مراقد المعارف فی تعیین مراقد العلویین و الصحابه و التابعین و الرواه و العلماء و الادباء و الشعراء

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] مراقد المعارف فی تعیین مراقد العلویین و الصحابة و التابعین و الرواة و العلماء و الأدباء و الشعراء تألیف محمد بن علی بن عبد الله بن حمد الله بن محمود سلمی کتابی است به زبان عربی که به معرفی قبور و آرامگاه بسیاری از علویان و صحابه و تابعین و روات و عالمان و ادیبان و شعرا و شخصیت ها و امرا می پردازد.
مولف در باره انگیزه نگارش این اثر می گوید: در ضمن تحقیق و تدوین کتاب دیگر خویش به نام معارف الرجال فی تراجم العلماء و الادباء، به فواید تاریخی و رجالی دست یافتم که به تدریج مجموعه ای گران قدر در زمینه شخصیت های تاریخی، امامزادگان و محل دفن آنها فراهم شد. سامان دادن به این مطالب خود تألیف کتاب دیگری را می طلبید تا در آن به ترجمه احوال امامزادگان، منطقه دفن آنها در کشور، شهر و...پرداخته شود. وی تصریح می کند که مطالب این کتاب از راه تدوین پاسخ به پرسش های فراوان مردم در سال های اواخر سده سیزدهم تا نیمه سده چهاردهم قمری فراهم شده است. مردم زمان مولف گاه به زیارت قبوری می رفته اند که نسب و شجره نامه مشخصی نداشته اند. این زائران در باره نسب و شجره نامه آنان می پرسیده اند که جمع آوری پاسخ های ارائه شده به آنان مولف را به نگارش این کتاب واداشته است.
کتاب در دو جلد تنظیم شده و دارای مقدمه ای به قلم فرزند مولف و نیز سخن مولف است و مطالب آن بر اساس ترتیب حروف الفبا تنظیم گردیده است. جلد اول مشتمل بر معرفی 146 مرقد و ترجمه و شرح حال است که 45 مورد از این موارد به علویان و طالبیان اختصاص یافته است. جلد دوم هم مشتمل بر معرفی مراقد و بیان شرح حال 51 نفر از علویان و طالبیان و چندین مرقد از سایر بزرگان و شخصیت ها به همراه شرح حال ایشان است.
مراقد المعارف سرشار از بیان حوادث تاریخی، عکس ها، فواید رجالی، گزارش وقایع و جنگ ها، شجره نامه سادات علوی، انساب بسیاری از شخصیت های دینی، علمی و سیاسی و نیز معرفی قبایل و طوایف مشهور است. مولف در این اثر با اهتمام فراوان کوشیده موضع و محل آرامگاه شخصیت ها و اعلامی را که در این کتاب به معرفی آنها پرداخته با دلایل و قرائن تاریخی و شواهد علمی معین سازد. هم چنین تلاش کرده به هنگام بیان شرح حال شخصیت ها از سخنان و موضع گیری آنان در برابر خلفا و حکام زمانشان در حد نیاز سخن بگوید.
مولف با انجام سفرهای بسیار که با مرارت و سختی همراه بوده شخصا در بسیاری موارد از مراقدی که در این کتاب از آنها یاد کرده، دیدن نموده و به توصیف دقیق مکان آنها پرداخته است.
مولف به اثبات برخی مراقد با نصوص تاریخی پرداخته و در برخی دیگر به شهرت آنها در بین عموم بسنده کرده و در موارد دیگر به شهرت موضعی آنها بسنده کرده که این موارد اخیر همان هایی است که مولف خود به دیدار آنها مبادرت ورزیده و در این کتاب به عنوان قبور افراد ناشناخته معرفی گردیده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس