مدینه عصر جاهلی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] گفته شده اولین ساکنان مدینه قوم صعل و فالج بودند که بعد از طوفان نوح (علیه السّلام) در این منطقه ساکن شدند. سپس عمالیق و مدتی بعد قبیله عبیل بن عوض بن ارم آنان را از این منطقه بیرون راندند و خود ساکن آن جا شدند و عده ای هم گفته اند که یهودیان بعد از عمالیق، اولین ساکنان آن بوده اند. نظام سیاسی و اجتماعی یثرب نیز به مانند دیگر نقاط شبه جزیره عربستان از نظام قبیلگی تبعیت می کرد و سه طایفه بزرگ اوس و خزرج و یهود بافت اجتماعی شهر مدینه را تشکیل می دادند.
مدینه دارای ویژگی هایی از لحاظ جغرافیایی و آب و هوایی هست که به آن اشاره می شود.
← موقعیت جغرافیایی
نقل است این شهر نصف مکه بوده که بواسطه باغ ها و نخیلات پیرامون آن پوشیده شده بود. در اینکه یثرب ناحیه ای از مدینه بوده یا مدینه ناحیه ای از یثرب بین علما اختلاف است. سمهودی در کتابش از یثرب بعنوان ام القرای مدینه یاد کرده که حدودش از ناحیه قناة تا جرف و از بوا تا زباله بوده است. نکته دیگر اینکه یثرب به لحاظ ظاهری شبیه مکه بود نه دیواری داشت و نه بارویی؛ مردم بواسطه رفتن به قلعه ها از خود دفاع می کردند.
وجه تسمیه یثرب
در علت نام گذاری این شهر به نام یثرب روایات بسیاری نقل شده که بسیاری از آنان بی شباهت به افسانه نیستند؛ عده ای معتقدند که یثرب از نام یثرب بن قاینة بن مهلائیل نخستین کسی که بعد از نابودی قوم نوح (علیه السّلام) و قبل از آمدن اوس و خزرج به مدینه آمده بود گرفته شده است. بعضی هم یثرب را برگرفته از واژه تثریب می دانند؛ روایات دیگری نیز در علت نام گذاری این شهر به این نام نقل شده است.
← نام های مدینه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس