مرات واردات

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] مرآت واردات (تاریخ سقوط صفویان پیامدهای آن و فرمانروایی ملک محمود سیستانی). مرآت واردات (تاریخ سقوط صفویان، پیامدهای آن و فرمانروایی ملک محمود سیستانی)، اثر محمد شفیع طهرانی (وارد)، با تصحیح منصور صفت گل، یکی از متون پراهمیت، اما ناشناخته مربوط به سال های پایانی فرمانروایی صفویان است که هم زمان با رویداد سقوط اصفهان و پس از آن، نوشته شده است.
کتاب به زبان فارسی و در بیست و هفتم شعبان 1142ق/شانزدهم مارچ 1730م تألیف شده است
این کتاب قبل از اینکه با نام «مرآت واردات» فهرست شود، به نام «عجایب البلدان» شهرت یافته بود
متن کتاب، پس از مقدمه مفصلی از مصحح، در عناوین متعدد و مختلفی، عرضه شده است. نویسنده، بخش بندی خاصی برای کتاب در نظر نگرفته، اما بنا بر محتوای مطالب، می توان کتاب را به سه بخش تقسیم کرد.
طهرانی آگاهی های خویش درباره خاستگاه صفویان را از وقایع نگاری های رسمی صفوی کسب کرده است. برای نمونه هنگامی که درباره جنید سخن می گوید، می نویسد: «به نوعی که در تاریخ عالم آرا و حبیب السیر و کتب اخبار دیگر مندرج است».

دانشنامه عمومی

مرآت واردات. مرآت واردات با عنوان کامل مرآت واردات:ت‍اری‍خ س‍ق‍وط ص‍ف‍وی‍ان، پ‍ی‍ام‍ده‍ای آن و ف‍رم‍ان‍روای‍ی م‍ل‍ک م‍ح‍م‍ود س‍ی‍س‍ت‍ان‍ی نوشته محمد شفیع طهرانی ( متخلص به وارد ) ، شاعر و تاریخ نگار سده دوازدهم هجری ( زاده ۱۰۸۷ هـ ق ) است. [ ۱] [ ۲] [ ۳] [ ۴]
این اثر از لحاظ تاریخ عهد صفویان، مخصوصاً به جهت تاریخ سقوط سلسله صفوی و پیامدهای آن، دارای اهمیت بسیاری است. در عین حال شامل توصیفی دربارهٔ جزایر متعلق به هندوستان، وقایع تاریخی معاصر نویسنده و تذکره مشایخ و عارفان صفویه است. همچنین برای بررسی اوضاع ایران در عهد کوتاه افغانان، کوشش های شاه تهماسب دوم برای اعاده سلطنت صفویان مهم بوده و منبعی ارزشمند برای دوران فرمانروایی ملک محمود سیستانی در خراسان به شمار می رود.
مطالب موجود در بخش پایانی کتاب، دربارهٔ اوضاع سیاسی و اجتماعی ایران در آستانه برافتادن دولت صفوی و پیامدهای آن بسیار پراهمیت و در پاره ای جاها دربرگیرنده گزارش هایی است که در دیگر منابع مربوط به این دوران نیامده است.
عکس مرآت واردات
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس