مرکبات
/morakkabAt/
مترادف مرکبات: آمیخته ها، ترکیبات ، درختان میوه نارنج، لیمو، پرتقال، نارنگی
متضاد مرکبات: مفردات، بسایط
برابر پارسی: ترشاب، آمیختگان، نارنج گونه ها، پیوندیان
معنی انگلیسی:
لغت نامه دهخدا
- مرکبات امتزاجیه و غیرامتزاجیه ؛ مرکبات امتزاجیه از یازده تا نوزده و غیرامتزاجیه از بیست و یک تا نودونه باشد. ( از آنندراج ). رجوع به مرکب شود.
|| ج ِ مرکب ، نوع درختان گرمسیری که برگهای شکننده و لغزان و میوه های ترش یا ملس یا شیرین دارد و برگهای آن در زمستان نیز بر درخت ماند. نوعی درختان که خزان نکنند و میوه های شیرین و ترش و معطر دارند. ( یادداشت مرحوم دهخدا ). مرکبات در نواحی گرمسیر و مرطوب عمل می آید، در ایران مخصوصاً در سواحل بحر خزر و در بعضی نقاط جنوب است. سابقاً در گیلان و مازندران مرکبات زیاد بود ولی به تدریج رو به نقصان گذارده است طریقه کاشتن آن بوسیله تخم و یا بواسطه نهال ریشه دار است. در سال سوم درخت مرکبات را برای خوبی جنس و طول عمر پیوند میزنند و برای حمل میوه آن به نواحی دوردست معمولاً آنها را زودتر می چینند. ( از جغرافیای اقتصادی کیهان ). برخی از انواع مرکبات ایران عبارتنداز: بادرنگ. بارپوست. بالنگ. بکرائی. پاتاوی. ( پتابی ، پتاوی ). پرتقال. ترشاب. ترشه. ترنج. توسرخ. دارابی. سلطان المرکبات. عباسی. فتابی. فتاوی. لیموی آب. لیموی ترش. لیموی ژاپنی. لیموی شیرین. لیموی عمانی. نارنج. نارنگی. نافه. و رجوع به مرکب شود. || در اصطلاح فلسفی ، موالید ثلاث را مرکبات گویند در مقابل بسائط که عقول و نفوس و هریک از عناصر هستند. ( از فرهنگ علوم عقلی ). و رجوع به مرکب و مرکبه شود.
- مرکبات خارجیه ؛ مرکباتی است که اجزاء ترکیب کننده آن درخارج موجود باشد مانند ترکیب جسم از ماده و صورت و غیره. ( شفا ج 2 ص 115، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات طبیعی ؛ موالید ثلاث است و آنچه بالطبع ترکیب یافته باشد. ( اسفار، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات عقلی ؛ اموری است که با تعقل و تحلیل عقلی منحل به اجزائی شوند و وجود خارجی آنها در ظرف خارج منحل به اجزائی نگردد، مانند نوع که در عقل منحل به دو جزء ذاتی می شود که جنس و فصل باشدولکن در خارج یک امر است مقابل مرکبات عینیه. ( شفا و اسفار، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات عنصری ؛ موالید ثلاث است. ( مصنفات ، از فرهنگ علوم عقلی ).
- مرکبات عینیه ؛ مرکبات خارجی است. ( اسفار، از فرهنگ علوم عقلی ).بیشتر بخوانید ...
فرهنگ فارسی
( اسم ) جمع مرکبه ( مرکب ) .
فرهنگ عمید
۲. (زیست شناسی ) میوه هایی از قبیل لیمو، نارنج، پرتقال، نارنگی، و امثال آن ها.
دانشنامه عمومی
مُرَکَّبات یکی از مهم ترین سردهٔ میوههای نیمه گرمسیری هستند، که بومی آسیای جنوبی، آسیای شرقی، آسیای جنوب شرقی، ملانزی و استرالیا می باشند. مرکبات مهم ترین سرده از تیرهٔ سدابیان هستند. از مهم ترین مرکبات می توان به پرتقال، نارنگی، لیمو ترش، لیمو شیرین، گریپ فروت، نارنج، ترنج، بکرایی، لیموعمانی، بالنگ و کام کوات و دارابی اشاره کرد.
براساس اعلام فائو، تولید جهانی مرکبات در سال ۲۰۱۶، ۱۲۴ میلیون تن بوده است که حدود نیمی از این تولید را پرتقال تشکیل می دهد همچنین طبق اعلام آنکتاد ( UNCTAD ) ، تولید مرکبات در اوایل قرن بیست و یکم عمدتاً به دلیل افزایش سطح زیر کشت، بهبود در حمل و نقل و بسته بندی، افزایش درآمدها و ترجیح مصرف کننده به غذاهای سالم رشد کرده است. در سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰، تولید جهانی پرتقال چهل و هفت میلیون و پانصد هزار تن تخمین زده شده که توسط کشورهای برزیل، مکزیک، اتحادیه اروپا و چین به عنوان بزرگ ترین تولیدکنندگان هدایت می شود.
کشور ایران مقام هفتم را در میان کشورهای تولیدکنندهٔ مرکبات کسب کرده است، که در این میان استان های گیلان و مازندران بیشترین سهم در تولید مرکبات را دارا می باشند و پس از آن استان هایی نظیر خوزستان، فارس، کرمان و هرمزگان از دیگر تولیدکنندگان مهم مرکبات می باشند. [ ۱] [ ۲]
اگر بسیاری از میوه ها را با پوست بخوریم فواید بیشتری برای بدن دارد؛ چراکه بخش زیادی از ویتامین ها و مواد مغذی آنها در پوستشان نهفته است و پوست کندن آنها این مواد مغذی را هدر می دهد. موز، کیوی، پیاز و مرکبات از آن جمله اند. می توان موز را با پوست خورد. می توان با خیال راحت پوست مرکبات را از هر نوع و با هر اسمی خورد. پوست مرکبات سرشار از مواد مغذی و ویتامین های ضروری برای بدن است. البته خوردن پوست مرکباتی چون پرتقال کار چندان راحتی نیست چون کمی تلخ است اما قطعات کوچک آن همراه با خود میوه خوردنش را راحت تر می کند. اگر با چنین کاری هم نمی توانید کنار آیید، می توانید پرتقال را با پوست مربا کنید یا اینکه همه میوه را همراه با پوستش تبدیل به مارمالادی خوش عطر و طعم کنید. همچنین می توانید آنها را به دایره های خیلی نازک تقسیم کنید و سپس کباب پزشان کنید و با سالاد یا پاستا میل کنید. همچنین از پوست برخی مرکبات می توان مربا درست کرد. [ ۳] [ ۴] استفاده بیش از حد از کودها و سموم دفع آفات در مرحله رشد محصول باعث می شود مقدار زیادی از ترکیب های مضر در پوست میوه ها و سبزی ها تجمع پیدا کند و مصرف این محصولات با پوست، مقدار زیادی از باقیمانده سموم را در پوست میوه وارد بدن فرد مصرف کننده می کند به خصوص اگر زمان کافی از برداشت محصول تا مصرف آن سپری نشده باشد. بسیاری از سموم شیمیایی حدود ۲ هفته پس از سم پاشی تجزیه می شوند و از بین می روند پس اگر فاصله زمانی بین سم پاشی تا مصرف میوه بین ۲ تا ۳ هفته باشد، خطری متوجه مصرف کننده نخواهد بود در غیر این صورت مقدار قابل توجهی از آن وارد بدن می شود که می تواند خطرناک باشد. برخی افراد با مشکلات خاص گوارشی نباید میوه و سبزی ها را با پوست مصرف کنند چون پوست میوه به دلیل فیبر بالا محرک حرکتهای دستگاه گوارش است و می تواند به سیستم گوارش آنها آسیب بیشتری بزند اما افراد سالم می توانند با پوست بخورند؛ البته به شرطی که با معیارهای بهداشتی شسته شده باشند. در اینکه پوست میوه ها خاصیت زیادی دارند شکی نیست اما در صورتی که میوه به خوبی شسته و ضدعفونی نشود، این احتمال وجود دارد که میوه خوردن برایتان دردسرساز شود و دچار مشکلات گوارشی و حتی مسمومیت شوید. [ ۵]
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفبراساس اعلام فائو، تولید جهانی مرکبات در سال ۲۰۱۶، ۱۲۴ میلیون تن بوده است که حدود نیمی از این تولید را پرتقال تشکیل می دهد همچنین طبق اعلام آنکتاد ( UNCTAD ) ، تولید مرکبات در اوایل قرن بیست و یکم عمدتاً به دلیل افزایش سطح زیر کشت، بهبود در حمل و نقل و بسته بندی، افزایش درآمدها و ترجیح مصرف کننده به غذاهای سالم رشد کرده است. در سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰، تولید جهانی پرتقال چهل و هفت میلیون و پانصد هزار تن تخمین زده شده که توسط کشورهای برزیل، مکزیک، اتحادیه اروپا و چین به عنوان بزرگ ترین تولیدکنندگان هدایت می شود.
کشور ایران مقام هفتم را در میان کشورهای تولیدکنندهٔ مرکبات کسب کرده است، که در این میان استان های گیلان و مازندران بیشترین سهم در تولید مرکبات را دارا می باشند و پس از آن استان هایی نظیر خوزستان، فارس، کرمان و هرمزگان از دیگر تولیدکنندگان مهم مرکبات می باشند. [ ۱] [ ۲]
اگر بسیاری از میوه ها را با پوست بخوریم فواید بیشتری برای بدن دارد؛ چراکه بخش زیادی از ویتامین ها و مواد مغذی آنها در پوستشان نهفته است و پوست کندن آنها این مواد مغذی را هدر می دهد. موز، کیوی، پیاز و مرکبات از آن جمله اند. می توان موز را با پوست خورد. می توان با خیال راحت پوست مرکبات را از هر نوع و با هر اسمی خورد. پوست مرکبات سرشار از مواد مغذی و ویتامین های ضروری برای بدن است. البته خوردن پوست مرکباتی چون پرتقال کار چندان راحتی نیست چون کمی تلخ است اما قطعات کوچک آن همراه با خود میوه خوردنش را راحت تر می کند. اگر با چنین کاری هم نمی توانید کنار آیید، می توانید پرتقال را با پوست مربا کنید یا اینکه همه میوه را همراه با پوستش تبدیل به مارمالادی خوش عطر و طعم کنید. همچنین می توانید آنها را به دایره های خیلی نازک تقسیم کنید و سپس کباب پزشان کنید و با سالاد یا پاستا میل کنید. همچنین از پوست برخی مرکبات می توان مربا درست کرد. [ ۳] [ ۴] استفاده بیش از حد از کودها و سموم دفع آفات در مرحله رشد محصول باعث می شود مقدار زیادی از ترکیب های مضر در پوست میوه ها و سبزی ها تجمع پیدا کند و مصرف این محصولات با پوست، مقدار زیادی از باقیمانده سموم را در پوست میوه وارد بدن فرد مصرف کننده می کند به خصوص اگر زمان کافی از برداشت محصول تا مصرف آن سپری نشده باشد. بسیاری از سموم شیمیایی حدود ۲ هفته پس از سم پاشی تجزیه می شوند و از بین می روند پس اگر فاصله زمانی بین سم پاشی تا مصرف میوه بین ۲ تا ۳ هفته باشد، خطری متوجه مصرف کننده نخواهد بود در غیر این صورت مقدار قابل توجهی از آن وارد بدن می شود که می تواند خطرناک باشد. برخی افراد با مشکلات خاص گوارشی نباید میوه و سبزی ها را با پوست مصرف کنند چون پوست میوه به دلیل فیبر بالا محرک حرکتهای دستگاه گوارش است و می تواند به سیستم گوارش آنها آسیب بیشتری بزند اما افراد سالم می توانند با پوست بخورند؛ البته به شرطی که با معیارهای بهداشتی شسته شده باشند. در اینکه پوست میوه ها خاصیت زیادی دارند شکی نیست اما در صورتی که میوه به خوبی شسته و ضدعفونی نشود، این احتمال وجود دارد که میوه خوردن برایتان دردسرساز شود و دچار مشکلات گوارشی و حتی مسمومیت شوید. [ ۵]
wiki: مرکبات
دانشنامه آزاد فارسی
مُرَکّبات (citrus)
مُرَکّبات
گروهی از درختان یا درختچههای همیشه سبزو معطر، در بخش های گرم جهان، شامل چندین گونه. از آن جمله اند پرتقال، لیمو، گریپ فروت، نارنگی، لیموشیرین. آن ها را برای استفاده از میوه شان کشت می کنند.
مُرَکّبات
گروهی از درختان یا درختچههای همیشه سبزو معطر، در بخش های گرم جهان، شامل چندین گونه. از آن جمله اند پرتقال، لیمو، گریپ فروت، نارنگی، لیموشیرین. آن ها را برای استفاده از میوه شان کشت می کنند.
wikijoo: مرکبات
مترادف ها
مرکبات، خانواده مرکبات
مرکبات
فارسی به عربی
پیشنهاد کاربران
نارنجسانان به جای مرکبات