپرس