مروری بر اثار و تالیفات استاد فرزانه حضرت ایت الله حسن حسن زاده املی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] مروری بر آثار و تالیفات استاد فرزانه حضرت آیت الله حسن حسن زاده آملی. مروری بر آثار و تألیفات، مقاله ای است در معرفی آثار و تألیفات آیت الله حسن زاده آملی، به جهت ارائه در کنگره تجلیل از مقام علمی این شخصیت فرزانه که به همت حسن رمضانی تألیف شده است. تقریض صاحب آثار: «از آغاز تا انجام آن را دیده ام و بر حسن صنیعت مؤلف آن، آفرین گفته ام»، حکایت از ارزش مندی و استحکام نگارش مقاله دارد.
مقاله، با تقریظی از آیت الله حسن زاده و مقدمه ای به قلم نویسنده، آغاز شده است. پس از آن، نویسنده کلیه آثار این عالم فرزانه را تحت عناوین زیر مرتب ساخته و به شرح و توضیح آنها می پردازد: 1- آثار عرفانی و اخلاقی. 2- آثار فلسفی و منطقی. 3- آثار کلامی. 4- آثار تفسیری. 5- آثار روایی. 6- آثار رجالی. 7- آثار فقهی. 8- آثار ریاضی و هیوی. 9- آثار ادبی. 10- آثار متفرقه.
کتاب، با سخنی از مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای مد ظله العالی آغاز شده است: «استادی کسی همچون حضرت آقای حسن زاده آملی (دامت معالیه) که میان مراتب عالیه علمی و مقامات و فتوحات معنوی و روحی جمع کرده اند، برای هر مؤسسه علمی و دانشگاهی و حوزه ای مغتنم و موجب افتخار است.»
اولین کتابی که در مجموعه کتب عرفانی معرفی شده است «رساله لقاء الله» است. این رساله بسیار عزیز که قرة العین و محبوب سلاک راه دوست و عشاق کوی یار است، در یکی از مسائل مهم و دقیق عرفانی؛ یعنی «لقاء الله» بحث می کند. حضرت استاد حفظه الله تعالی در اوایل رساله مقصد اصلی حرکت و سیر تکاملی انسان را لقاء الله معرفی می کند و از غفلتی که جمع کثیری از مردم را در خود غرق کرده و آنان را از هدف باز داشته است، می نالد و بر آنها مشفقانه نهیب می زند که حرمان از حرم عشق و محبت تا کی و تا کجا رواست؟ چرا به نواحی قدس و ریاض انس سیر و سفری نداریم؟ آیا گمان برده اید که بیهوده آفریده شده و مانند چهارپایان باید یک سره به فکر خوردن و لذت بردن باشیم و از لقای خداوند غافل بمانیم؟ حاشا و کلا از این گونه گمان ها.
استاد حسن زاده، بعد از تقدیم مطالبی از قبیل آنچه ذکر شد، آیاتی را در باره لقاء الله که جمعاً به 28 مورد بالغ است، نقل می کند، آن گاه به تفسیر و تبیین آنها می پردازد.

پیشنهاد کاربران

بپرس